Vernieuwing van Stadshart opnieuw aan de orde

AMSTELVEEN - 

De lokale overheid en eigenaar van winkelcentrum Stadshart Amstelveen (Unibail-Rodamco) zijn weer 'on speaking terms' over vernieuwing van (delen van) het Stadshart. Beide partijen hebben inmiddels een Memorandum van Overeenstemming ondertekend, waarin gezamenlijke en individuele uitgangspunten staan vermeld. 

Stadsplein
Nog dit jaar komen de gemeente en Unibail-Rodamco al met een concreet plan voor het intiemer en levendiger maken van het Stadsplein. Het plein zal worden aangekleed met straatmeubilair, kinderspeeltoestellen, verlichting, kunst en groen. Bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden worden hier bij betrokken.

Beide partijen zijn het er over eens dat er iets moet gebeuren om winkelcentrum Stadshart toekomstbestendig te maken. 'Niks doen is geen optie,'zo meldt de gemeente in een persbericht.

Studie
Omdat de inzichten voor doorontwikkeling van het Stadshart op de lange termijn nog verschillen voeren Unibail-Rodamco en de gemeente hier een studie naar. Deze studie zal medio 2016 uitmonden in een Ruimtelijke Uitwerking die volgens de gemeente op de steun kan rekenen van omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden. Op basis hiervan zal Unibail-Rodamco komen met een plan voor renovatie, herontwikkeling én uitbreiding van het winkelcentrum.

Niet buiten de grenzen
Als het aan het college van B en W betreft is uitbreiding buiten de huidige grenzen van het Stadshart niet aan de orde. Een eerder voorgenomen uitbreiding in de Schildersburt leidde tot felle protesten, waarop de plannen werden teruggetrokken en de relatie tussen de gemeente en UR bekoeld raakte.

Geen concrete plannen
In het memorandum staan nog geen concrete plannen voor het Stadshart maar het onderstreept wel een hernieuwde samenwerking tussen beide partijen. Zo zal er dus worden gewerkt aan een gezamenlijk inrichtingsplan voor het Stadsplein (op basis van de kaders die de gemeenteraad gesteld heeft), maar ook wordt gekeken naar de oostzijde van het winkelcentrum (Buitenplein en omliggende bebouwing), hergebruik van het voormalige congresgebouw, verlevendiging van de cultuurstrip en het verbeteren van de aansluiting tussen het Rembrandthof en het Binnenhof.

Gesprekken
Wethouder Herbert Raat (VVD): ’De afgelopen maanden hebben wij diverse gesprekken gevoerd met de directie van Unibail-Rodamco over het Stadshart. Uit deze gesprekken is gebleken dat we een zelfde doel voor ogen hebben: een dynamisch Stadshart waar iets valt te beleven met een duidelijke meerwaarde voor de regio. Dit geldt niet alleen voor het winkelcentrum, maar ook voor functies als wonen, musea en andere culturele voorzieningen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we samen met bestuurslid Tonckens tot iets moois gaan komen. Het Memorandum van Overeenstemming onderstreept dit. We zetten onze schouders eronder, ieder vanuit onze eigen rol’.

Op de foto
Impressie van het Stadsplein. Het kunstwerk Der Bogen is al ingetekend, evenals enkele nieuwe overkappingen.  (Illustratie: Gemeente Amstelveen)


Meer nieuws

Algemeen gisteren 10:00

Kimberley Klaver: van actrice naar auteur

Amstelveen - De in Amstelveen geboren Kimberley Klaver (38) was lange tijd als actrice te zien in tv-series als SpangaS, Voetbalvrouwen en Vechtersvrouwen, had rollen in de Nederlandse films Verliefd op Ibiza en F*ck de Liefde 2 en was een tijd te horen als radio-dj bij Qmusic. Inmiddels is ze auteur: in 2022 kwam Zuid moeders breken niet uit, een boek dat in de Bestsellerlijst belandde. Vorige maand verscheen deel 2, Zuid moeders hebben geen geheimen. Ook dit boek werd direct een bestseller. 

Algemeen gisteren 08:21

Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen

Amstelveen - Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op bedrijventour in Amstelveen. De tour ging dit keer langs twee bedrijven in de zakelijke dienstverlening: BDO Nederland aan de Krijgsman en het ABN AMRO Datacenter.

Kunst & Cultuur 12 jul. 2024 14:43

Tweede Kunstprijs van de Raad uitgereikt aan jong talent

Amstelveen - In Museum JAN is gisteravond voor de tweede keer de Amstelveense Kunstprijs van de Raad uitgereikt. De prijs is een initiatief van de gemeenteraad en geeft jong veelbelovend talent de kans zich te laten zien en verder te ontwikkelen. De winnende kunstenaar dit jaar is Inka Hilsenbek, eindexamenkandidaat van de Gerrit Rietveld Academie.

Algemeen 12 jul. 2024 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen 12 jul. 2024 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen 12 jul. 2024 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen.