Verpleegkundige Mea (27): ‘We gaan er elke keer weer voor’
Amstelveen - De 27-jarige verpleegkundige Mea Visser, werkzaam op de corona-unit van Ziekenhuis Amstelland tijdens de eerste en tweede coronagolf, maakte dit jaar veel zeer aangrijpende dingen mee. Dankzij het hechte team waarin ze werkt gaat ze er niet aan onderdoor: ‘We peppen elkaar steeds op en gaan er elke keer weer voor’, zo vertelde Mea in de talkshow Amstelveen Spreekt, die in het teken stond van mensen die in Amstelveen in de frontlinie van de coronazorg staan.
Nog maar 27 lentes jong en dan al zo’n last op je schouders. Amstelveen Spreekt-presentator Frans Huissen toonde zich terecht onder de indruk van de ongekende drive van Mea, die tijdens de eerste én tweede coronagolf paraat stond en staat om mensen te verplegen op de corona-afdeling. ‘Een topper met haar handen aan het bed’, sprak Huissen, maar Mea benadrukte vooral dat het om een teamprestatie gaat. ‘We doen het als team, steeds weer met frisse moed,’ is haar voornaamste boodschap.
Mea Visser in gesprek met Frans Huissen en Tjapko Poppens.
Echte aanpakkers
Mea werd dit voorjaar gevraagd voor de corona-unit en daar hoefde ze niet lang over na te denken. Ze kwam terecht in een jong, zeer dynamisch, flexibel en standvastig team, dat klaar was om die toen nog onbekende corona-uitdaging aan te gaan. ‘De echte aanpakkers,’ zo omschrijft Mea haar collega’s, die vrijwillig kozen voor de corona-unit.
‘Je gaat het avontuur aan met z’n allen, maar in het begin heb je geen idee wat je staat te wachten’, blikt Mea terug op de eerste coronagolf. ‘Je bent niet bekend met het ziektebeeld, je ziet mensen die aan de beademing naar de IC moeten, je hebt eigenlijk geen idee wat je om je heen hebt, wat je aan het doen bent. Het was zo’n onbekend ziektebeeld en daarbij ben je ook een afgesloten unit en heb je geen contact met je andere collega’s. Je bent als het ware op een eiland bezig’.
Telefonisch afscheid nemen
Na het spannende en ongewisse begin, leerde het team het ziektebeeld uiteindelijk steeds beter herkennen. ‘Je weet dan welke stappen je moet zetten en welke medicatie je moet geven.’ In de tweede golf kan het team dan ook beter anticiperen, omdat ze weten wat er komen gaat en het ziektebeeld duidelijker is.
Maar zwaar was het begin zeker. ‘In het begin hebben wij patiënten gehad die telefonisch afscheid moesten nemen van familie. Dat gaat je echt aan het hart. Gelukkig zitten wij op de begane grond, waardoor familie ook nog door het raam afscheid kon nemen, maar als je dat soort momenten ziet; ja, dat breekt je ook wel eens op. Als keer op keer hetzelfde gebeurt dan is het dat zwaar, voor het hele team.’
Van posttraumatische stress door die al die ervaringen heeft Mea echter geen last. Dat schrijft ze vooral toe aan opnieuw het geweldige team. ‘We kunnen goed met elkaar praten en ik denk dat dat het belangrijkste is.’ Ook als het wel te heftig wordt voor iemand in het team, dan wordt er heel goed geluisterd; zo iemand kan dan op een andere afdeling werken.’
Heel heftig
Mea liet tijdens de talkshow aan burgemeester Tjapko Poppens, eveneens een van de gasten, weten dat ze feitelijk weinig verschil ziet tussen de mensen die in het ziekenhuis terecht komen tijdens de eerste en tweede golf. ‘Ik merk niet heel veel verschil qua mensen die binnenkomen’, gaf Mea aan.
Ze geeft wel aan dat ze het vooral 'heel heftig' vindt als er mensen zijn die zeggen dat alleen oude mensen met een zwak gestel door corona worden getroffen, of dat het 'alleen maar een griepje' is. Mea weet wel beter en zag zeker in de eerste golf bijvoorbeeld veel vijftigers met zeer heftig ziektebeelden, die heel angstig waren en geen familie in de buurt mochten hebben.’ 'Dat is een van de heftigste dingen die je mee kunt maken,’ zei Mea.
Mea vindt dat er gelukkig heel veel mensen zijn die zich aan de maatregelen houden en hoopt dat mensen dat ook blijven doen. Ze werd zelf ook door corona getroffen en heeft in thuisquarantaine gezeten. Ze is blij dat ze zich, ondanks dat ze nauwelijks klachten had (geurverlies), direct heeft laten testen en gelijk in thuisquarantaine is gegaan. Ze begrijpt dat het moeilijk is voor mensen om binnen te blijven als ze maar heel weinig klachten hebben, maar het is het beste wat je dan kan doen, ‘omdat anders een ander door jou wel op de IC ligt’.
BEKIJK MEA IN DE TALKSHOW AMSTELVEEN SPREEKT: KLIK HIER (vanaf 13m50s)