AmstelveenZ

'Versteende stad' Amstelveen start proef met tegelophaalservice

Amstelveen -  Gemeente Amstelveen doet een beroep op woningeigenaren en bedrijven om in het kader van klimaatadaptie maatregelen te treffen tegen extreme hitte of zware buien. Meer groen en minder tegels is het credo en daarom gaat in een deel van Westwijk begin november een proef van start waarbij de gemeente gratis tuintegels komt ophalen.

Als de proef een succes is wordt deze uitgerold in meer delen van Amstelveen. Inwoners van Westwijk Zuidoost die meedoen aan de actie kunnen hun tuintegels op 1 november aanbieden op gemarkeerde plekken. Op maandag 2 november worden de tegels gratis door de gemeente opgehaald en klimaatneutraal verwerkt.

Versteende stad

Gemeente Amstelveen moedigt inwoners en bedrijven aan om meer groen en minder tegels op hun privé-percelen te gebruiken. 'Het wordt steeds warmer en de regenbuien worden steeds extremer. Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat regenwater in de grond kan zakken', zegt wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid, D66). 'Een groene tuin neemt water op en zorgt op warme dagen voor verkoeling. Een versteende stad blijft langer warm en het regenwater kan lastig worden opgenomen.' 

Klimaatadaptie

Gemeente Amstelveen werkt momenteel aan en nieuw plan voor klimaatadaptatie, om Amstelveen minder kwestbaar te maken voor klimaatveranderingen. Alleen aanpassingen in de openbare buitenruimte doen is niet genoeg; ook de steun van burgers en bedrijven is nodig.  Binnenkort gaat een nieuw klimaatdapatieplan naar de gemeenteraad. Hierin staat wat in Amstelveen gedaan kan worden tegen hittestress en het voorkomen van natte kelders bij grote regenbuien.

Inwoners in Westwijk Zuidoost (nieuwbouw tussen Bovenkerkerweg en de spoorlijn) ontvangen een flyer in de brievenbus met uitleg over de actie. Ze kunnen zich vanaf 21 oktober 2020 tot uiterlijk woensdag 28 oktober 2020 aanmelden via amstelveenrainproof.nl.

Op zondag 1 november 2020 vanaf 17.00 uur kunnen de inwoners de tegels inleveren op de gemarkeerde plekken op de hoek van de straat. Alle tuintegels (behalve natuursteen) en gebakken klinkers worden opgehaald. Iedereen die meedoet ontvangt een leuke attentie voor in de tuin aan de deurknop op maandag 2 november 2020.


Meer nieuws

Winkels vandaag 10:00

Nieuw op Kostverlorenhof: Aziatische delicatessenzaak MayVy

Amstelveen - Nog slechts enkele dagen wachten en dan zal delicatessenzaak MayVy haar deuren openen. Op 30 oktober komt wethouder Floor Gordon de winkel officieel openen. Eigenaresse Willow Le nodigt Amstelveners uit om op 30 en 31 oktober de nieuwe winkel te komen ervaren middels een heerlijke proeverij van Aziatische gerechten.

Corona Amstelveen gisteren 14:19

Na brief ook videoboodschap van burgemeester Amstelveen

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft, na een open brief aan alle Amstelveners eerder deze week, ook een videoboodschap uitgedaan aan inwoners, nu het aantal corona-besmettingen onder Amstelveners flink blijft toenemen.