Vervoersysteem rond Amsterdam onder druk: 'Sociale kant van goed netwerk belangrijk'
Amstelveen - Er staat (weer) flink wat te gebeuren rond de bereikbaarheid en het openbaar vervoer in de gemeenten rond Amsterdam, waar ook Amstelveen onder valt. De verlenging van de Amsteltram (die in 2024 naast Amstelveen ook Uithoorn aan zal doen) lijkt een aanwinst, maar anderzijds dreigen diverse buslijnen de nek te worden omgedraaid of te worden ingekort. Zorgen zijn er genoeg in Amstelland-gemeenten, ook over de 30km-maatregel die Amsterdam wil invoeren.
Bussen die straks nog wel vanuit de regiogemeenten Amsterdam aandoen mogen daar per 1 december vermoedelijk nog maar 30 kilometer per uur, waardoor reistijden per bus langer worden. En met het het mogelijk verdwijnen en/of inkorten van vitale buslijnen lijkt meer overstappen (extra reistijd) onvermijdelijk, bijvoorbeeld voor inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart.
Zorgen
Amstelveen vreest net als meer gemeenten rond Amsterdam nadelige effecten op het complete vervoerssysteem in de regio Amsterdam. De Amstelland-Meerlandengemeenten uitten recent gezamenlijk hun zorgen in een brief richting het bestuur van de hoofdstad over de hoofdstedelijke 30km-plannen. Ze hopen dat het Amsterdamse gemeentebestuur de effecten die diverse maatregelen voor de regio hebben, goed inventariseert en zeer serieus neemt.
Niet met gestrekt been
Amstelveens wethouder Herbert Raat (Verkeer & Vervoer, VVD) ziet het vooralsnog als weinig zinvol om er richting Amsterdam met gestrekt been in te gaan. 'We willen niet de tegenstelling opzoeken, maar de samenwerking.' Hij gaat ervan uit dat het hoofdstedelijke bestuur de zorgen van de omliggende gemeenten serieus neemt en dat de Vervoerregio Amsterdam (een samenwerkingsverband van veertien gemeenten op het gebied van verkeer en openbaar vervoer) de druk op het vervoersnetwerk niet verder laat oplopen.
Sociale kant
Raat: 'Vooral ook de sociale kant van een goed vervoersnetwerk is zeer belangrijk. We moeten niet alleen kijken naar de economische kant en of de fianciële cijfertjes allemaal kloppen. Als bewoners geïsoleerd raken omdat er uit hun dorp geen of zelden meer een bus rijdt, heb je een veel groter probleem en zijn we als samenleving op termijn stukken duurder uit.'