AmstelveenZ

Vervoersysteem rond Amsterdam onder druk: 'Sociale kant van goed netwerk belangrijk'

Amstelveen - Er staat (weer) flink wat te gebeuren rond de bereikbaarheid en het openbaar vervoer in de gemeenten rond Amsterdam, waar ook Amstelveen onder valt. De verlenging van de Amsteltram (die in 2024 naast Amstelveen ook Uithoorn aan zal doen) lijkt een aanwinst, maar anderzijds dreigen diverse buslijnen de nek te worden omgedraaid of te worden ingekort. Zorgen zijn er genoeg in Amstelland-gemeenten, ook over de 30km-maatregel die Amsterdam wil invoeren.

Bussen die straks nog wel vanuit de regiogemeenten Amsterdam aandoen mogen daar per 1 december vermoedelijk nog maar 30 kilometer per uur, waardoor reistijden per bus langer worden. En met het het mogelijk verdwijnen en/of inkorten van vitale buslijnen lijkt meer overstappen (extra reistijd) onvermijdelijk, bijvoorbeeld voor inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart.

Zorgen

Amstelveen vreest net als meer gemeenten rond Amsterdam nadelige effecten op het complete vervoerssysteem in de regio Amsterdam. De Amstelland-Meerlandengemeenten uitten recent gezamenlijk hun zorgen in een brief richting het bestuur van de hoofdstad over de hoofdstedelijke 30km-plannen.  Ze hopen dat het Amsterdamse gemeentebestuur de effecten die diverse maatregelen voor de regio hebben, goed inventariseert en zeer serieus neemt.

Niet met gestrekt been

Amstelveens wethouder Herbert Raat (Verkeer & Vervoer, VVD) ziet het vooralsnog als weinig zinvol om er richting Amsterdam met gestrekt been in te gaan. 'We willen niet de tegenstelling opzoeken, maar de samenwerking.' Hij gaat ervan uit dat het hoofdstedelijke bestuur de zorgen van de omliggende gemeenten serieus neemt en dat de Vervoerregio Amsterdam (een samenwerkingsverband van veertien gemeenten op het gebied van verkeer en openbaar vervoer) de druk op het vervoersnetwerk niet verder laat oplopen.

Sociale kant

Raat: 'Vooral ook de sociale kant van een goed vervoersnetwerk is zeer belangrijk. We moeten niet alleen kijken naar de economische kant en of de fianciële cijfertjes allemaal kloppen. Als bewoners  geïsoleerd raken omdat er uit hun dorp geen of zelden meer een bus rijdt, heb je een veel groter probleem en zijn we als samenleving op termijn stukken duurder uit.' 


Meer nieuws

Wonen vandaag 14:35

Deur weer op kier voor woningbouw Kronenburg; Amstelveen om tafel met minister

Amstelveen - De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Hugo de Jonge) heeft gemeente Amstelveen uitgenodigd om opnieuw om tafel te gaan om alsnog mogelijkheden voor de bouw van woningen in de wijk Kronenburg te bespreken. Amstelveen heeft de uitnodiging geaccepteerd. Beide partijen hopen dat de impasse die rond de grotendeels leegstaande en verouderde kantorenwijk - gelegen onder de aanvliegroute van Schiphol - is ontstaan kan worden doorbroken, maar de partijen liggen nog wel behoorlijk ver uiteen.

112 gisteren 19:44

Steekpartij aan Orion in Middenhoven

Amstelveen - Aan Orion in de wijk In Middenhoven in Amstelveen Zuid heeft maandagavond omstreek half 8 een steekpartij plaatsgevonden.  

Wonen gisteren 14:38

Scholen en zorginstellingen Amstelveen zien geen ruimte voor dienstwoningen op eigen terrein

Amstelveen - Zowel scholen als zorginstellingen in Amstelveen zien - door gebrek aan ruimte en financiële middelen - geen mogelijkheden om dienstwoningen voor personeel te realiseren op eigen terrein. De gemeenteraad had het College van B en W gevraagd die mogelijkheid te onderzoeken, omdat personeel moeilijk betaalbare huisvesting kan vinden en daardoor meer dan eens uit de gemeente vertrekt om elders dichtbij huis te kunnen werken.

Sport gisteren 13:46

Najaarseditie 11 Parkentocht van start

Amstelveen - AmstelveenSport organiseert ook dit najaar de 11 Parkentocht. Van 3 oktober tot en met 7 november kun je elke dinsdag- en vrijdagochtend om 10.00 uur starten met wandelingen vanaf 11 verschillende plekken in Amstelveen. Samen met andere wandelaars en professionele begeleiding kun je op een laagdrempelige en gezellige manier aan je vitaliteit werken.