AmstelveenZ

Vervoersysteem rond Amsterdam onder druk: 'Sociale kant van goed netwerk belangrijk'

Amstelveen - Er staat (weer) flink wat te gebeuren rond de bereikbaarheid en het openbaar vervoer in de gemeenten rond Amsterdam, waar ook Amstelveen onder valt. De verlenging van de Amsteltram (die in 2024 naast Amstelveen ook Uithoorn aan zal doen) lijkt een aanwinst, maar anderzijds dreigen diverse buslijnen de nek te worden omgedraaid of te worden ingekort. Zorgen zijn er genoeg in Amstelland-gemeenten, ook over de 30km-maatregel die Amsterdam wil invoeren.

Bussen die straks nog wel vanuit de regiogemeenten Amsterdam aandoen mogen daar per 1 december vermoedelijk nog maar 30 kilometer per uur, waardoor reistijden per bus langer worden. En met het het mogelijk verdwijnen en/of inkorten van vitale buslijnen lijkt meer overstappen (extra reistijd) onvermijdelijk, bijvoorbeeld voor inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart.

Zorgen

Amstelveen vreest net als meer gemeenten rond Amsterdam nadelige effecten op het complete vervoerssysteem in de regio Amsterdam. De Amstelland-Meerlandengemeenten uitten recent gezamenlijk hun zorgen in een brief richting het bestuur van de hoofdstad over de hoofdstedelijke 30km-plannen.  Ze hopen dat het Amsterdamse gemeentebestuur de effecten die diverse maatregelen voor de regio hebben, goed inventariseert en zeer serieus neemt.

Niet met gestrekt been

Amstelveens wethouder Herbert Raat (Verkeer & Vervoer, VVD) ziet het vooralsnog als weinig zinvol om er richting Amsterdam met gestrekt been in te gaan. 'We willen niet de tegenstelling opzoeken, maar de samenwerking.' Hij gaat ervan uit dat het hoofdstedelijke bestuur de zorgen van de omliggende gemeenten serieus neemt en dat de Vervoerregio Amsterdam (een samenwerkingsverband van veertien gemeenten op het gebied van verkeer en openbaar vervoer) de druk op het vervoersnetwerk niet verder laat oplopen.

Sociale kant

Raat: 'Vooral ook de sociale kant van een goed vervoersnetwerk is zeer belangrijk. We moeten niet alleen kijken naar de economische kant en of de fianciële cijfertjes allemaal kloppen. Als bewoners  geïsoleerd raken omdat er uit hun dorp geen of zelden meer een bus rijdt, heb je een veel groter probleem en zijn we als samenleving op termijn stukken duurder uit.' 


Meer nieuws

Sport vandaag 15:56

Spectaculair topbeachvolleybal in Stadshart: Amstelveense Benthe strijdt mee om titel Queen of the Court

Amstelveen - Het Stadsplein in Stadshart Amstelveen is deze weken omgetoverd tot zandparadijs en dit weekend staat het spectaculaire eredivisie beachvolleybaltoernooi Betcity Queen & King of The Court op het programma. De Amstelveense Benthe Essink is samen met haar partner Lieke Gijsen een van de deelnemers aan dit sterk aan populariteit winnende eredivisie-toernooi en hoopt in haar eigen woonplaats natuurlijk Queen of the Court te worden.

Algemeen vandaag 13:23

Kinderraad viert verschillende culturen met culturenkookboek

Amstelveen - Op woensdag 19 juni overhandigde de kinderraad van Amstelveen het door hen zelf gemaakte culturen kookboek aan wethouder diversiteit Floor Gordon. De kinderraad heeft dit kookboek gemaakt omdat ze het belangrijk vinden dat Amstelveen trots is op alle verschillende culturen in de stad en ze willen dat deze verscheidenheid aan geloven en culturen gevierd wordt. De kinderraad geeft alle bassischolen in Amstelveen het culturenkookboek cadeau.

Algemeen gisteren 13:33

Autoverzekering Amstelveen bijna 6% duurder

Amstelveen - Inwoners van Amstelveen betaalden in 2023 bijna 6% meer voor hun autoverzekering dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In 2022 kostte de gemiddelde autoverzekering in Amstelveen nog ruim 68 euro per maand. In 2023 is dat gestegen naar ruim 72 euro per maand. Op jaarbasis betaalden de inwoners van Amstelveen bijna 49 euro meer voor hun autoverzekering.