Verzameld voor Amstelveen: rondleiding in het raadhuis langs kunstwerken uit gemeentelijke collectie

Amstelveen -Rondom de raadzaal in het raadhuis wordt momenteel een aantal kunstwerken geëxposeerd van de collectie die de naam draagt ‘Verzameld voor Amstelveen’. Amstelveners kunnen zich aanmelden voor een rondleiding op donderdag 14 december 2023.

In de afgelopen 70 jaar heeft de gemeente Amstelveen een eigen gemeentelijke kunstcollectie opgebouwd.

Verzameld voor Amstelveen

Verzameld voor Amstelveen was de titel van de gratis tentoonstellingen die vorig jaar zomer in Museum JAN en het Cobra Museum te zien waren. “We willen dat zoveel mogelijk Amstelveners kunnen genieten van de bijzondere kunstwerken die de gemeente in de loop der jaren heeft verzameld”, zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). “Onze kunst zichtbaar maken voor Amstelveners past binnen de gemeentelijke cultuuragenda De Stad als Podium. Dus kom genieten van werken van kunstenaars zoals de Amstelveense Jaap Egmond en de internationaal bekende Jan Sierhuis en meld je aan!”

Kunst via de telefoon

Om alvast een idee te krijgen, kunt u via de website De Collectie op Straat een aantal werken door de camera van uw telefoon zien. Studio Johannes Verwoerd heeft door middel van augmented reality een digitaal depot gecreëerd waarin de kunstwerken uit de gemeentelijke kunstcollectie ‘Verzameld voor Amstelveen’ naar voren komen.

Achtergrond

Rond 1955 begon de gemeente Amstelveen met het verzamelen van beeldende kunst, in eerste instantie zonder gericht aankoopbeleid. De keuze voor bepaalde werken of kunstenaars was sterk afhankelijk van het beschikbare budget en de betrokken bestuurders. De gemeente gaf rechtstreeks opdrachten of kocht bij kunstenaars, galeries en toenmalig expositiecentrum Aemstelle. In de afgelopen 70 jaar is veel toonaangevende kunst verzameld: dat laten we nu ook graag binnen het gemeentehuis zien.

Aanmelden

Op donderdag 14 december vindt een presentatie en rondleiding plaats voor inwoners van Amstelveen. De inloop start om 16.45 uur en om 17.00 uur begint de presentatie in de ‘huiskamer’ in het raadhuis. Omdat er plek is voor een beperkt aantal bezoekers vraagt de gemeente om vóór 11 december 2023 aan te melden via het e-mailadres kunstencultuur@amstelveen.nl. Deelnemers ontvangen een bevestigingsmail.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 15:00

Nieuwe editie AmstelveenZ Magazine is uit: No. 86

Amstelveen - De nieuwste editie van AmstelveenZ Magazine (No. 86, maart 2024) is uit! Deze maand bevat het magazine onder andere een overzicht van woningbouwlocaties in Amstelveen.

Politiek vandaag 14:02

Gemeenteraad Amstelveen wil inwoners meer betrekken bij lokale politiek en gaat de straat op

Amstelveen - De gemeenteraad van Amstelveen wil inwoners meer betrekken bij de lokale politiek en horen wat er leeft in de samenleving. Wat zijn de zorgen en aandachtspunten van inwoners, wat zijn hun tips aan de raad? Een aantal raads- en burgerleden bracht afgelopen zaterdag daarom onder de noemer 'Raad op straat' een bezoek aan winkelcentrum Groenhof, om input van inwoners te verzamelen.

Evenementen & Activiteiten vandaag 09:27

Het festival voor jonge bands Young Urbanus op 6 april

Amstelveen - Zaterdagavond 6 april aanstaande vindt voor de derde keer Young Urbanus plaats in het Noorddamcentrum Bovenkerk. Young Urbanus is inmiddels uitgegroeid tot dé hotspot voor jonge bands in Amstelveen! Toegang is gratis. Het eerste optreden start om 19:30 uur. Vol is vol!

Politiek vandaag 09:11

Vijvers Middenhoven uitgebaggerd: ‘Nu vijver bij winkelcentrum Groenhof’

Amstelveen - Om de waterkwaliteit te verbeteren zijn de vijvers in Park Middenhoven uitgebaggerd. De lokale politieke partij Goed voor Amstelveen, die zich hard maakte voor het uitbaggeren, hoopt dat nu ook de vijver bij winkelcentrum Groenhof (naast De Bolder) aan de beurt komt.

112 vandaag 08:40

Blikschade bij ongeval A9

Amstelveen - Op Rijksweg A9 bij Amstelveen heeft zondagavond een ongeval plaatsgevonden, waardoor twee rijstroken tijdelijk moesten worden afgesloten.