Vies busstation is schandvlek van Amstelveen

Amstelveen - Grote hoeveelheden duivenpoep, vies meubilair, graffiti, wildplassers, defecte verlichting, fietswrakken, overal peuken op de grond: het busstation van Amstelveen is verworden tot de schandvlek van Amstelveen. Voor wethouder Herbert Raat (Openbaar Vervoer, VVD) is het basta en moet de bezem er rigoureus doorheen.

Raat trommelde alle belanghebbenden die maar iets met het busstation te maken hebben vanmiddag op voor een rondleiding om alle probleempunten te bespreken. En dat zijn er nog al wat. De wethouder noemt de huidige staat van het busstation Amstelveen-onwaardig.

busstation amstelveen bijeenkomst2.jpg
Bijeenkomst in de wilplashoek 

Ironischer kon het haast niet: in een wildplashoek, ruikend naar de urine, werden diverse problematieken rond het Amstelveense busstation besproken met een delegatie belanghebbenden, waaronder Connexxion, P60, Liander, Stadshart Amstelveen (URW) en de gemeente. Doordat er veel partijen betrokken zijn bij het busstation is er van een overzichtelijk beheerschema (wie doet wat) al tijden geen sprake en dat laat zijn sporen na. 

busstation amstelveen graffiti.jpg
Graffiti.

'Iedereen wijst naar elkaar en uiteindelijk gebeurt er niets. Dat zie je wel vaker als meer partijen verantwoordelijk zijn,' zegt wethouder Raat, die namens de gemeente het voortouw heeft genomen om de situatie drastisch te verbeteren. Reizigersvereniging ROVER (vanmiddag ook aanwezig) krijgt onophoudelijk klachten over het busstation en ziet dat er heel veel verbeterd moet worden. 

busstation amstelveen duivennest.jpg
Duivennest met ondergescheten muur.

Wat duidelijk is dat een beperkte herinrichting kan zorgen voor het terugdringen van wildplassen. Ook een logischer plaatsing van fietsenrekken staat op de wensenlijst, maar ook andere zaken moeten worden aangepakt, zoals de duivenoverlast en de zeer matige verlichting, waar een deel ook defect van is en niet vervangen blijkt te worden.

busstation amstelveen wildplassen.jpg

De wildplashoek

Een gemeentewoordvoerder gaf aan dat inmiddels de eerste stappen zijn gezet naar een schoner busstation. Zo is bushokjesbeheerder Exterion aangesproken op het vaker schoonmaken van de hokjes en zijn ook al gesprekken gevoerd over de bestrijding van duivenoverlast.

plafondplaten.jpg
Vervuilde plafondplaten met roestvorming,

Daarnaast heeft de gemeente ook zelf maatregelen genomen door vaker te vegen, wordt de verlichting gemaakt  en wordt zelfs gekeken hoe de sterk vervuilde plafondplaten, die op diverse plekken ook roestplekken vertonen, kunnen worden schoongemaakt en opgeknapt.

busstattion amstelveen prullenbak.jpg
Vieze prullenbak.

Ook gemeentelijk meubilair is her en der aan vervanging toe en veel vervuilde fietsen die er overduidelijk al heel lang staan zullen worden verwijderd.

busstation amstelveen fiestwrakken.jpg

Het doel is om met alle partijen tot een eenduidig beheerschema te komen, waarin iedereen zijn verantwoordelijk neemt en natuurlijk ook kosten draagt. De partijen waren het er allemaal over eens dat er iets moet gebeuren en streven allen naar een schoner busstation.

Wethouder Raat hoopt dat het busstation er over drie maanden een stuk fatsoenlijker uit ziet en dat grotere onderhoudszaken (zoals de plafondplaten) op termijn worden aangepakt. 'Maar het belangrijkste is dat het vervolgens ook schoon blijft,' aldus Raat.


Meer nieuws

Politiek gisteren 17:17

VVD Amstelveen keert zich tegen lokaal vuurwerkverbod: 'geen draagvlak voor'

Amstelveen - De Amstelveense VVD heeft zich gisteren in de raadsvergadering nadrukkelijk uitgesproken tegen het GroenLinks-voorstel om per direct het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling in Amstelveen te verbieden. Volgens de partij is er voor een dergelijk lokaal verbod onvoldoende draagvlak, lost het de problemen niet op en is het bovendien niet handhaafbaar.

Politiek gisteren 13:43

Burgerbelangen Amstelveen uit zorgen over bodemvervuiling Amsterdamse bos

Amstelveen - De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) maakt zich grote zorgen over de grondkwaliteit van het Amsterdamse Bos. Dit naar aanleiding van de recente onderzoeksreportage van AT5, die veel stof deed opwaaien. Namens de bbA-fractie stelt raadslid Dave Offenbach nu dat (Amstelveense) burgers zich zorgen maken over de veiligheid en de gezondheidsrisico’s die men in het Bos kan lopen. 

Politiek gisteren 11:29

Vuurwerkverbod Amstelveen Oud & Nieuw voor dit jaar van de baan

Amstelveen - Een algeheel verbod voor het afsteken van vuurwerk rond Oud & Nieuw in Amstelveen is voor dit jaar van de baan. GroenLinks Amstelveen pleitte daarvoor, maar trok het voorstel (amendement) daartoe gisterenavond weer in, nadat bleek dat er geen meerderheid voor de plannen was.