Advertorial Algemeen

Vijf tips voor reizen naar school met de fiets

Amstelveen - De scholen zijn weer begonnen en voor veel scholieren in en om Amstelveen betekent dat dagelijks een flink stuk peddelen van huis naar school, en weer terug. Hoe zorg je er nou voor dat dit zo veilig en comfortabel mogelijk gebeurt? Wij geven je vijf tips voor het reizen naar school met de fiets!

Tip 1: Veiligheid voor jou

Veiligheid in het verkeer betekent vooral 'zichtbaarheid'. Zorg daarom voor goede verlichting en reflectoren op je fiets, ook overdag! Daarnaast moet je fiets uiteraard in topconditie zijn (goede remmen en verlichting, banden met voldoende profiel) en moet je de verkeersregels kennen. Kijk goed uit en laat je onderweg niet afleiden door je telefoon. Let er ook op dat er geen loshangende delen aan je tas of kleding zitten, zoals bijvoorbeeld het ceintuur van je jas. Deze delen kunnen namelijk tussen de spaken terechtkomen, waardoor je hard kunt vallen!

Tip 2: Comfort voor jou

Het is natuurlijk ook fijn als je comfortabel fietst. Ook daarbij is de conditie van je tweewieler een belangrijke factor. Goed werkende versnellingen maken het trappen een stuk lichter. Ook het belang van een fijn zadel moet je niet onderschatten! Kies er dus één die voor jou lekker zit. Zorg dat zadel en stuur op de juiste hoogte en naar de juiste verhouding tot jouw lichaamslengte zijn afgesteld. Investeer daarnaast ook in degelijke regenkleding.

Tip 3: Veiligheid voor je fiets

In Amstelveen worden relatief veel fietsen gestolen. Parkeer je fiets daarom op een veilige plek - liefst een bewaakte fietsenstalling - en investeer in goede sloten. Verzekeringen eisen voor fietsers meestal sloten met minstens ART-2 keurmerk. De stichting ART keurt sloten. Goedgekeurde sloten worden voorzien van het ART-keurmerk met een nummer van 1 tot 5. Het nummer geeft de veiligheid van het slot aan. Hoe hoger dit is, hoe veiliger het slot. Zorg dat jouw tweewieler over minstens twee verschillende sloten met ART-keurmerk beschikt. Zo kan je hem vastzetten aan een onbeweeglijk object - denk aan een beugelslot van Slotenspeciaalzaak vastmaken aan een lantaarnpaal - en maak je het voor een eventuele dief zo onaantrekkelijk mogelijk.

Tip 4: Vertrek op tijd

Als je te laat vertrekt, vergeet je van alles en let je minder goed op in het verkeer, omdat je zo gehaast bent om op tijd op school te komen. En, zoals je weet, 'haastige spoed is zelden goed!'. Sta liever tien minuten eerder op zodat je rustig alles kunt doen en voorbereiden wat nodig is. Check, voor je de voordeur achter je dichtdoet, of je alles hebt. Zo kun je met een gerust gevoel vertrekken en in normaal tempo naar school fietsen.

Tip 5: Fiets samen

In je eentje fietsen is een stuk minder gezellig en de afstand lijkt daardoor wel groter. Zoek daarom een schoolgenoot om samen te fietsen. Je moet natuurlijk wel allebei blijven opletten tijdens het fietsen/kletsen. Maar met een fietsmaatje ben je, voordat je het weet, op de plaats van bestemming en kun je in een opgewekte bui aan je schooldag beginnen!


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.

Wonen gisteren 09:55

Gemeenteraad mag zich gaan buigen over eerste fase nieuwbouwplan Allemankwartier

Amstelveen – De gemeenteraad mag zich binnenkort gaan buigen over het plan om 33 woningen te bouwen aan het Oostelijk Halfrond, naast basisschool De Bloeiwijzer. Ook de realisatie van een nieuw multifunctioneel gebouw dat dienst zal doen al wijkcentrum én medisch centrum (inclusief apotheek) staat op de agenda.