Artistieke impressie van 'Het Eiland' aan Middenwaard [Jeroen de Jong/ Gemeente Amstelveen, aan dit beeld kunnen geen rechten worden ontleend]

Villa's Middenwaard moeten voorbeeld in duurzaamheid worden

Amstelveen - De vijf te verkopen particuliere grote woningbouwkavels aan Middenwaard moeten een voorbeeldfunctie krijgen als het gaat om duurzaam wonen. Dat meldt de gemeente Amstelveen, die potentiële kopers gaat uitdagen om de woning zo duurzaam mogelijk te bouwen.

Het project heeft inmiddels de projectnaam Het Eiland gekregen. Wie de meeste ambitie toont om toekomstbestendige maatregelen in het bouwplan door te voeren, maakt de grootste kans bij de toewijzing van een kavel. De gemeente heeft nog altijd geen prijzen van de kavels bekend gemaakt, maar de verwachting is dat de prijskaartjes flink worden, gezien de forse grootte van de kavels (tot over de 1000m2) en ligging (nabij polder en golfbaan). Eerdere kleinere kavels aan de Middenwaard gingen in 2018 van de hand voor gemiddeld zo'n 470.000 euro (zonder huis).

Nog beter

De gemeente wil het tussen de wijken Groenelaan en Waardhuizen gelegen woongebied Middenwaard toekomstbestendig bouwen. Doel van de gemeente is om met deze wijk, die in totaal bestaat uit vier deelgebieden, een voorbeeld te stellen voor de toekomst. De eerste veertien kavels in deelgebied 3 zijn begin 2018 verkocht en niet aangesloten op het gasnet. Hier is een goede start gemaakt qua duurzaamheid, maar het kan nóg beter. Daarom gaat de gemeente bij de uitgifte van de laatste vijf kavels in deelgebied 4 nog een stapje verder. Ook de kavel Kostverlorenweg 19 wordt meegenomen in de procedure.

Duurzaam wonen

'Wij willen stappen zetten met het verduurzamen van onze woningen', zegt wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening). 'Dat de eerste veertien kavels aardgasvrij zijn opgeleverd, is een begin. Maar het kan nóg duurzamer. Om ons doel te bereiken, hebben we ervoor gekozen het uitgifteproces te veranderen. Niet de grondverkoop staat hierbij voorop, maar ons doel is de bouw van duurzame woningen. We willen van Middenwaard een échte duurzame wijk maken waarvan we kunnen leren voor de toekomst.'

Geleerd

Het selecteren op duurzaamheidsmaatregelen komt in andere gemeenten ook steeds vaker voor, zoals in Zaanstad. Amstelveen heeft geleerd van wat hier in praktijk is gebracht en wil verder leren door het in de eigen gemeente te gaan doen. “We doen dit verstandig en beginnen daarom met een klein project”, zegt wethouder Gordon. “Ons doel is om dit straks ook toe te passen bij de aanbesteding van grote bouwprojecten aan projectontwikkelaars. Met Middenwaard willen wij het goede voorbeeld geven. Voor de deelgebieden 1 en 2 heeft de gemeente de intentie om de grond via een aanbesteding uit te geven aan een ontwikkelaar. Deze percelen zijn op dit moment tijdelijk verhuurd als opslagterrein voor de aanleg van de Amstelveenlijn, maar bieden eind dit jaar ook de mogelijkheid voor duurzame woningbouw van appartementen en woningen.”

Aanmeldprocedure

Geïnteresseerde kavelkopers ontvangen een aanmeldingsformulier waarop ze aangeven welke duurzame maatregelen zij nemen. De inzendingen met de hoogste duurzaamheidsambitie maken de grootste kans. Vervolgens krijgen zij de tijd om deze ambitie in een bouwplan vast te leggen. Een onafhankelijk bureau toetst in opdracht van de gemeente of aan de eisen is voldaan. Pas na het verlenen van de omgevingsvergunning wordt het koopcontract getekend. Op deze manier heeft de gemeente er grip op dat de maatregelen daadwerkelijk worden uitgevoerd. Mochten meer dat vijf gegadigden een gelijke duurzaamheidsambitie hebben, dan vindt loting plaats. 

Proces

Op de kavelmarkt op 15 mei gaan vier van de vijf kavels én de kavel Kostverlorenweg 19 in de verkoop en krijgen geïnteresseerden meer informatie over het uitgifteproces. De vijfde kavel volgt later, omdat deze nodig is voor de bereikbaarheid van de bouwwerkzaamheden van de eerste vier. De kavelmarkt is in het raadhuis aan Nieuwer-Amstel 1, vanaf 19.30 uur.


Meer nieuws

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten 22 apr. 2024 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.