Illustratie door Back-2-Paper, Nirmala Balgobind

Voedselbank Amstelveen komt voedsel tekort. Wie helpt?

Amstelveen - Dat een welvarende gemeente als Amstelveen niet zonder Voedselbank kan, wordt door inwoners nog al eens als verbazingwekkend ervaren. Geloof het of niet, gemiddeld zo’n 140 Amstelveense gezinnen zijn wekelijks afhankelijk van voedselpakketten, omdat ze de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Het is voor de circa 50 vrijwilligers van de Voedselbank een grote operatie én een forse uitdaging om alle gezinnen iedere week weer goede en gezonde voedselpakketten te kunnen leveren. Op zaterdag 18 november geeft de Voedselbank een kijkje in de keuken tijdens een Open Dag, vanaf de net in gebruik genomen nieuwe locatie op bedrijventerrein Legmeer. Steun voor de Voedselbank is harder nodig dan ooit.

De Voedselbank is deze maand verhuisd vanuit de verouderde locatie aan De Olmenhof naar een bedrijfspand aan de Bouwerij 102 op bedrijventerrein Legmeer. ‘De nieuwe locatie kent een meer logische indeling,’ zegt Ron Pieters, sinds een aantal maanden de nieuwe voorzitter van de Voedselbank Amstelveen. ‘We willen Amstelveners tijdens de Open Dag graag inzicht geven in het reilen en zeilen rond de Voedselbank en laten zien wat er bij komt kijken om noodlijdende gezinnen te helpen.’

Circa 450 monden te voeden

Hij legt uit dat de Voedselbank wekelijks voor de opgave staat zo’n 450 monden - het equivalent van circa 140 gezinnen - te voeden en is daarvoor afhankelijk van donateurs, die zowel geld als goederen inbrengen. ‘Mede door de toename van het aantal gezinnen in nood, komt de Voedselbank iedere week spullen tekort om gezonde pakketten te kunnen samenstellen,’ zegt Pieters. Die gezonde pakketten zijn niet in de laatste plaats belangrijk omdat een kleine 200 kinderen mee dienen te eten. Ieder gezin heeft wekelijks recht op twee gevulde kratten met houdbare producten en vers voedsel, waar ze het een week lang mee moeten doen. ‘Dat betekent dat onze vrijwilligers iedere week zo’n 280 kratten hebben te vullen, die de gezinnen op woensdagen kunnen afhalen. Zo’n vijftig vrijwilligers zetten zich vol overgave in, maar de Voedselbank moet steeds vaker voedsel bijkopen om de kratten naar behoren te kunnen vullen. Er is daarbij chronisch gebrek aan verse producten, zoals groente en fruit,’ zegt Pieters.

Minder verspilling

Hij vervolgt: ‘Onze belangrijkste doelstelling is om voedselhulp te bieden aan mensen die het tijdelijk financieel niet kunnen bolwerken. Maar dat is een steeds grotere uitdaging. We zijn onze donateurs enorm dankbaar, maar we hebben in feite meer donateurs nodig,’ zegt hij. Enerzijds komt dat omdat het aantal Voedselbank-afhankelijke gezinnen toeneemt. Mede door de sterk gestegen inflatie komen steeds meer gezinnen in de financiële problemen. Anderzijds is er dus wekelijks een tekort aan verse producten. Dat laatste komt onder andere omdat supermarkten, die al sinds jaar en dag een belangrijke donateurketen vormen, steeds minder voedsel verspillen. Overgebleven of onverkocht (vers) voedsel komt daardoor ook minder vaak bij de Voedselbank terecht.

Steun de Voedselbank

De Voedselbank Amstelveen helpen kan op verschillende manieren. Natuurlijk kunnen inwoners altijd producten doneren bij de nieuwe locatie op bedrijventerrein Legmeer. Daarbij zijn goede groente, fruit en aardappelen meer dan welkom, evenals levensmiddelen die volgens de warenwet nog goed consumeerbaar zijn. Naast voedsel zijn ook producten als wasmiddelen, schoonmaakmiddelen of verzorgingsproducten als shampoo en tandpasta welkom. En met de decembermaand in aantocht: extraatjes als chocolade of overgebleven kerstpakketten ontvangt de Voedselbank heel graag.

Kom (online) in actie

Eveneens kunnen bedrijven, instanties en/of particulieren een eigen financiële inzamelingactie opzetten via de speciale actiepagina-website van Voedselbank Amstelveen om vervolgens in hun netwerk zelf donateurs te werven. Dit soort acties zijn letterlijk goud waard voor de Voedselbank. Zonder die acties zou het vullen van de kratten een crime worden. Via de website kan je ook direct een bedrag naar keuze doneren.

Sponsor een gezin voor omgerekend 5 euro per week

Een succesvolle actie is ‘Sponsor een gezin’. Daarbij worden inwoners en/of bedrijven die het kunnen missen, gevraagd om één gezin voor een langere periode te sponsoren. Initiatiefnemer van de actie, Rogier van Hagen, legt uit: ‘Voor zo’n 5 euro per week, ofwel 250,- euro per jaar, kunnen we waarborgen dat we een gezin voor een lange periode wekelijks van gezond vers voedsel kunnen voorzien. We zijn heel blij dat steeds meer Amstelveners en ook Amstelveense bedrijven op deze manier de Voedselbankgezinnen steunen. Voor bedrijven zijn de kosten bovendien aftrekbaar, want de Voedselbank is een ANBI-organisatie.

Vooroordelen & schaamte

Ron Pieters stelt tot slot dat er nog altijd veel hardnekkige vooroordelen leven rond de Voedselbank. ‘Helaas denken nog teveel mensen dat inwoners door eigen schuld bij de Voedselbank terechtkomen. ‘Ga eens werken,’ roepen ze dan. ‘Maar er kan van alles gebeuren waardoor een gezin of huishouden tijdelijk niet rond kan komen, zeker in deze tijden. Wij zijn er om hen steun te bieden, maar ook om ze weer op de been te helpen.’

Ook schamen mensen zich dikwijls voor het feit dat zij afhankelijk zijn van de Voedselbank. ‘We denken dat in Amstelveen nog veel meer gezinnen in de problemen zitten, maar zich niet durven te melden. Dat is een groep die we heel graag willen bereiken om ze weer discreet op weg te helpen. En we doen natuurlijk een beroep op de mensen die wat extra’s kunnen missen. Zij kunnen echt het verschil maken!'

Open dag

Iedereen is zaterdag 18 november 2023 welkom op de Open Dag tussen 14.00 en 16.00 uur aan de Bouwerij 102.

Inloopspreekuur

Inwoners die denken in aanmerking te komen voor een Voedselpakket kunnen zich op woensdagmiddagen tussen 13.00 en 14.00 uur melden bij het open inloopspreekuur van het intake-team van De Voedselbank op de locatie aan Bouwerij 102.

Meer informatie is te vinden via de website www.voedselbankamstelveen.nl

Producten doneren

Inwoners die producten of goederen willen doneren kunnen contact opnemen via e-mail: voedselbankamstelveen@gmail.com.

Kom in Actie

Inwoners of bedrijven die een actie willen starten kunnen terecht op de website https://voedselbankamstelveen.kominactievoordevoedselbank.nl/fundraisers 

Dit artikel verscheen eerder in de november editie van AmstelveenZ Magazine, nummer 83.


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 21:10

Amstelveen van voorheen (408)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 408 een oude ansichtkaart van het Nicolaas Tulp Ziekenhuis (thans Ziekenhuis Amstelland).

Algemeen gisteren 16:55

Sponsorloop Maurits (17) voor Hersenstichting groot succes

Amstelveen, 24 juni 2024 – De door de Amstelveense student Maurits (17) georganiseerde sponsorloop is afgelopen vrijdag een groot succes geworden. Het oorspronkelijke streefbedrag van € 1.800,00 werd ruimschoots overschreden, met een uiteindelijke opbrengst van maar liefst € 6.705,00. Deze opbrengst komt ten goede aan de Hersenstichting, een organisatie die zich inzet voor mensen met hersenaandoeningen.

Algemeen gisteren 09:00

HV Myra en Toplenzen slaan handen ineen: goed zicht de sleutel tot hockeysucces

Amstelveen - Hockeyvereniging Myra en Toplenzen, de internetwinkel van Groenhof Optiek, hebben afgelopen week na drie jaar hun sponsordeal verlengd. Een match made in heaven; goed zicht is immers de sleutel tot hockeysucces. In de snelle wereld van hockey is een scherp zicht niet alleen een voordeel, maar vooral een noodzaak. Met het slogan ‘goed gezien’ is voor Toplenzen het sponsoren van HV Myra een logische keuze.

112 22 jun. 2024 20:36

Politie treft gestolen scooter aan in winkelwagentje

Amstelveen - Vanmiddag omstreeks 17.00 uur is op de Melkweg in Amstelveen een gestolen scooter aangetroffen. Een man zou met een Albert Heijn-karretje met daarin de scooter gelopen hebben en is er vandoor gegaan toen een omstander de politie belde. 

Algemeen 22 jun. 2024 08:00

In één oogopslag alle preventieve jeugdhulp

Amstelveen - Woensdagavond 19 juni overhandigden wethouders Jeugd Frank Berkhout (Amstelveen) en Bart Kabout (Aalsmeer) een folder met al het aanbod van preventieve jeugdhulp aan de Huisartsen Coöperatie Amstelland. Ouders, jongeren, huisartsen, scholen en hulpverleners zien in het overzicht welke laagdrempelige en vaak gratis hulp er in de gemeenten beschikbaar is.

Algemeen 22 jun. 2024 07:27

D66 wil bijsturing op groenambities Amstelveen

Amstelveen - Ruimte is schaars in Amstelveen en er moeten vaak keuzes worden gemaakt tussen zaken zoals woningen, wegen en groen. D66 wil dat groen niet een restpost wordt omdat het ondergeschikt is aan andere ruimtelijke prioriteiten.