Illustratie door Back-2-Paper, Nirmala Balgobind

Voedselbank Amstelveen komt voedsel tekort. Wie helpt?

Amstelveen - Dat een welvarende gemeente als Amstelveen niet zonder Voedselbank kan, wordt door inwoners nog al eens als verbazingwekkend ervaren. Geloof het of niet, gemiddeld zo’n 140 Amstelveense gezinnen zijn wekelijks afhankelijk van voedselpakketten, omdat ze de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Het is voor de circa 50 vrijwilligers van de Voedselbank een grote operatie én een forse uitdaging om alle gezinnen iedere week weer goede en gezonde voedselpakketten te kunnen leveren. Op zaterdag 18 november geeft de Voedselbank een kijkje in de keuken tijdens een Open Dag, vanaf de net in gebruik genomen nieuwe locatie op bedrijventerrein Legmeer. Steun voor de Voedselbank is harder nodig dan ooit.

De Voedselbank is deze maand verhuisd vanuit de verouderde locatie aan De Olmenhof naar een bedrijfspand aan de Bouwerij 102 op bedrijventerrein Legmeer. ‘De nieuwe locatie kent een meer logische indeling,’ zegt Ron Pieters, sinds een aantal maanden de nieuwe voorzitter van de Voedselbank Amstelveen. ‘We willen Amstelveners tijdens de Open Dag graag inzicht geven in het reilen en zeilen rond de Voedselbank en laten zien wat er bij komt kijken om noodlijdende gezinnen te helpen.’

Circa 450 monden te voeden

Hij legt uit dat de Voedselbank wekelijks voor de opgave staat zo’n 450 monden - het equivalent van circa 140 gezinnen - te voeden en is daarvoor afhankelijk van donateurs, die zowel geld als goederen inbrengen. ‘Mede door de toename van het aantal gezinnen in nood, komt de Voedselbank iedere week spullen tekort om gezonde pakketten te kunnen samenstellen,’ zegt Pieters. Die gezonde pakketten zijn niet in de laatste plaats belangrijk omdat een kleine 200 kinderen mee dienen te eten. Ieder gezin heeft wekelijks recht op twee gevulde kratten met houdbare producten en vers voedsel, waar ze het een week lang mee moeten doen. ‘Dat betekent dat onze vrijwilligers iedere week zo’n 280 kratten hebben te vullen, die de gezinnen op woensdagen kunnen afhalen. Zo’n vijftig vrijwilligers zetten zich vol overgave in, maar de Voedselbank moet steeds vaker voedsel bijkopen om de kratten naar behoren te kunnen vullen. Er is daarbij chronisch gebrek aan verse producten, zoals groente en fruit,’ zegt Pieters.

Minder verspilling

Hij vervolgt: ‘Onze belangrijkste doelstelling is om voedselhulp te bieden aan mensen die het tijdelijk financieel niet kunnen bolwerken. Maar dat is een steeds grotere uitdaging. We zijn onze donateurs enorm dankbaar, maar we hebben in feite meer donateurs nodig,’ zegt hij. Enerzijds komt dat omdat het aantal Voedselbank-afhankelijke gezinnen toeneemt. Mede door de sterk gestegen inflatie komen steeds meer gezinnen in de financiële problemen. Anderzijds is er dus wekelijks een tekort aan verse producten. Dat laatste komt onder andere omdat supermarkten, die al sinds jaar en dag een belangrijke donateurketen vormen, steeds minder voedsel verspillen. Overgebleven of onverkocht (vers) voedsel komt daardoor ook minder vaak bij de Voedselbank terecht.

Steun de Voedselbank

De Voedselbank Amstelveen helpen kan op verschillende manieren. Natuurlijk kunnen inwoners altijd producten doneren bij de nieuwe locatie op bedrijventerrein Legmeer. Daarbij zijn goede groente, fruit en aardappelen meer dan welkom, evenals levensmiddelen die volgens de warenwet nog goed consumeerbaar zijn. Naast voedsel zijn ook producten als wasmiddelen, schoonmaakmiddelen of verzorgingsproducten als shampoo en tandpasta welkom. En met de decembermaand in aantocht: extraatjes als chocolade of overgebleven kerstpakketten ontvangt de Voedselbank heel graag.

Kom (online) in actie

Eveneens kunnen bedrijven, instanties en/of particulieren een eigen financiële inzamelingactie opzetten via de speciale actiepagina-website van Voedselbank Amstelveen om vervolgens in hun netwerk zelf donateurs te werven. Dit soort acties zijn letterlijk goud waard voor de Voedselbank. Zonder die acties zou het vullen van de kratten een crime worden. Via de website kan je ook direct een bedrag naar keuze doneren.

Sponsor een gezin voor omgerekend 5 euro per week

Een succesvolle actie is ‘Sponsor een gezin’. Daarbij worden inwoners en/of bedrijven die het kunnen missen, gevraagd om één gezin voor een langere periode te sponsoren. Initiatiefnemer van de actie, Rogier van Hagen, legt uit: ‘Voor zo’n 5 euro per week, ofwel 250,- euro per jaar, kunnen we waarborgen dat we een gezin voor een lange periode wekelijks van gezond vers voedsel kunnen voorzien. We zijn heel blij dat steeds meer Amstelveners en ook Amstelveense bedrijven op deze manier de Voedselbankgezinnen steunen. Voor bedrijven zijn de kosten bovendien aftrekbaar, want de Voedselbank is een ANBI-organisatie.

Vooroordelen & schaamte

Ron Pieters stelt tot slot dat er nog altijd veel hardnekkige vooroordelen leven rond de Voedselbank. ‘Helaas denken nog teveel mensen dat inwoners door eigen schuld bij de Voedselbank terechtkomen. ‘Ga eens werken,’ roepen ze dan. ‘Maar er kan van alles gebeuren waardoor een gezin of huishouden tijdelijk niet rond kan komen, zeker in deze tijden. Wij zijn er om hen steun te bieden, maar ook om ze weer op de been te helpen.’

Ook schamen mensen zich dikwijls voor het feit dat zij afhankelijk zijn van de Voedselbank. ‘We denken dat in Amstelveen nog veel meer gezinnen in de problemen zitten, maar zich niet durven te melden. Dat is een groep die we heel graag willen bereiken om ze weer discreet op weg te helpen. En we doen natuurlijk een beroep op de mensen die wat extra’s kunnen missen. Zij kunnen echt het verschil maken!'

Open dag

Iedereen is zaterdag 18 november 2023 welkom op de Open Dag tussen 14.00 en 16.00 uur aan de Bouwerij 102.

Inloopspreekuur

Inwoners die denken in aanmerking te komen voor een Voedselpakket kunnen zich op woensdagmiddagen tussen 13.00 en 14.00 uur melden bij het open inloopspreekuur van het intake-team van De Voedselbank op de locatie aan Bouwerij 102.

Meer informatie is te vinden via de website www.voedselbankamstelveen.nl

Producten doneren

Inwoners die producten of goederen willen doneren kunnen contact opnemen via e-mail: voedselbankamstelveen@gmail.com.

Kom in Actie

Inwoners of bedrijven die een actie willen starten kunnen terecht op de website https://voedselbankamstelveen.kominactievoordevoedselbank.nl/fundraisers 

Dit artikel verscheen eerder in de november editie van AmstelveenZ Magazine, nummer 83.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur vandaag 15:32

Amstelveen Triënnale 2024: Amstelveense kunstenaars kunnen zich nu aanmelden

Amstelveen - Elke drie jaar organiseren drie Amstelveense culturele instellingen een tentoonstelling met en voor Amstelveense kunstenaars. In 2024 vindt de negende editie van de Amstelveen Triënnale plaats, georganiseerd door het Cobra Museum voor Moderne Kunst, Museum JAN en Platform C.

Horeca vandaag 13:02

Silversant doet weer mee aan Nationale Snertdag

Amstelveen - Op zondag 10 december vindt alweer de zesde editie plaats van de nationale snertdag. Ruim tweeduizend 50-plussers maken op honderd locaties van een snertdag een feestdag. Ook in Amstelveen wordt er snert gegeten en wel bij Silversant, dat zestig ‘snert-eters’ zal ontvangen.

Amstelveen van voorheen gisteren 19:48

Amstelveen van voorheen (379)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 379 een oude foto van Plein 60.

Zakelijk gisteren 12:06

Revolutie op Wielen: Ontdek de Nieuwe C-HR op 9 december bij Toyota Van Ekris Mijdrecht!

Amstelveen / Mijdrecht - Wij nodigen u graag uit op 9 december voor een bijzondere gelegenheid. Kom langs bij Toyota van Ekris in Mijdrecht en ontdek de volledig nieuwe Toyota C-HR, een toonbeeld van innovatie en stijl. Met zijn futuristische design, efficiënte hybride motoropties, en een luxueus, technologisch geavanceerd interieur, zet de nieuwe C-HR een nieuwe standaard in zijn klasse.

Verkeer & Vervoer gisteren 09:23

Tram 25 valt midden op kruispunt stil

Amstelveen - Tram 25 is zondagochtend in Middenhoven op een ongelukkige plek stilgevallen, namelijk midden op het kruispunt Dr. Willem Dreesweg/Melkweg. Daardoor raakte het kruispunt volledig geblokkeerd voor al het verkeer. Nadat de tram weer in beweging was gekomen, werd de 25 vervolgens gestremd door een defecte bovenleiding.