Pixabay.com

Voedselbank Amstelveen krijgt steeds minder giften en meer klanten: gemeente springt bij

Amstelveen - De Voedselbank in Amstelveen verwacht komende tijd een stijging van het aantal bezoekers vanwege de explosief gestegen energiekosten. Ook is er een afname in giften aan de Voedselbank. De gemeente geeft daarom een preventieve extra subsidie van tienduizend euro in aanloop naar de winter. “Het geld is bedoeld om de pakketten op peil te houden en aan te vullen met vers voedsel”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen.

“De zorgen over de stijgende energierekening nemen alsmaar toe”, vervolgt Van Ballegooijen. “Daarom houden we een vinger aan de pols in de samenleving, onder meer bij de Voedselbank en ons Financieel Café voor bewoners met vragen over toeslagen.”

De wethouder bracht woensdag een bezoek aan de Voedselbank om het nieuws bekend te maken en de vrijwilligers te bedanken. “Ik maak me grote zorgen over de problemen die we nu nog niet zien”, zegt Van Ballegooijen. “Mensen die eerst hun spaarbuffer opmaken of hun maandbedrag niet verhogen omdat ze het niet kunnen betalen. Pas als het spaargeld op is en de eindafrekening komt, wordt duidelijk hoe veel mensen er in de problemen zitten.”

Wethouder Marijn van Ballegooijen met vrijwillgers van de Voedselbank.jpg

Het Rijk neemt maatregelen om de forse stijging van de energierekening te compenseren. In aanvulling hierop stelt de gemeente alles in het werk om inwoners een helpende hand te bieden. “Maar het eerlijke verhaal is dat demogelijkheden van de gemeente beperkt zijn. We hebben geen invloed op inkomens, stijgende energiekosten en inflatie”, zegt Van Ballegooijen.

Energietoeslag in Amstelveen

“Bij de gemeente kijken we dus wat we aanvullend kunnen doen”. Amstelveen heeft ervoor gekozen de inkomensgrens voor uitbetaling van de energietoeslag op 130 % van de toepasselijke bijstandsnorm te leggen. Dat is 10 % hoger dan het wettelijk minimum. “Op deze manier komt een grotere groep inwoners in aanmerking voor de energietoeslag”, zegt Van Ballegooijen.

Noodfonds Amstelveen

Amstelveen heeft tevens een noodfonds om inwoners te helpen die te maken krijgen met onoverkomelijke energierekeningen. Inwoners die al financiële problemen hadden en bijvoorbeeld in de schuldhulpverlening zitten, kunnen vanwege de energielasten hun schuldeisers soms niet meer betalen. Met behulp van bijzondere bijstand biedt de gemeente maatwerk in deze situaties, zodat het schuldhulpverleningstraject kan worden voortgezet.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:26

Stemmen op nieuw kunstwerk in wijkpark Middenhoven

Amstelveen - In Wijkpark Middenhoven komt een nieuw kunstvriendelijk kunstwerk. De Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) heeft kunstenaar Cindy Bakker geselecteerd voor dit kunstwerk. Zij maakte twee schetsontwerpen. Amstelveners kunnen via denkmee.amstelveen.nl stemmen op een van de twee werken.

Algemeen gisteren 15:53

Amstelveners laten subsidie voor groene gevel en verticale tuin links liggen

Amstelveen - Ondanks dat er een ruime subsidieregeling beschikbaar is, heeft de gemeente Amstelveen dit jaar exact nul subsidie-aanvragen van inwoners gehad voor het aanleggen van een zogenoemde ‘groene gevel’ of ‘verticale tuin’. Wel is er vraag naar subsidie voor groene (sedum) daken en geveltuintjes, maar ook die blijven achter.

Algemeen gisteren 13:52

'Streep door nieuw horecapaviljoen in recreatiegebied Poeloever Amstelveen'

Amstelveen - Amstelveen lijkt een ferme streep te hebben gezet door de ontwikkeling van een nieuw horeca-paviljoen aan De Poel. Over een nieuw paviljoen wordt al jaren gesproken, maar wethouder Herbert Raat geeft in een blog aan er inmiddels geen energie meer in te steken.

Amstelveen van voorheen 2 okt. 2022 20:53

Amstelveen van voorheen (319)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 319 een oude en bijzondere kopergravure getiteld ‘t Dorp Amstelveen.