Voetbaltalent Esra Neter droomt van een WK

Amstelveen - De Amstelveense Esra voetbalt bij Sporting Martinus in een jongensteam op hoog niveau en heeft ze een plek in KNVB Team (Nationale jeugdselectie). Met de selectietrainingen bij Ajax in het vooruitzicht, komt ze steeds een stapje dichterbij haar doel: betaald voetbal.

Op 4-jarige leeftijd is Esra begonnen met spelen bij voetbalvereniging Roda ‘23. ‘Mijn broer zat op voetbal, net als m’n vader. Ik ging altijd mee naar wedstrijden en vond het er zo leuk dat ik ook op voetbal wilde.’ Na Roda ‘23 ben ik naar Sportvereniging RAP gegaan en op m’n 6e speelde ik bij SC Buitenveldert. Sinds 2 jaar ben ik lid bij Sporting Martinus en heb het hier onwijs naar mijn zin.’

Betaald voetbal
Van jongs af aan speelt Esra al graag als verdediger. ‘Ik sta meestal linksachter. Verdedigen vind ik het allerleukst omdat het een belangrijke plek is in het veld’, stelt ze. Ze is dol op de teamsport: ‘Ik leer elke dag weer iets nieuws en kan me echt ontspannen tijdens het voetbalspel.’ Inmiddels heeft ze diverse prijzen gewonnen voor onder andere het winnen van de competitie. Maar ook penalty bokalen en de beker voor ‘Speler van het toernooi’ sieren haar kamer. ‘Ajax is absoluut een droom voor mij. Mijn hele kamer hangt vol met posters en sjaals van Ajax. Maar ook van Barcelona en het Nederlands Elftal mannen en vrouwen.’ Het voetbaltalent speelde zelf reeds tegen Newcastle United, Chelsea, PSV en Ajax op verschillende internationale jeugdtoernooien. Betaald voetbal organisaties en top amateurs uit binnen- en buitenland sturen hun jeugdspelers naar deze gerenommeerde voetbaltoernooien. ‘Mijn ultieme doel is om betaald voetbal te mogen spelen. En wellicht ooit nog een WK’.

One of the guys
De jonge speler traint enorm hard voor haar voetbalcarrière. ‘Ik heb uiteraard mijn training bij Sporting Martinus, maar daarnaast ook privé training, training bij de KNVB, training bij de fysio en bij de selectie voor Ajax meisjes. En daarbij nog mijn wedstrijden.’ Ze is enorm dankbaar voor haar ouders die haar dag in, dag uit door het hele land brengen. ‘Zij zijn echt mijn grootste supporters.’ Op dit moment speelt Esra bij Sporting Martinus in het team JO14-1, ofwel Jongens onder 14 jaar. ‘Ik speel sinds ik klein ben al bij de jongens, want ik vind dat een veel grotere uitdaging.’ Ze vertelt dit sowieso tot en met haar 16e te willen doen. Al lijkt daar in de conservatieve sportwereld van het voetbal steeds meer verandering in te komen. ‘Ik speel met nog een ander meisje in het jongensteam. En ik merk dat het voetballen met jongens mij absoluut een voorsprong geeft.’ De (tweetalig) havo-scholiere van het Hermann Wesselink College vertelt erg gedisciplineerd te zijn qua school. ‘Ik maak mijn huiswerk in het weekend, want doordeweeks heb ik hier niet veel tijd voor. Ik heb nu m’n trainingen in de avond en moet vaak haasten om overal op tijd te zijn. Dankzij AmstelveenSport kan ik het topsport goed combineren met school. Zij helpen me bijvoorbeeld met plannen. Ook mocht ik van hen naar het Amstelveen Sportgala. Dit was ontzettend leuk, want ik heb toen de burgemeester mogen interviewen’, zegt Esra trots.

EssiMessi
Toen de voetbalster 6 jaar was, is haar bijnaam ‘EssiMessi’ ontstaan. ‘Dit werd gekscherend geroepen, maar is sindsdien eigenlijk nooit meer opgehouden.’ Zelf moet de bescheiden Esra erom lachen. ‘Messi is absoluut een idool, net als Nicolás Tagliafico trouwens. Deze Ajacied speelt, net als ik, linksachter en is ontzettend sterk. Ik vind hem echt waanzinnig goed.’ Naast het trainen op hoog niveau vlogt Esra er op los. ‘Ik ben ooit een eigen YouTube kanaal begonnen waarbij ik video’s maak met bekende (oud-)profvoetballers zoals Donny van de Beek en Ronald en Frank de Boer maar ook bekende Nederlanders zoals Frank Lammers. Sindsdien word ik weleens uitgenodigd voor bijvoorbeeld de loting en de wedstrijden in Frankrijk van het WK voetbal voor vrouwen of krijg ik shirtjes opgestuurd en heb ik toffe filmpjes mogen opnemen voor voetbal evenementen. En soms is mijn broer dan weleens jaloers’, lacht ze. Inmiddels heeft Esra een behoorlijk fanbase opgebouwd met zo’n 15.000 abonnees op haar YouTube kanaal en maar liefst 15.000 volgers op Instagram. We blijven het voetbaltalent volgen, zowel op het veld als op haar socials.

YouTube: https://www.youtube.com/c/EsraNeter
Instagram: https://www.instagram.com/esraneter


Meer nieuws

Sport vandaag 09:19

Amsterdamse Bos Golf op 27 juni: inschrijven nog mogelijk

Amstelveen - De 11e editie van de Amsterdamse Bos Golf komt er weer aan. Op dinsdag 27 juni 2023 is het Amsterdamse Bos voor één dag omgetoverd in een 18 holes golfbaan. De voorbereidingen zijn in volle gang. Inmiddels hebben zich al veel mensen opgegeven, maar er kunnen er nog een paar bij. Met een flight of individueel!

Kunst & Cultuur vandaag 08:12

Open Ateliers 2023: 60 professionele kunstenaars openen de deuren

Amstelveen - De Atelierroute komt er weer aan. Op zaterdag 17 en zondag 18 juni openen 60 professionele kunstenaars tijdens de Open Ateliers 2023 van 11.00 tot 17.00 uur hun deuren om iedereen kennis te laten maken met hun werk. Voorafgaand aan dit weekend is er bij het Cobra Museum een gratis Centrale Expositie waar de deelnemende kunstenaars ieder alvast één werk laten zien. Ontdek tijdens deze dag verschillende disciplines en laat je verrassen door de gevarieerde kunstwereld.

Evenementen & Activiteiten gisteren 09:38

Tweede editie De Kegel Family Fair op zaterdag 24 juni

Amstelveen - De eerste editie vorig jaar van De Kegel Family Fair was een groot succes. Op zaterdag 24 juni vindt daarom de tweede editie plaats. Tussen 12.00 en 18.30 uur wordt het terrein van de Kegel aan de Bovenkerkerweg omgetoverd tot een heus walhalla voor jong en oud.

Kunst & Cultuur gisteren 07:25

Cobra Museum viert 75 jaar Cobra-beweging met grootschalige tentoonstelling

Amstelveen - In het naoorlogse Parijs werd 75 jaar geleden de revolutionaire Cobra-beweging opgericht. Het was een kunstenaarsbeweging die bekend stond om zijn grenzeloze en vrije ideeën. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen viert dit jubileum met een knallend tentoonstellingsprogramma met veel internationale bruiklenen. Met dezetentoonstellingen brengt het Cobra Museum actuele maatschappelijke thema’s tot leven, om samen met de bezoekers die grenzeloze vrijheid te beleven.