Gemeente Amstelveen

'Voor het eind van dit jaar nieuw kunstwerk op Keizer Karelplein'

Amstelveen – Diverse omwonenden van het Keizer Karelplein in Amstelveen hebben woensdagavond het atelier van kunstenaar Margot Berkman in Zandvoort bezocht om een eerste indruk te krijgen van het nieuwe kunstwerk dat op het onlangs totaal gerenoveerde verkeersplein moet verrijzen.

De bewoners werden bijgepraat over de voortgang en konden een eerste reactie geven op het voorlopige ontwerp van kunstenares Margot Berkman. ‘De eerste reacties waren positief’, zegt Berkman.

Op scherp

De voorgenomen plaatsing van het kunstwerk zette de politieke verhoudingen in Amstelveen eerder op scherp, onder andere omdat er volgens oppositiepartijen geen ruimte meer was om te kiezen voor een (lokale) kunstenaar: de opdracht was al gegund aan Berkman. Ook voelden diverse omwonenden zich niet betrokken, maar anderen juist wel. Ook was er verbazing over het budget van oorspronkelijk 75.000 euro.

Het kunstwerk, dat volgens Berkman ook wel ‘landschapsinrichting’ wordt genoemd, zou voor het eind van dit jaar op het Keizer Karelplein kunnen staan, meldt gemeente Amstelveen nu in een persbericht, waarin het het bezoek van omwonenden aan het Zandvoortse atelier wereldkundig maakt.

Kunstenares Berkman: ‘Ik ben inmiddels vaak op het Keizer Karelplein geweest om de ruimte goed in mij op te nemen. Daar heb ik ook met omwonenden gesproken. Hun betrokkenheid, verhalen, e-mails en ideeën hebben mij in grote mate geïnspireerd. Ik ben blij dat ik de omwonenden woensdagavond een voorlopig ontwerp heb kunnen laten zien en dat mijn voorlopige ontwerp in goede aarde viel.'

Verkeersveiligheid

‘Bij de ontwikkeling is ook rekening gehouden met de verkeersveiligheid’, zegt verkeerswethouder Rob Ellermeijer. ‘Margot Berkman heeft ruime ervaring met het maken van kunst voor een specifieke locatie in de openbare ruimte met bijzondere verkeersveiligheidseisen. Haar werk voor het Keizer Karelplein is bovendien een aanvulling op de huidige beeldencollectie van de gemeente Amstelveen.’

Participatie

In september 2018 gaven diverse bewoners volgens gemeente Amstelveen aan dat zij graag een bijzondere inrichting wilden van het verkeersplein. Sindsdien zijn zij volgens de gemeente  actief betrokken bij het project. Afgelopen voorjaar gingen de omwonenden in gesprek met Margot Berkman in Museum Jan van der Togt. Vooraf hadden zij verhalen en herinneringen gedeeld over het Keizer Karelplein die Berkman vervolgens heeft gebruikt als inspiratiebron.

Landmark

Het verkeersplein ligt op een bijzondere locatie in Amstelveen. Het geeft toegang tot de wijk Keizer Karelpark, Amstelveen Zuid, maar is ook een verbinding tussen Amstelveen Noord en Amstelveen Zuid. Om het belang van de locatie te benadrukken, het plein aantrekkelijker te maken en tegemoet te komen aan de wens van omwonenden, was volgens de gemeente een landmark gewenst. 

Omwonenden van het Kezier Karelpark in het atelier van Margot Berkman (foto: gemeente Amstelveen)


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 19:37

Amstelveen van voorheen (196)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 196 een foto van een klassieke Van Poelgeest-touringbus zoals deze vroeger onder andere tussen Amstelveen en Amsterdam reed.

Kunst & Cultuur gisteren 12:05

Corona-crisis in Amstelveen: Rondje Cultuur

Amstelveen - De kunst & cultuursector wordt ook in Amstelveen keihard geraakt door de coronacrisis. In een Rondje Cultuur met verantwoordelijk wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD) wordt inzicht gegeven in de effecten van de coronamaatregelen op diverse instellingen en individuele kunstenaars. 

Columns 23 mei 2020 19:30

Column Geertje Visser: #BLIJFBINNEN

Amstelveen - Geertje Visser schrijft maandelijks columns voor AmstelveenZ Magazine. Ze heeft een man en drie zonen, woont en werkt in Amstelveen. In de mei-editie een stukje over thuiswerken in combinatie met thuisonderwijs.