Advertorial Gezondheid & welzijn

Voorkom onherstelbare schade

Amstelveen - Parodontitis is een veelvoorkomende tandaandoening. Maar liefst 40% van de Nederlandse bevolking heeft een vorm van parodontitis. ‘Met name vanaf een jaar of 35 zien we veel mensen met deze tandaandoening’, vertelt mondhygiëniste Pary Hail van Keizer Karelpark Tandartsen. Ze legt uit hoe deze aandoening ontstaat en met name hoe je het kunt voorkomen.

Pary Hail is vanaf de start van de praktijk in 2016 verbonden aan Keizer Karelpark Tandartsen. ‘Als mondhygiëniste richt ik mij op preventie en mondverzorging om zo tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen en te bestrijden.’

Hoe ontstaat het?
‘Parodontitis ontwikkelt zich door tandplak dat niet goed wordt verwijderd en vervolgens hard wordt, wat we ook wel tandsteen noemen. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën vervolgens opgesloten worden tussen je tand en het tandvlees waardoor er ontstekingen ontstaan onder het tandvlees.

Aanhechtingsverlies
Pary legt uit dat er altijd ruimte is tussen tand en tandvlees van zo’n 1-3 mm, in een gezonde situatie. ‘Maar als je je tanden niet dagelijks goed bijhoudt en niet voldoende de bacteriën weghaalt door middel van poetsen, stokeren of rageren dan kunnen bacteriën verder gaan onder het tandvlees en het kaakbot aantasten. Er ontstaat dan een diepe ruimte tussen tand en tandvlees. En hoe meer bot er afbreekt hoe losser de tanden en kiezen komen te staan. Op de lange termijn kun je zelfs tanden of kiezen verliezen.’

Preventief aanpakken
‘Een goed, gezond en gaaf gebit begint bij goede mondhygiëne. Vandaar dat we al op jonge leeftijd adviseren goed voor je gebit te zorgen. Als men ouder is en parodontitis heeft, dan pakken we dit aan door middel van voorlichting en het verwijderen en reinigen van bacteriën onder het tandvlees.’ Het is van belang om er op tijd bij te zijn. Pary legt uit dat de mondhygiëne behandeling erg belangrijk is. ‘We kunnen de pockets, ofwel de ruimte die is gecreëerd tussen tand en tandvlees door bacteriën, terugbrengen naar gezond. Maar als je er te lang mee door blijft lopen en het bot uiteindelijk afbreekt, dan is deze schade onherstelbaar.’

Herkennen
‘Als er door tandplak een ontsteking ontstaat aan de rand van het tandvlees, is er sprake van gingivitis. Men kan deze ontsteking herkennen door snel bloedend tandvlees. Indien de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot, spreken we van parodontitis.’ Pary zegt tot slot: ‘Om tandproblemen te voorkomen en uw gebit zo schoon mogelijk te houden, raden wij aan om 2 keer per jaar een afspraak te maken met de mondhygiënist.’

Keizer Karelpark Tandartsen
Lindepark 2A
Telefoon 020 345 15 34
info@tandartskeizerkarelpark.nl  
www.tandartskeizerkarelpark.nl


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:35

Amstelveen start bomenkwekerij voor kinderen: de Kinderbomenbank

Amstelveen – Een kwekerij waar basisschoolkinderen onder begeleiding van de gemeente bijna 900 bomen gaan kweken, die over een aantal jaar elders in de stad worden aangeplant. Amstelveen beleefde gisteren een primeur met de start van de eerste Kinderbomenbank van Nederland.  

Corona Amstelveen gisteren 16:37

57 Amstelveners afgelopen 24 uur positief getest op Covid19

Amstelveen - De afgelopen 24 uur zijn 57 Amstelveners positief getest op het Covid19-virus. Hoewel het aantal positief geteste Amstelveners aan de hoge kant blijft, was er in Amstelveen in tegenstelling tot landelijk geen sprake van een recordaantal dagbesmettingen.

Algemeen gisteren 13:31

Overleg over educatieve invulling Amstelveense bunker

Amstelveen - Eind oktober gaat gemeente Amstelveen met het het Verzetsmuseum, de stichting Amstelveen Oranje, het CIDI, de Vereniging Historisch Amstelveen en het Museum zonder Muren in overleg over een educatieve invulling van de Amstelveense bunker aan de Wolfert van Borsselenweg. 

Corona Amstelveen gisteren 07:56

Steunactie Horeca Amstelveen krijgt vervolg

Amstelveen - Nu de corona-crisis voortduurt en horecabedrijven nog zwaarder getroffen worden hebben de initiatiefnemers van het boek Horeca Amstelveen in samenspraak met de horeca besloten de actie (en de in het boek vermelde kortingen) te verlengen tot onbepaalde tijd.