Impressie van nieuwbouwproject Olympiade Amstelveen [Beeld: Provast]

'Voorrang voor sleutelberoepen bij huurwoningen nieuwbouwproject Olympiade'

Amstelveen - Belegger Amvest wil voor de verdeling van de huurwoningen het nieuwproject Olympiade (op de locatie van het voormalige kantoorgebouw van Hewlett-Packard aan de Startbaan) net als het college van B en W voorrang verlenen aan mensen met een ‘sleutelberoep’.

Toekomstige huurders die werkzaam zijn in onderwijs, zorg of veiligheid en dichter bij hun werk willen wonen. ‘Dus de politieagent, verpleegkundige of leerkracht met een economische binding. Mogelijk dat op een later moment ook andere beroepsgroepen worden toegevoegd’, stelt de gemeente in een persbericht.

Amvest geeft aan ook te kijken naar voorrang voor doorstromers vanuit een sociale huurwoning om daarmee de doorstroom in de woningmarkt te bevorderen. De gemeente kan dit niet eisen, wel verzoeken.

Koopwoningen Olympiade 

In het project komen 102 middeldure koopwoningen met een verkoopprijs tot maximaal 383.000 euro (prijspeil 2021) en 92 koopwoningen in het dure segment. Nagenoeg alle koopwoningen zijn verkocht. Volgens de ontwikkelaar is bijna de helft van deze woningen gekocht door Amstelveners.

Huurwoningen Olympiade

De huurwoningen gaan een half jaar voor oplevering de verhuur in. 270 huurwoningen vallen in de categorie met een huurprijs tot maximaal 950 euro en 88 huurappartementen tot maximaal 1160 euro (prijspeil 2021, jaarlijkse indexatie). De meeste woningen hebben twee slaapkamers en zijn daarmee ook geschikt voor jonge gezinnen. De zeven appartementengebouwen komen bovenop een semi-verdiepte parkeergarage. De gebouwen staan te midden van een groene daktuin met diverse wandelpaden en ontmoetingsplekken.

Gemeenteraad Amstelveen

Het college van B en W biedt het bestemmingsplan Startbaan 16 ter besluitvorming aan de gemeenteraad aan. Het bestemmingsplan voorziet dus in de ontwikkeling van 552 huur- en koopappartementen. Het plan is een ontwikkeling van Provast. De woningen in het plan Olympiade voldoen aan de doelstelling uit de Woonagenda om vooral te bouwen voor middeninkomens.

Middeninkomens

Wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening, D66): 'Het college van B en W heeft zich ingespannen om een prachtig plan met 552 woningen te realiseren waarvan 460 voor de middeninkomens. De ontwikkelaar en belegger willen de huurwoningen toewijzen aan huurders met een zogenaamd sleutelberoep. Voor alle middeldure woningen geldt dat één parkeerplaats is inbegrepen in de huur- of koopprijs, zodat deze woningen ook daadwerkelijk betaalbaar blijven.'

Plan aangepast na participatie

Na gesprekken met de omgeving is het oorspronkelijke plan door Provast op een aantal punten gewijzigd. Zo is de minimaal aan te houden afstand tussen de bestaande woningen van de wijk Greenstart en de nieuwe woningen vergroot van circa 16 naar 27 meter. Ook is er voor gezorgd dat directe inkijk op de bestaande woningen en tuinen in de wijk Greenstart wordt voorkomen.

In de aangrenzende buitenruimte komen op verzoek van de buurt bomen met hoge beplanting. De geplande middelste speelzone wordt ingericht voor kleine kinderen en er komt een grote vlonder met zitmogelijkheden bij de waterpartij langs de Beneluxbaan. De huidige bewoners gaven aan een voetgangersverbinding tussen hun woningen en de nieuwe niet nodig te vinden. De gemeente ziet hier daarom vanaf.

Oplevering 2023/2024

Naar verwachting wordt het bestemmingsplan behandeld in de raadsvergadering van 2 juni 2021. Indien de raad het bestemmingsplan vaststelt, kan het college van B en W kort daarop de benodigde omgevingsvergunning verlenen door toepassing van een zogenaamde coördinatieregeling. Het is de bedoeling dat de woningen eind 2023 of begin 2024 worden opgeleverd.


Meer nieuws

112 gisteren 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen 27 mrt. 2024 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.