Pier Rienks (CDA) en Bert de PIjper (CU)

‘Voortbestaan Amstelveense kerken staat onder druk’

Amstelveen - Omdat door teruglopend kerkbezoek het voortbestaan van veel kerken onder druk staat, pleiten de ChristenUnie en het CDA in Amstelveen voor een duurzame toekomstvisie voor kerken en religieus erfgoed.  

‘Het wordt voor de eigenaren steeds moeilijker om al dan niet zelfstandig exploitatie en onderhoud van de gebouwen te bekostigen’, meldt Bert de Pijper van CU. Samen met het CDA zal woensdag tijdens de behandeling van de Perspectiefnota in de gemeenteraadsvergadering een motie worden ingediend.

Daarin verzoeken beide fracties het college een kerkenvisie op te stellen, samen met de kerkeigenaren en burger- en erfgoedorganisaties. Als eerste aanzet zou daartoe een bijeenkomst moeten worden georganiseerd met alle belanghebbenden.

Onderhoud kerkgebouwen

Amstelveen beschikt over een groot aantal monumentale kerkgebouwen: acht kerkgebouwen zijn een gemeentelijk monument en vier een rijksmonument.  Amstelveners onderkennen volgens ChristenUnie en CDA het belang van behoud van deze monumentale kerken en hun interieurs. De Pijper: ‘Dat geldt voor iedereen: jong en oud, religieus of niet-religieus.’

Gezamenlijk gebruik

Beide fracties willen dat in de kerkenvisie de mogelijkheden worden onderzocht van gezamenlijk gebruik en beheer van de kerkgebouwen en in het uiterste geval herbestemming van de kerken. CDA-fractievoorzitter Pier Rienks: ‘Het is belangrijk dat dit cultureel erfgoed van Amstelveen voor de toekomst bewaard blijft en benut kan worden voor de samenleving.’

Ministerie OCW

Volgens Bert de Pijper moet de op te stellen kerkenvisie aansluiten bij de vorig jaar vastgestelde Erfgoednota. Het kan ook als bouwsteen dienen voor de toekomstige omgevingsvisie. In de motie wordt het college opgeroepen om een speciaal daarvoor in het leven geroepen uitkering van 25.000 euro aan te vragen bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW).


Meer nieuws

Algemeen gisteren 18:13

Museumspoorlijn Amstelveen definitief tot monument verklaard

Amstelveen - Het Amstelveense gedeelte van de museumspoorlijn die loopt tussen Bovenkerk in Amstelveen en het Haarlemmermeerstation in Amsterdam, is vandaag definitief aangewezen als gemeentelijk monument vanwege de cultuurhistorische waarde.   

Verkeer & Vervoer gisteren 14:17

Amstelveen stelt verbreding van Bovenkerkerweg uit: nu te duur

Amstelveen - De verdubbeling van de drukke Bovenkerkerweg wordt uitgesteld tot 2023. Tijdens de voorbereiding is gebleken dat de weg in z’n geheel vernieuwd moet worden en deze extra kosten wil de gemeente niet maken tijdens de coronacrisis. 

Zakelijk gisteren 09:44

JobZ: Centralpoint zoekt accountmanager

Amstelveen - Centralpoint, de grootste IT-reseller van de Benelux en gevestigd in Amstelveen, groeit nog steeds en zoekt een nieuwe accountmanager. 

Algemeen 25 mei 2020 18:23

Amstelveen is jarig

Amstelveen - De verjaardag van Amstelveen, vorig jaar nog groots gevierd met het evenement 24H, gaat dit jaar in stilte voorbij door de corona-maatregelen. Amstelveen is vandaag (25 mei) 621 jaar oud geworden.