Henry Schilder met een medewerkster, tijdens de eerste verkoopdag van de Hollandse Nieuwe in 2016; met korenwijn.

Vraagtekens om verbod op korenwijntje bij Hollandse Nieuwe

AMSTELVEEN - Wethouder Herbert Raat (VVD) zet hoogstpersoonlijk zijn vraagtekens bij het verbod dat de Amstelveense visspecialist Henry Schilder is opgelegd. Hij mag niet langer een korenwijntje schenken op de dag dat de Hollandse Nieuwe arriveert (14 juni). 'Haring en korenwijn horen bij elkaar,' vindt de wethouder.

'Voor mij is dit een goed voorbeeld van regelgeving waar het doel, namelijk om mensen te beschermen tegen alcoholmisbruik, uit het oog is verloren. Doorgeschoten wettelijke regelgeving en vervolgens de handhaving daarvan,' meldt Raat in zijn weblog.

Niet breken met traditie
De liberale wethouder kwam het verbod ter ore toen hij privé een visje kwam halen bij de geprezen visspecialist aan de Van der Hooplaan in Amstelveen Zuid. Schilder bleek een ambtenaar op bezoek te hebben gehad die hem meedeelde dat de korenwijn dit jaar op 14 juni (als de Hollandse Nieuwe binnenkomt) verbannen moet worden. Dat is tegen het zere been van de wethouder, die niet met die Hollandse traditie wil breken.

Sociale cohesie
'Het is goede Nederlandse traditie om in de week als de nieuwe haring arriveert klanten een korenwijntje aan te bieden. Niet alleen heel klantvriendelijk, maar ook goed voor de sociale cohesie. Iedereen maakt dan een praatje met elkaar bij de haring,'schrijft Raat.

Burgemeester
De wethouder meldt dat de burgemeester sinds 2013 verantwoordelijk is voor het toezicht op de drank en Horecawet.  Hij gaat komende dinsdag de kwestie direct met haar opnemen, in de hoop dat het Schilder zijn korenwijntje mag schenken op 14 juni.

Klik hier het weblog van de wethouder in zijn geheel.

 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 18:23

Amstelveen is jarig

Amstelveen - De verjaardag van Amstelveen, vorig jaar nog groots gevierd met het evenement 24H, gaat dit jaar in stilte voorbij door de corona-maatregelen. Amstelveen is vandaag (25 mei) 621 jaar oud geworden.

Corona Amstelveen gisteren 14:33

Corona-virus vastgesteld bij leerkracht Amstelveense basisschool

Amstelveen - Op de Amstelveense basisschool 'School of Understanding' blijkt een leerkracht positief te hebben getest op corona. Alle leerlingen zijn per direct overgestapt op thuisonderwijs en teamleden die binnen anderhalve meter contact hebben gehad met de leerkracht zijn in quarantaine gegaan en getest.

Politiek gisteren 11:49

Burgerbelangen: te weinig ruimte op Amstelveense fietspaden

Amstelveen - De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) hoort vaak van inwoners dat er te weinig ruimte is op de fietspaden in Amstelveen. Soms ontstaan daardoor onveilige situaties. Sinds de corona-crisis zijn mensen meer gaan fietsen en ook steeds meer op elektrische fietsen. Daarom wil bbA dat het gemeentebestuur de fietspaden van Amstelveen aan een nieuwe beoordeling onderwerpt. 

Amstelveen van voorheen 24 mei 2020 19:37

Amstelveen van voorheen (196)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 196 een foto van een klassieke Van Poelgeest-touringbus zoals deze vroeger onder andere tussen Amstelveen en Amsterdam reed.