Vraagtekens om verbod op korenwijntje bij Hollandse Nieuwe

Vraagtekens om verbod op korenwijntje bij Hollandse Nieuwe Foto: Henry Schilder met een medewerkster, tijdens de eerste verkoopdag van de Hollandse Nieuwe in 2016; met korenwijn.

AMSTELVEEN - Wethouder Herbert Raat (VVD) zet hoogstpersoonlijk zijn vraagtekens bij het verbod dat de Amstelveense visspecialist Henry Schilder is opgelegd. Hij mag niet langer een korenwijntje schenken op de dag dat de Hollandse Nieuwe arriveert (14 juni). 'Haring en korenwijn horen bij elkaar,' vindt de wethouder.


- Lees verder onder deze advertentie -

'Voor mij is dit een goed voorbeeld van regelgeving waar het doel, namelijk om mensen te beschermen tegen alcoholmisbruik, uit het oog is verloren. Doorgeschoten wettelijke regelgeving en vervolgens de handhaving daarvan,' meldt Raat in zijn weblog.

Niet breken met traditie
De liberale wethouder kwam het verbod ter ore toen hij privé een visje kwam halen bij de geprezen visspecialist aan de Van der Hooplaan in Amstelveen Zuid. Schilder bleek een ambtenaar op bezoek te hebben gehad die hem meedeelde dat de korenwijn dit jaar op 14 juni (als de Hollandse Nieuwe binnenkomt) verbannen moet worden. Dat is tegen het zere been van de wethouder, die niet met die Hollandse traditie wil breken.

Sociale cohesie
'Het is goede Nederlandse traditie om in de week als de nieuwe haring arriveert klanten een korenwijntje aan te bieden. Niet alleen heel klantvriendelijk, maar ook goed voor de sociale cohesie. Iedereen maakt dan een praatje met elkaar bij de haring,'schrijft Raat.

Burgemeester
De wethouder meldt dat de burgemeester sinds 2013 verantwoordelijk is voor het toezicht op de drank en Horecawet.  Hij gaat komende dinsdag de kwestie direct met haar opnemen, in de hoop dat het Schilder zijn korenwijntje mag schenken op 14 juni.

Klik hier het weblog van de wethouder in zijn geheel.

 


Reacties