Vrijheidswandeling met lichtjes vanuit Oude Dorp Amstelveen op Bevrijdingsavond (5 mei)

Amstelveen – In het Oude Dorp van Amstelveen wordt in de avond van 5 mei een vrijheidswandeling gehouden. De wandeling gaat om 21.00 uur van start: Stichting Amstelveen Oranje roept alle Amstelveners op om mee te wandelen en lichtjes mee te brengen.

'We roepen iedereen op om tijdens deze loop zelf ook goed zichtbaar te zijn met allerlei soorten licht', aldus voorzitter van Stichting Amstelveen Oranje, Wilbert Hartman. 'Om te laten zien dat je je medeverantwoordelijk voelt voor onze vrijheid. En om onze vrijheid te delen met elkaar.' Er zijn twee afstanden: van 3 en 4,5 kilometer lang. De start is op het Dorpsplein.

Bevrijdingsvuur symbolisch zichtbaar maken

Amstelveen Oranje meldt: 'Op Bevrijdingsdag staan we jaarlijks stil bij onze vrijheid. Die, zoals we de afgelopen maanden weer hebben gezien, niet vanzelfsprekend is. Om die reden wordt er om 21:00 uur ’s avonds op 5 mei stilgestaan bij vrijheid. Door met z’n allen, tijdens twee verschillende wandelingen door Amstelveen, het bevrijdingsvuur symbolisch zichtbaar te maken.' 

Op deze avond wordt er ook aandacht gegeven aan de oorlogssituatie in Oekraïne, door een familie uit Oekraïne. Zij zullen een toedracht en de muzikale begeleiding verzorgen aan het begin van de avond. Ook burgemeester Poppens zal aanwezig zijn om de boodschap ‘vrijheid deel je met elkaar’ te versterken

Borrel in het Oude Dorp
'De feestelijke Bevrijdingsdag sluiten we graag af, het is tenslotte een feestdag, met een gezellige borrel bij de horeca In het Oude Dorp”, zo zegt Hartman.


Het Bevrijdingsvuur in Amstelveen
In de nacht naar Bevrijdingsdag wordt het Bevrijdingsvuur uit Wageningen opgehaald door lopers van Atletiek Vereniging Startbaan. Het vuur zal naar het Oude Dorp worden gebracht en daar rond 9:00 uur ‘s ochtends in ontvangst genomen worden door de burgemeester.

Het Amstelveense bevrijdingsvuur zal door hem worden ontstoken. Na een lange nacht lopen om het vuur in Amstelveen te krijgen is er voor deze lopers een ontbijt geregeld in het B&B Station Amstelveen in het Oude Dorp. Het bevrijdingsvuur zal vervolgens in samenwerking met de wijkcentra en Participe door de wijken worden gebracht.

Amstelveen Sport organiseert deze lopen tussen de wijkcentra. Wil je meelopen? Ga dan langs bij jouw wijkcentra en laat je informeren. Rita Heilbron wijkcoach Patrimonium en Stef Walsma, wijkcoach Bovenkerk coördineren deze verbindingsloop.

Tijdens wandelingen zullen verschillende mensen elkaar ontmoeten en verhalen kunnen delen. Zo wordt er stil gestaan bij vrijheid. Een thema dat, zo hebben we de afgelopen weken ook weer gemerkt, altijd om betrokkenheid en inzet vraagt. 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen vandaag 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.