Roads Maatjesproject
Advertorial Gezondheid & welzijn

Vrijwilligers helpen in de strijd tegen eenzaamheid

Eén op de vier mensen heeft weleens last van psychische problemen. In het dagelijks leven heeft dat voor de één grotere gevolgen dan voor de ander. Mensen die als gevolg van een psychische kwetsbaarheid weinig sociale contacten hebben of moeite hebben om zelfstandig iets buitenshuis te ondernemen, kunnen zich melden bij het Maatjesproject van Roads. Projectleider Jorise de Boer koppelt hen aan een vrijwilliger.

De deelnemer en de vrijwilliger vormen gedurende één jaar een maatjeskoppel. Op tweewekelijkse basis ondernemen zij iets. Zij gaan bijvoorbeeld een stukje wandelen of fietsen of ergens koffiedrinken.

De Boer: ‘De bijdrage die wij met het Maatjesproject aan de maatschappij leveren, is te danken aan vrijwilligers die het leuk vinden om wat tijd met iemand door te brengen. Zij zijn sociaal voelende mensen en bieden een deelnemer gezelligheid en afleiding.’

Een deelnemer vertelt

Chris, 55 jaar uit Amstelveen, ervaart als gevolg van psychische problemen een gevoel van eenzaamheid. Chris: ‘Als gevolg van een lange periode met psychische problemen waarin ik zo goed als alle contacten die ik had, ben kwijtgeraakt, heb ik nu nagenoeg geen sociale contacten. Ik ben getrouwd en ik zie en spreek mijn collega’s. Maar ik mis een vriendschappelijk contact. Ik meldde mij bij het Maatjesproject en ik werd gekoppeld. Mijn maatje en ik maken vaak een wandeling. We zijn ook een keer naar een museum geweest en eens naar een concert. En zo nu en dan gaan we met de auto op pad. We praten veelal over wat we meemaken en over dingen die ons allebei interesseren.'

Chris vervolgt: 'Ik ervaar het maatjescontact als een één-opéén contact dat veel op vriendschap lijkt. Ik beleef plezier en ontspanning en ervaar ik een oprechte wederzijdse interesse. Het is fijn dat iemand volgt hoe het met je gaat en vice versa. Het maatjescontact geeft inspiratie om nieuwe dingen te ondernemen en om te ervaren hoe iemand, die wat meer in de wereld staat, daar mee omgaat. Doordat ik met mijn maatje over mezelf en over mijn bezigheden kan praten en sparren, kan ik mezelf nu beter, of op een andere manier, waarderen. Daardoor heb ik ook meer plezier en vertrouwen in mijn werk en in mijn bezigheden en nevenactiviteiten.’

Aanmelden

Wil je je als vrijwilliger aanmelden? Kijk op: www.roadsmaatjesproject.nl. Wens je je als deelnemer aan te melden? Kijk dan op:
roads.nl/aanmeldenmaatjesproject

[Dit artikel is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine, December 2019. Foto: Roads Maatjesproject]


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport 23 apr. 2024 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.