Vuurwerk op het Stadsplein

VVD Amstelveen keert zich tegen lokaal vuurwerkverbod: 'geen draagvlak voor'

Amstelveen - De Amstelveense VVD heeft zich gisteren in de raadsvergadering nadrukkelijk uitgesproken tegen het GroenLinks-voorstel om per direct het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling in Amstelveen te verbieden. Volgens de partij is er voor een dergelijk lokaal verbod onvoldoende draagvlak, lost het de problemen niet op en is het bovendien niet handhaafbaar.

Dat meldt de VVD in een persbericht, nadat een amendement van GroenLinks het gisteren niet haalde. 'Het amendement van GroenLinks zou ondernemers die vuurwerk verkopen op deze korte termijn in de problemen hebben gebracht en zelfs kindervuurwerk zoals sterretjes zou niet meer kunnen worden afgestoken. Veel mensen genieten elke jaarwisseling van het vuurwerk dat in Amstelveen vorig jaar nog massaal is afgestoken door inwoners. De VVD denkt dan ook dat er onvoldoende draagvlak is voor een algeheel vuurwerkverbod. Enige overlast wordt al beperkt doordat er voor een aantal zones in Amstelveen reeds een verbod geldt. Indien nodig kunnen daar locaties aan worden toegevoegd.'

Onmogelijk te handhaven

'Het probleem is en blijft dat het handhaven van een lokaal vuurwerkverbod eigenlijk een onmogelijke opgave is,'zegt VVD-raadslid Janneke Leegstra. 'Daarnaast blijft de verkoop van legaal vuurwerk niet verboden in Amstelveen. Je zou dan in een rare situatie terechtkomen waarbij vuurwerk wel in Amstelveen verkocht wordt, maar het vervolgens niet in Amstelveen afgestoken mag worden.'

janneke_leegstra_vvd.jpg
Janneke Leegstra (VVD)

Problemen niet weg met afsteekverbod

Ze vervolgt: Een belangrijke reden om een verbod te overwegen zijn de veiligheidsrisico’s die gepaard gaan met vuurwerk. Maar een groot deel van de ongelukken wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Als je een algemeen verbod invoert is dat probleem niet verdwenen. Ook elders in het land blijken lokale vuurwerkverboden niet succesvol en worden dan ook niet ondersteund door o.a. het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.  Uiteindelijk vindt de Amstelveense VVD dat mensen zelf de keuze moeten kunnen maken en wil zij inwoners deze bijzondere traditie niet ontzeggen.'

Toekomst

De VVD ziet in het geval van een landelijk verbod in de toekomst mogelijk wel een rol weggelegd voor de gemeente om, eventueel samen met het Amstelveense bedrijfsleven, het initiatief te nemen voor een lichtshow, gemeentelijke vuurwerkshow of andere activiteit tijdens oud en nieuw. 'Hierdoor geef je mensen een alternatief om op een andere manier het jaar feestelijk af te sluiten', aldus Leegstra.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:00

Samir ging viral op TikTok, Hypnose is zijn nieuwe single

Amstelveen - Samir (19) is geboren en getogen in Amstelveen en zit in 6VWO op het Keizer Karel College. In de zomer van 2022 ging hij op TikTok viral met zijn nummer Safari. Momenteel werkt hij hard aan zijn muziekcarrière en is zijn nieuwe single Hypnose half februari uitgekomen.

Winkels gisteren 09:00

WOW-effect: nieuwe winkel MADDOX in Stadshart

Amstelveen - Met de opening van een compleet nieuw filiaal in het Rembrandthof in winkelcentrum Stadshart Amstelveen heeft modewinkel MADDOX afgelopen maand een nieuwe bladzijde in het (familie-)boek opengeslagen. Eén van de laatste échte Amstelveense familiebedrijven in het Stadshart heeft een grote stap naar de toekomst gezet door de heren- en damesmodezaak samen te voegen. Het resultaat is een indrukwekkende en ruime, maar nog altijd prettige modezaak, met een uitgebalanceerde collectie trending modemerken.

Sport 1 mrt. 2024 15:17

College B&W Amstelveen gaat rennen

Amstelveen - Tussen de meer dan vijfduizend deelnemers aan de KPMG Lentemarathon Amstelveen, op 17 maart aanstaande, lopen ook vier leden van het College van B en W mee. Wethouders Floor Gordon, Adam Elzakalai, Frank Berkhout en burgemeester Tjapko Poppens lopen gezamenlijk de estafette-marathon.

Algemeen 1 mrt. 2024 10:45

De bouwers van de A9: Irien Remery

Amstelveen/Ouderkerk - De verbreding van de A9 bij Amstelveen en Ouderkerk (tussen knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht) kan niet zonder alle uitvoerders en andere bouwers die buiten aan het werk zijn. Een aantal van hen stellen we voor in de regelmatig terugkerende rubriek 'De bouwers van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht'. In deze aflevering stellen we Irien Remery voor. Irien deed aanvankelijk een opleiding voor lerares tekenen en handvaardigheid, maar belandde in de bouw en daar werkt ze inmiddels al 30 jaar (!) tot volle tevredenheid.