VVD, D66 en PvdA aan de macht in Amstelveen: 5 wethouders

Amstelveen – De Amstelveense fracties van VVD, D66 en PvdA hebben een definitief coalitieakkoord gesloten voor de periode 2018-2022. Het nieuwe college van B&W zal bestaan uit 5 wethouders: twee wethouders van respectievelijk D66 en VVD en één wethouder van de PvdA.

Wethouder Herbert Raat (VVD)

Huidig VVD-wethouder Herbert Raat (51) blijft ook in de komende periode wethouder en eerste locoburgemeester. Hij zal zich bezighouden met financiën, cultuur en de grote projecten Stadshart en A9.

Wethouder Rob Ellermeijer (VVD)

De tweede wethouder namens de VVD wordt huidig raadslid Rob Ellermeijer (59). Hij krijgt onder andere de portefeuilles Wonen, Verkeer & Vervoer, Sport en OV.

Wethouder Floor Gordon (D66)

Namens D66 wordt huidig fractievoorzitter Floor Gordon (38) wethouder en tweede locoburgemeester. Zij wordt verantwoordelijk voor de portefeuilles Ruimtelijke Ordening, Duurzaamheid, Groen en Economische Zaken.

Wethouder Frank Berkhout (D66)

De tweede wethouder namens D66 wordt Frank Berkhout (40). In de afgelopen raadsperiode was hij fractievoorzitter van D66. Hij wordt verantwoordelijk voor Onderwijs, Jeugdzorg en de gemeentelijke organisatie (HRM, Vastgoed en ICT).

Wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA)

De PvdA komt met een bestuurder uit Amsterdam als wethouder: Marijn van Ballegooijen (40). Hij was de afgelopen periode lid van dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid. Hij wordt verantwoordelijk voor Zorg, Welzijn en Werk & Inkomen. In het nieuwe college van B&W wordt van Ballegooijen ook de derde locoburgemeester.

Toekomstgericht akkoord

'De coalitie zal zich de komende vier jaar inzetten voor een aantal belangrijke thema’s. De uitvoering van grote projecten zoals de A9, Amstelveenlijn en renovatie van het Stadshart gaan van start. De coalitie investeert in thema’s zoals onderwijs, zorg, duurzaamheid en veiligheid.'

Sociale huurwoningen

'Ook hebben de drie partijen afgesproken de komende jaren meer middeldure huur- en koopwoningen te realiseren. Verder krijgen huurders de mogelijkheid om hun eigen sociale huurwoning te kopen. Tegelijkertijd worden er nieuwe sociale huurwoningen gebouwd om de voorraad op peil te houden,' zo staat te lezen in een persbericht over het coalitie-akkoord. 

Bestrijden armoede

'Andere in het oog springende onderwerpen voor de komende jaren zijn het bestrijden van armoede en eenzaamheid, het op orde brengen van de gemeentelijke ICT en het verbeteren van fiets- en OV-verbindingen. Daarnaast zal de ontwikkeling van het gebied in en rondom het Oude Dorp en de uitbreiding van recreatieve voorzieningen aan de Noordelijke Poeloever worden opgestart.'

Groen karakter

'De coalitie houdt verder vast aan het groene karakter van Amstelveen. Het stabiele financiële beleid wordt ook de vier jaar voortgezet. De lokale lasten, zoals de OZB, worden de komende periode niet verhoogd.'

Proces

In verband met de coalitievorming is voor woensdag 23 mei een gemeenteraadsvergadering uitgeschreven. Tijdens deze vergadering wordt het coalitieakkoord besproken in de raad. Ook de vijf kandidaat wethouders worden woensdag voorgedragen voor benoeming. Dinsdagavond 22 mei buigen de leden van de Amstelveense afdeling van de PvdA zich al over het akkoord.

Zetels

Samen zijn de drie partijen goed voor 20 van de 37 zetels in de Amstelveense gemeenteraad.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer gisteren 17:49

Rijksweg A9 bij Amstelveen vrijdagavond eerder dicht vanwege verwachte harde wind

Amstelveen - Rijkswaterstaat is genoodzaakt om de A9 bij Amstelveen - in de richting van Utrecht/Almere - vanavond (vrijdag 14 juni) eerder af te sluiten dan aanvankelijk gepland. De snelweg gaat om 20.00 uur op slot in plaats van 23.00 uur, omdat er stevige wind wordt verwacht die de geplande werkzaamheden kunnen dwarsbomen.

Kunst & Cultuur gisteren 14:00

Topvioliste Anne Bazen stond in halve finale Prinses Christina Concours

Amstelveen - De Amstelveense violiste Anne Bazen (16) was zes jaar oud toen ze voor het eerst viool speelde. Naar eigen zeggen heeft ze het instrument tot op de dag van vandaag niet meer losgelaten. In april stond ze in de halve finale van het Prinses Christina Concours, een toonaangevende klassieke muziekwedstrijd voor jonge talenten tussen de 12 en 19 jaar.

Algemeen gisteren 12:07

Groep Amstelveense ouderen heeft onvoldoende geld om goed te eten

Amstelveen - In Amstelveen is een groep ouderen die niet genoeg geld heeft om goed te eten. Onder deze ouderen bestaat daarover veel schaamte. Ook blijkt dat de ouderen die afhankelijk zijn van de Voedselbank, het vervoer naar de Voedselbank als probleem ervaren.

Gezondheid & welzijn gisteren 09:00

T.A.T. Nature: kom tot rust in het Mind Emptiness Center

Amstelveen / Ouderkerk aan de Amstel - Onder de rook van Amsterdam vind je aan de Rondehoep West in Ouderkerk aan de Amstel het Mind Emptiness Center. Hier kun je terecht voor het revolutionaire programma The Alignment Technique in de natuur (T.A.T. Nature), dat jou weer helemaal terug in contact brengt met de natuur om zo innerlijke rust te ervaren. Maris en Rik geven jou handvatten (Moves) om snel en op een unieke wijze weer tot jezelf te komen.