VVD, D66 en PvdA aan de macht in Amstelveen: 5 wethouders

Amstelveen – De Amstelveense fracties van VVD, D66 en PvdA hebben een definitief coalitieakkoord gesloten voor de periode 2018-2022. Het nieuwe college van B&W zal bestaan uit 5 wethouders: twee wethouders van respectievelijk D66 en VVD en één wethouder van de PvdA.

Wethouder Herbert Raat (VVD)

Huidig VVD-wethouder Herbert Raat (51) blijft ook in de komende periode wethouder en eerste locoburgemeester. Hij zal zich bezighouden met financiën, cultuur en de grote projecten Stadshart en A9.

Wethouder Rob Ellermeijer (VVD)

De tweede wethouder namens de VVD wordt huidig raadslid Rob Ellermeijer (59). Hij krijgt onder andere de portefeuilles Wonen, Verkeer & Vervoer, Sport en OV.

Wethouder Floor Gordon (D66)

Namens D66 wordt huidig fractievoorzitter Floor Gordon (38) wethouder en tweede locoburgemeester. Zij wordt verantwoordelijk voor de portefeuilles Ruimtelijke Ordening, Duurzaamheid, Groen en Economische Zaken.

Wethouder Frank Berkhout (D66)

De tweede wethouder namens D66 wordt Frank Berkhout (40). In de afgelopen raadsperiode was hij fractievoorzitter van D66. Hij wordt verantwoordelijk voor Onderwijs, Jeugdzorg en de gemeentelijke organisatie (HRM, Vastgoed en ICT).

Wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA)

De PvdA komt met een bestuurder uit Amsterdam als wethouder: Marijn van Ballegooijen (40). Hij was de afgelopen periode lid van dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid. Hij wordt verantwoordelijk voor Zorg, Welzijn en Werk & Inkomen. In het nieuwe college van B&W wordt van Ballegooijen ook de derde locoburgemeester.

Toekomstgericht akkoord

'De coalitie zal zich de komende vier jaar inzetten voor een aantal belangrijke thema’s. De uitvoering van grote projecten zoals de A9, Amstelveenlijn en renovatie van het Stadshart gaan van start. De coalitie investeert in thema’s zoals onderwijs, zorg, duurzaamheid en veiligheid.'

Sociale huurwoningen

'Ook hebben de drie partijen afgesproken de komende jaren meer middeldure huur- en koopwoningen te realiseren. Verder krijgen huurders de mogelijkheid om hun eigen sociale huurwoning te kopen. Tegelijkertijd worden er nieuwe sociale huurwoningen gebouwd om de voorraad op peil te houden,' zo staat te lezen in een persbericht over het coalitie-akkoord. 

Bestrijden armoede

'Andere in het oog springende onderwerpen voor de komende jaren zijn het bestrijden van armoede en eenzaamheid, het op orde brengen van de gemeentelijke ICT en het verbeteren van fiets- en OV-verbindingen. Daarnaast zal de ontwikkeling van het gebied in en rondom het Oude Dorp en de uitbreiding van recreatieve voorzieningen aan de Noordelijke Poeloever worden opgestart.'

Groen karakter

'De coalitie houdt verder vast aan het groene karakter van Amstelveen. Het stabiele financiële beleid wordt ook de vier jaar voortgezet. De lokale lasten, zoals de OZB, worden de komende periode niet verhoogd.'

Proces

In verband met de coalitievorming is voor woensdag 23 mei een gemeenteraadsvergadering uitgeschreven. Tijdens deze vergadering wordt het coalitieakkoord besproken in de raad. Ook de vijf kandidaat wethouders worden woensdag voorgedragen voor benoeming. Dinsdagavond 22 mei buigen de leden van de Amstelveense afdeling van de PvdA zich al over het akkoord.

Zetels

Samen zijn de drie partijen goed voor 20 van de 37 zetels in de Amstelveense gemeenteraad.


Meer nieuws

Sport gisteren 12:55

YouTube elftal Creators FC komt naar RODA '23

Amstelveen - Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van voetbalclub Roda '23 komt het bekende YouTube elftal Creators FC voor het eerst naar Amstelveen. Met haar grote selectie is het elke wedstrijd weer een verassing welke grote YouTubers, influencers en Creators er aan de aftrap staan. Een groot deel van de opbrengsten gaat naar The Hunger Project.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:35

Dienstregeling Uithoornlijn bekend

Amstelveen - De dienstregeling van de Uithoornlijn, die vanaf 21 juli 2024 gaat rijden, is bekendgemaakt door de Vervoerregio. Ook is bekend wat het effect is van de tramlijn op de buslijnen in de regio.  De Uithoornlijn, die officieel de Amsteltram gaat heten, rijdt als tramlijn 25 van Uithoorn Centrum via Amstelveen-Westwijk naar Amsterdam-Zuid.

Algemeen 19 feb. 2024 18:34

Nel de Graaf na 47 jaar met pensioen

Amstelveen - Gemeente Amstelveen heeft vandaag afscheid genomen van bestuurssecretariaatmedewerkster Nel de Graaf, die na 47 jaar (!) werkzaam te zijn geweest voor de gemeente met pensioen is gegaan.

Verkeer & Vervoer 19 feb. 2024 14:33

Fiets- en voetpad Keizer Karelweg onder A9 dicht tot en met 24 februari

Amstelveen - Door funderingswerkzaamheden direct naast de Keizer Karelweg worden tot en met zaterdag 24 februari het fietspad en voetpad tussen de Burgemeester Rijnderslaan en De Meander overdag afgesloten. (Brom)fietsers worden omgeleid via de Ouderkerkerlaan, Keerpuntweg en Meander.