VVD hekelt foutief geplaatste schotelantennes

AMSTELVEEN - De VVD hekelt foutief geplaatste schotelantennes bij diverse Amstelveense huurcomplexen. VVD-burgerraadslid Arjan Gerritsen heeft hierover aan de bel getrokken bij zijn eigen wethouder (VVD'er Herbert Raat) en wil oplossingen zien. In de strijd tegen verloedering van Amstelveen wil Gerritsen ook graffiti op elektriciteitshuisjes in Amstelveen aanpakken.

Vragen van VVD aan VVD
Gerritsen stelde in de vergadering van de commissie RWN op 19 mei jongstleden al vragen aan Raat: 'In Amstelveen zijn er nog altijd veel schotelantennes op onjuiste wijze geplaatst aan de gevel of het balkon en dat levert een ontsierend straatbeeld op. Ook graffitioverlast op met name eigendommen van nutsbedrijven is mij een doorn in het oog'.

Schotelantennes
Vooral bij huurcomplexen in eigendom van corporatie Eigen Haard valt te zien dat veel schoSchotelantennes - Rosa Spierlaantelantennes op onjuiste wijze zijn geplaatst. Voorbeelden zijn te zien aan de gevels van de flats langs de Sportlaan en de Rosa Spierlaan (zie foto's). Voor de plaatsing moet eerst toestemming gevraagd worden en ook zijn er regels aan de wijze waarop de schotelantennes vervolgens worden geplaatst. Een verbod van schotelantennes is echter geen optie en ook niet het doel. Wel zijn er alternatieven mogelijk die goed bekeken zouden moeten worden. Een voorbeeld is een zogenaamde Gemeenschappelijke Satelliet Ontvangst (GSO). Met dit systeem krijgen bewoners een aansluiting op één of meerdere  centraal geplaatste schotelantennes, doorgaans op het dak van het huurcomplex.

Onvoldoende
Gerritsen: 'Ik heb de wethouder gevraagd dit onderwerp te bespreken in zijn reguliere overleg met Eigen Haard. Kennelijk treedt de corporatie onvoldoende handhavend op en moet zij op haar verantwoordelijkheid worden gewezen. Een GSO is een goed alternatief en moet onderwerp van gesprek zijn met de corporatie. Het is voor zowel corporatie als bewoners een goede investering. Inmiddels heeft wethouder Raat over dit onderwerp van gedachten gewisseld met de directie van Eigen Haard. In het najaar gaan zij gezamenlijk de situatie in Amstelveen bekijken en bezien wat de mogelijkheden zijn. Gerritsen: 'Dat stemt mij tevreden. Ik zal te zijner tijd de wethouder weer vragen stellen over de resultaten en de vervolgstappen'.

Graffitioverlast
Voor wat betreft graffitioverlast zijn er de afgelopen jaren duidelijke resultaten geboekt, mede naar aanleiding van de intensievere gemeentelijke graffiti aanpak. Zo is er per 2013 extra geld beschikbaar gesteld voor de begraffiti nutsvoorziening nabij Middenhofstrijding van graffiti en is een proefproject gestart waarin leerlingen van de Panta Rhei in samenwerking met KPN en de gemeente vijf KPN-huisjes hebben voorzien van een kunstwerk. Toch zijn er nog voorbeelden in Amstelveen waar het beter kan en moet, zoals bijvoorbeeld langs de Dr. Willem Dreesweg, tegenover de Amstelhof (zie foto), vindt Gerritsen.

Kunstwerk
'Wellicht kan wethouder Raat ook deze en andere nutsvoorzieningen van een kunstwerk laten voorzien. Dit vergt echter inzet en een proactieve houding van nutsbedrijven en die is er lang niet altijd'. De wethouder heeft toegezegd om met de nutsbedrijven in gesprek te gaan en daarbij te streven naar duurzame structurele oplossingen. Tenslotte zou ik de inwoners van Amstelveen willen oproepen om blijvend alert te zijn op graffitioverlast en dit te melden bij de gemeente. Zo houden we Amstelveen leefbaar en verzorgd.'

Vervallen panden
Begin april van dit jaar kondigde het College aan actief op te gaan treden tegen vervallen panden. In eerste instantie langs de toegangspoorten – de visitekaartjes – van Amstelveen. Een uitstekend initiatief, waar wat betreft de VVD Amstelveen nog verder invulling aan gegeven kan worden. Zij is van mening dat ook op andere fronten hernieuwde aandacht nodig is om Amstelveen een verzorgde stad te laten zijn en blijven. Dit geldt bijvoorbeeld voor schotelantennes en graffitioverlast.

(Foto's: VVD Amstelveen)


Meer nieuws

Algemeen gisteren 10:00

Kimberley Klaver: van actrice naar auteur

Amstelveen - De in Amstelveen geboren Kimberley Klaver (38) was lange tijd als actrice te zien in tv-series als SpangaS, Voetbalvrouwen en Vechtersvrouwen, had rollen in de Nederlandse films Verliefd op Ibiza en F*ck de Liefde 2 en was een tijd te horen als radio-dj bij Qmusic. Inmiddels is ze auteur: in 2022 kwam Zuid moeders breken niet uit, een boek dat in de Bestsellerlijst belandde. Vorige maand verscheen deel 2, Zuid moeders hebben geen geheimen. Ook dit boek werd direct een bestseller. 

Algemeen gisteren 08:21

Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen

Amstelveen - Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op bedrijventour in Amstelveen. De tour ging dit keer langs twee bedrijven in de zakelijke dienstverlening: BDO Nederland aan de Krijgsman en het ABN AMRO Datacenter.

Kunst & Cultuur 12 jul. 2024 14:43

Tweede Kunstprijs van de Raad uitgereikt aan jong talent

Amstelveen - In Museum JAN is gisteravond voor de tweede keer de Amstelveense Kunstprijs van de Raad uitgereikt. De prijs is een initiatief van de gemeenteraad en geeft jong veelbelovend talent de kans zich te laten zien en verder te ontwikkelen. De winnende kunstenaar dit jaar is Inka Hilsenbek, eindexamenkandidaat van de Gerrit Rietveld Academie.

Algemeen 12 jul. 2024 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen 12 jul. 2024 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen 12 jul. 2024 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen.