Waarschuwing voor eikenprocessierups in Amsterdamse Bos

Waarschuwing voor eikenprocessierups in Amsterdamse Bos Foto: Amsterdamse Bos

Amstelveen – De gemeente waarschuwt voor eikenprocessierupsen in het Amsterdamse Bos. De beestjes kunnen vervelende lichamelijke reacties teweegbrengen bij mens en dier.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van de eik. Van april tot begin mei komen de rupsen uit de eitjes. De beestjes zijn de komende maanden dan ook op verschillende plekken in het bos te vinden.

Brandharen

De rupsen hebben brandharen die voornamelijk jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen en luchtwegen en soms een allergische reactie kunnen veroorzaken. Ook dieren zoals honden, koeien en paarden kunnen last hebben van de brandharen.

De Gemeente Amsterdam waarschuwt op de website van het Amsterdamse Bos om elk contact met de rupsen en nesten te vermijden. Maar ook zonder direct contact met de rups kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Is er toch contact met brandharen, dan is het raadzaam niet te krabben of te wrijven, maar de huid of ogen goed met water te spoelen.

Bestrijdingsmiddel

Op plaatsen waar in het verleden nesten zijn aangetroffen in het Amsterdamse Bos worden de komende weken eiken bespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. Daarbij worden 'natuurlijke vijanden' van de rups machinaal in de boom gebracht.

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties