Raadsleden Tawros Aslanjan (D66) en Arjan Gerritsen (VVD) voor het tankstation annex showroom aan Newa 2 waar woningbouwplannen zijn

Waarschuwing voor goudzoekende projectontwikkelaars: 'Amstelveen geen Zuidas 2'

Amstelveen – Projectontwikkelaars die op potentiële woningbouwlocaties in Amstelveen alleen streven naar winstmaximalisatie en onvoldoende rekening houden met de effecten op de leefomgeving kunnen wel eens van een koude kermis thuis komen. 

Dat blijkt uit een vandaag uitgebracht persbericht van de Amstelveense fracties van VVD en D66.  Ontwikkelaars verleggen steeds vaker de focus van Amsterdam naar omliggende gemeenten rondom de hoofdstad, waaronder Amstelveen. VVD en D66, gezamenlijk goed voor 17 zetels in de Amstelveense gemeenteraad en met vier wethouders vertegenwoordigd in het College van B en W, zien dat enerzijds als kans, maar anderzijds als een grote zorg.

'Ontwikkelaars pakken hun kans, kopen potentiële ontwikkellocaties en bedenken een plan. Het kan niet zo zijn dat de maximale opbrengst van de ontwikkelaar daarbij leidend is. Ons mooie Amstelveen moet niet bekend komen te staan als een Zuidas 2,’ waarschuwt VVD-raadslid Arjan Gerritsen. Volgens beide partijen moet bij nieuwbouwprojecten in Amstelveen een prettige leefomgeving leidend zijn en niet een maximale opbrengst voor de projectontwikkelaar. 

Nieuwbouwprojecten in Amstelveen

Omdat de grenzen van Amstelveen nagenoeg zijn bereikt, wordt in Amstelveen de komende jaren veel ingezet  op (binnen-)stedelijke vernieuwing en transformatie. Op dit moment zijn er volgens VVD en D66 tientallen initiatieven bij de gemeente aangemeld, waarbij projectontwikkelaars vooral inzetten op hoogbouw (hoge woontorens).

Volgens VVD-raadslid Gerritsen zijn dat ‘spannende thema’s' die 'duidelijk nog geen tweede natuur zijn voor  Amstelveners.' 'Dit zien wij terug in de participatietrajecten en gesprekken met inwoners, maar ook in de projecten die door ontwikkelaars bij de gemeente worden voorgelegd', zegt Gerritsen.

Newa 2 (Hoek Groenelaan/Sportlaan)

Een treffend voorbeeld is volgens beide partijen het onlangs gepresenteerde plan voor Newa 2 in de wijk Groenelaan. Op de plek van het tankstation en de voormalige showroom had de ontwikkelaar al een kolossale woontoren ingetekend, op een realtief klein stuk grond en op luttele meters afstand van een bestaande flat.

Het College liet aanvankelijk weten geen bezwaar te zien tegen het plan en omarmde de eerste verkenning van de projectontwikkelaar. Wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening, D66) gaf destijds in een gemeentelijk persbericht aan het ingediende plan voor de ontwikkeling van woningen aan Newa 2 een mooi initiatief te vinden voor wat betreft het toevoegen van woningen conform de woonagenda. Met name het toevoegen van middeldure huur- en koopwoningen sluit daar goed op aan,' aldus Gordon in mei van dit jaar.

Storm van protest

Hoewel het plan zeker nog niet definitief was, besloot het College recent  na een storm van protest van omwonenden om de projectontwikkelaar vast opnieuw naar de tekentafel te sturen. 'Als zo’n groot aantal omwonenden een initiatief niet ziet zitten moet je niet iets tegen wil en dank willen doorzetten', motiveerde wethouder Gordon de beslissing van het College van B en W.

D66-woordvoerder ruimtelijke ordening Tawros Aslanjan bevestigt in het persbericht van vandaag dat de eerste opzet voor de inrichting van het perceel aan de kruising Sportlaan-Groenenlaan op weinig bijval kon rekenen. ‘De omgeving was nog niet geconsulteerd, maar de ontwikkelende partij had de concept beelden al klaar. Noem het opportunistisch of een gebrek aan visie. Het geschetste beeld was in ieder geval glashelder: een te kolossaal plan op een te klein stukje grond. Daarom alle lof voor wethouder Gordon (D66) om dit initiatief terug naar de tekentafel te sturen’.

Financieel resultaat niet leidend

Het plan voor Newa 2, maar ook andere plannen binnen bestaand stedelijk gebied, tonen volgens VVD en D66 in ieder geval aan dat ontwikkelende partijen meer dan eens weinig voeling hebben met Amstelveen en haar inwoners: 'Naast het aantal woningen (vooral appartementen), het aantal vierkante meters en het aantal bouwlagen lijkt de aandacht vooral uit te gaan naar een bovengemiddeld positief financieel resultaat. Hoogbouw lijkt een must in plaats van een optie.'

‘Gemeentes mogen niet meewerken aan projecten met een negatief exploitatieresultaat, daar hebben wij uiteraard begrip voor. Echter kan het niet zo zijn dat omwille van het realiseren van financieel haalbare plannen, de bestaande leefomgeving achteruitgaat’, aldus Aslanjan.

'Uiteindelijk willen we allemaal een Amstelveen met voldoende groen en ruimte, voldoende voorzieningen en een goede bereikbaarheid. Kortom, een Amstelveen waar het prettig wonen was, is en blijft’, besluit Arjan Gerritsen.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Algemeen gisteren 17:58

Maai Mei Niet: minder maaien, meer biodiversiteit

Amstelveen - Amstelveen doet mee aan de landelijke campagne ‘Maai Mei Niet’. Om de biodiversiteit te vergroten maait de gemeente de gehele maand mei bermen, bloemweiden en geselecteerde gazonstroken niet. Minder maaien zorgt voor meer bloemen en bijen.