Pixabay.com

Waarschuwing: zeer beperkte financiële ruimte in begroting Amstelveen

Amstelveen - Het College van B en W heeft de gemeenteraad van Amstelveen gewaarschuwd dat er in de nieuwe begroting van Amstelveen zeer beperkte financiële ruimte is.

Zowel incidenteel als structureel kan er bitter weinig. Het College stelt dat nieuwe uitgaven alleen mogelijk zijn als oude uitgaven worden ingeleverd. De krapte in de Amstelveense begroting komt voort uit sterk stijgende 'autonome ontwikkelingen'.

Korting gemeentefonds

Financieel wethouder Herbert Raat (VVD) legt desgevraagd uit dat de Rijksoverheid (Den Haag) van plan is om Amstelveen jaarlijks miljoenen euro's minder uit te keren in het gemeentefonds. Daarnaast speelt het probleem dat kosten voor de Jeugdzorg letterlijk de pan uitgieren en dat die Rijkspot ontoereikend is.

Herbert Raat Foto Anko Stoffels.jpg

Jeugdzorg Amstelveen

Sinds dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor Jeugdzorg en taken van de Rijksoverheid hebben overgenomen (de zogenoemde decentralisatie) heeft Amstelveen al miljoenen moeten bijleggen. De Rijkspot blijkt niet toereikend. 'De jeugdzorgkosten zijn met 40 procent gestegen en de reserves die we op dit gebied hadden zijn verdampt', zegt Raat.

'Je kan je geld maar een keer uitgeven', zegt Raat. 'We willen natuurlijk dat kinderen die in de knel zitten goed worden geholpen, maar het zorgt wel voor politieke en financiële zorgen.'

OZB Amstelveen

Amstelveen moet de komende jaren rekening houden met een fors lagere gemeentefondsuitkering van de Rijksoverheid. Reden hiervan is dat het Rijk gemeentes waar de huizenprijzen hoog liggen, minder wil gaan uitkeren  omdat het Rijk vindt dat gemeenten extra inkomsten via een verhoging van de OZB dienen te vergaren. Dat is slecht nieuws voor met name huizenbezitters, maar alle Amstelveners gaan dat in de portemonnee merken.

Amstelveen, dat de OZB-tarief al jarenlang zo laag mogelijk probeert te houden door deze alleen te laten stijgen met de jaarlijkse indexering (dus geen extra verhogingen) verzet zich fors tegen de Haagse maatregelen. Als de miljoenen die het Rijk minder gaat uitkeren via OZB binnen moeten komen, zou dat een bijzonder forse woonlastenverhoging voor Amstelveners betekenen. 'Dat is wat we willen voorkomen, maar we ontkomen nauwelijks aan een verhoging, willen we de huidige voorzieningen in onze gemeente op peil blijven houden', zegt Raat.

Parasol kopen

Natuurlijk doet ook de corona-crisis een duit in het zakje bij de begroting. Raat waarschuwt echter dat niet alles on hold moet worden gezet, want dat zou desastreuze gevolgen hebben voor de lokale economie. 'We moet de zaken zoveel mogelijk op de rails proberen te houden, de lokale economie moet blijven draaien en daar hebben wij als gemeente een belangrijk aandeel in', zegt Raat.

'Het betekent wel dat we nog verstandiger naar zaken moeten kijken, bijvoorbeeld op het gebied van aanbestedingen. Kijk, als je midden in de zomer met zonnig weer een parasol koopt, dan betaal je de hoofdprijs, maar doe je dat in het najaar als het slecht weer is ben je vaak veel voordeliger uit. Als gemeente moeten we de komende jaren zaken slim aanpakken.'


Meer nieuws

112 gisteren 11:16

Handhavers Amstelveen grijpen jonge straatrovers

Amstelveen - Handhavers van gemeente Amstelveen hebben vanmorgen twee jonge straatrovers weten te overmeesteren, die een leeftijdsgenoot hadden beroofd van iPods en een mobiele telefoon.

Gezondheid & welzijn gisteren 09:08

‘Hopen dat veel Amstelveners stoppen met roken’

Amstelveen - Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg, PvdA) hoopt dat dit jaar veel Amstelveners meedoen met de nationale Stoptober-actie en daarmee een steun in de rug krijgen om te stoppen met roken.

Algemeen 24 sep. 2020 16:00

Nieuwe kinderburgemeester Elina aan de slag

Amstelveen - Met het omhangen van de keten en het uitspreken van de eed is Elina gisterenavond geïnstalleerd als vijfde kinderburgemeester van Amstelveen. 

Corona Amstelveen 24 sep. 2020 13:58

Positieve coronatesten: Amstelveen grootste stijger in regio

Amstelveen - Van alle gemeenten in de regio Amsterdam-Amstelland was in Amstelveen afgelopen week veruit de grootste relatieve stijging van positieve GGD-coronatesten waar te nemen. 140 Amstelveners testten in week 38 positief, terwijl 1101 Amstelveners werden getest.