AmstelveenZ

Wachttijd sociale huurwoning voor starters opgelopen naar 14 jaar

Amstelveen - De wachttijd voor een sociale huurwoning voor starters is in regio Amstelveen inmiddels opgelopen naar 14 jaar. Door het gebrek aan betaalbare huisvesting in de regio is mede daardoor de toename van 'economische dakloosheid' een ernstig probleem.

Dat meldt gemeente Amstelveen, dat zich gaat inzetten om economisch daklozen te helpen. Economisch daklozen slapen niet op straat, maar verblijven bij vrienden of familie. Ze hebben voor het grootste deel geen zorg nodig, maar zonder hulp bestaat het risico dat zij toch problemen krijgen.

Tijdelijke woonplekken

Om economisch daklozen te ondersteunen wil Amstelveen tijdelijke woonplekken realiseren. De gemeente heeft daarom samen met andere Amstellandgemeenten een onderzoek uitgezet om locaties te zoeken waar alleenstaande ouders, jongvolwassenen en individuen die economisch dakloos zijn kunnen verblijven.

Door tijdelijke woonruimte te creëren kunnen economisch daklozen volgens de gemeenten vanuit de rust van een tijdelijke eigen plek op zoek naar permanente woonruimte, zelfs mogelijk in een andere regio. De gemeente Amstelveen heeft een hulpverlener van de Regenboog Groep aangesteld om economisch daklozen te ondersteunen en te helpen zoeken naar eigen woonruimte.

Dakloos door scheiding of verlies baan

Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn, PvdA) ziet in Amstelveen ook een toenemend aantal inwoners dat door een scheiding of verlies van een baan (economisch) dakloos wordt: ‘Mensen die niet in aanmerking komen voor maatschappelijke opvang, omdat er geen sprake is van psychiatrie, verslaving of gedragsproblemen. Deze mensen zijn vaak niet bij de gemeente in beeld. Maar zonder hulp lopen economisch daklozen het risico veel meer problemen te ontwikkelen. Dit kan gaan van het verlies van een baan, relatieproblemen tot problematisch middelengebruik, eenzaamheid en depressiviteit. Kortom: zonder eigen woning is het wachten tot iemand zorg nodig heeft.’

Van Ballegooijen roept economisch daklozen die ondersteuning of tijdelijke woonruimte nodig hebben op om contact opnemen met de gemeente via het Amstelveenloket. Van Ballegooijen: “Ik roep inwoners die economisch dak- of thuisloos zijn om met ons contact op te nemen. Hoe eerder er hulp en ondersteuning kan worden geboden, hoe beter.”

GGD-onderzoek

De GGD schat het aantal economisch daklozen in Amstelveen nog wel laag in ten opzichte van Amsterdam, zo blijkt uit onderzoek dat het college op verzoek van de raad door de GGD heeft laten uitvoeren.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:09

Amstelveen schaart zich achter Halsema: terrassen open

Amstelveen - Bestuurders in Amstelveen scharen zich achter het dringende appèl van Amsterdams burgemeester Femke Halsema aan het kabinet om de horecaterrassen en andere buitenruimten te heropenen, omdat handhaving anders een onhaalbare zaak wordt.

Politiek vandaag 10:30

Oppositiepartij bbA pleit voor cultuursverandering in Amstelveense politiek

Amstelveen - Ruud Kootker, fractievoorzitter van de lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA), is van mening dat de politieke cultuur in Amstelveen kan en moet veranderen. Hij noemt de politieke cultuur in Amstelveen 'verstikkend' en 'niet anders dan in Den Haag' en is opgestapt uit de agendacommissie van de gemeenteraad.

Verkeer & Vervoer vandaag 10:00

Bus in problemen op parkeerplaats Westwijk

Amstelveen - De chauffeur van een R-Netbus is maandagmorgen in Westwijk in een moeilijke positie terecht gekomen door de parkeerplaats bij basisschool De Triangel (achter de Albert Heijn) op te rijden.

Algemeen gisteren 22:00

Amstelveen by night (79)

Amstelveen - Op de 79e dag dat de avondklok geldt, een avondfoto van (een helaas donker) Silversant in Bovenkerk.

Amstelveen van voorheen gisteren 20:28

Amstelveen van voorheen (242)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 242 een oude ansichtkaart van het Oude Dorp in Amstelveen.