Amstelveen - Onze huisartsen krijgen het steeds drukker. Niet alleen overdag, maar ook ’s avonds en in het weekend bellen er steeds meer mensen. Het gevolg: lang wachten, weinig tijd voor de patiënt en het risico dat je te laat hulp krijgt als er echt iets aan de hand is. Hieronder lees je wat je als inwoner van Amstelveen zelf kunt doen om dit te voorkomen.
Check of je echt zorg nodig hebt
Heb je ineens klachten? Vraag jezelf dan eerst af: hoe serieus is het? Je kunt ook even met iemand overleggen of de app/website ‘Moet ik naar de dokter?’ of thuisarts.nl gebruiken. Deze platformen, gemaakt door huisartsen en medisch specialisten, geven betrouwbare en toegankelijke informatie over gezondheid en ziekte. Je huisarts ondersteunt en gebruikt ze dus zelf ook.
Is er iets anders aan de hand?
Ben je eenzaam of heb je last van stress? Zit je niet lekker in je vel, beweeg je te weinig of pieker je veel? Ga dan eens in gesprek met een wijk- of buurtsportcoach. Je kunt zo binnenlopen bij een wijkcentrum. Of kijk op participe-amstelland.nu voor meer informatie.
Ik heb zorg nodig
Denk je dat er echt medische zorg nodig is? Bepaal dan eerst of je vraag tot de ochtend of na het weekend kan wachten. Dan kun je namelijk naar je eigen huisarts. Die kent je en kan, als het nodig is, een afspraak inplannen op de praktijk. Bij veel huisartsen kun je een online afspraak inplannen of je vraag online voorleggen. Als het nodig is, doet de huisarts – in overleg – (spoed)visites aan huis.
Ik heb NU zorg nodig
Kan je klacht niet wachten tot de volgende dag of na het weekend? Bel dan de huisartsenpost. Zij geven je advies en vertellen of je langs moet komen.
Er is levensgevaar
Bij ernstige, levensbedreigende situaties bel je direct 112. Dit landelijke alarmnummer is voor spoedeisende hulp als elke seconde telt. Als het nodig is, komt er snel een ambulance naar je toe.
Dit artikel verscheen eerder in de juni-editie van AmstelveenZ Magazine, nummer 99.