'Wantoestanden bij kamerverhuur in Amstelveen'

Amstelveen - Een serie politieke vragen van de PvdA heeft een schokkend beeld opgeleverd over kamerverhuur in Amstelveen. In veel gevallen blijken de panden waarin kamers worden verhuurd van binnen en van buiten slecht onderhouden en/of verwaarloosd. Ook de huurprijzen zijn (toren-)hoog.

De PvdA Amstelveen stelde vragen aan de wethouder naar aanleiding van de grote hoeveelheid vergunningaanvragen voor kamerverhuur in Amstelveen.  De antwoorden zijn door de PvdA als schokkend eraveren, meldt  PvdA-Raadslid Arnout van den Bosch. 'Ik ben geschokt. We wisten dat er wel eens wat mis gaat met kamerverhuur, maar dat het zo erg zou zijn had ik niet verwacht.'

Huisjesmelkers en hoge huurprijzen

Het is al langer bekend dat huisjesmelkers panden opkopen om tegen zo weinig mogelijk kosten zo veel mogelijk geld te verdienen met kamerverhuur. Dat is ook te zien aan huurprijzen: 800 tot 900 euro per maand voor kleine kamers. De gemeente ziet meerdere eigenaren die weinig binding met Amstelveen hebben en meerdere panden in bezit hebben. Kamerverhuur kan voor sommige huurders een uitkomst zijn, maar op deze manier wordt alleen de verhuurder er beter van en betalen huurders en buren de rekening.

Vergunning

De grote toename van kamerverhuur is ook de reden dat in Amstelveen een nieuwe huisvestingsverordening is aangenomen. Die verordening vereist een vergunning voor kamerverhuur, die alleen wordt verleend als aan de eisen is voldaan. Het idee daarachter is dat door duidelijke regels misstanden worden voorkomen. Zo is er bijvoorbeeld een maximum gesteld aan het aantal huizen met kamerverhuur in een appartementencomplex. Ook zijn er regels gesteld om geluidsoverlast te voorkomen. Blijkbaar is dat nog niet genoeg.

Evaluatie

In antwoord op de vragen van de PvdA heeft de wethouder aangegeven die regels over kamerverhuur te gaan evalueren, waarna de regels aangescherpt kunnen worden. De PvdA is daar blij mee. Raadslid Arnout van den Bosch: 'Goed dat die evaluatie er komt. Als het echt zo erg is met kamerverhuur, dan zijn strengere regels hard nodig. Huisjesmelkers moeten aangepakt worden.'


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen 17 apr. 2024 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen 17 apr. 2024 11:28

Koningsnacht en Koningsdag 2024 Amstelveen: alles wat je moet weten

Amstelveen - Op 26 april Koningsnacht en 27 april Koningsdag bruist het weer als vanouds in Amstelveen, met een gezellige mix van vrijmarkten en festiviteiten. In veel wijken in de stad worden activiteiten en vrijmarkten georganiseerd. 

Algemeen 17 apr. 2024 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.