Wilfred Mooij
Advertorial Zakelijk

Wat als mijn ziekenhuis failliet gaat?

Wilfred Mooij is ­financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen. In deze aflevering over de zorgverzekering. Op www.ZorgverzekeringWijzer.nl kunnen de diverse aanbieders eenvoudig worden vergeleken.

Het onvoorstelbare kan dus toch gebeuren. Je ziekenhuis gaat failliet en binnen een week dicht. De nachtmerrie voor patiënten die onder behandeling zijn. Kun je daar met je zorgverzekering op anticiperen? En hoe dan?

Amstelveners wonen gelukkig in een regio met voldoende goede ziekenhuizen waar zorgverleners met hart en ziel over je gezondheid waken. Maar waar de verliezen van de ziekenhuizen vanzelf werden rechtgetrokken worden ze nu keihard afgerekend op het resultaat.

Door de ‘marktwerking’ kan het dus gebeuren dat een ziekenhuis niet meer in staat blijkt om de lopende rekeningen te betalen en gaat het zomaar failliet. En daar sta je dan als patiënt hulpeloos bij te kijken.

Nou ja, hulpeloos? Je zou je best eens vooraf kunnen afvragen wat je dan zou moeten doen. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Google eens het specialisme van je dokter en google dan eens in welke ziekenhuizen deze voor jou speci­fieke zorg ook wordt geboden. Maar kijk dan ook eens bij je huidige zorgverzekering of die zorg bij dát ziekenhuis gecontracteerd is. Want als je onverhoeds wilt overstappen en je hebt bijna geen tijd om er over na te denken vraag je je vast niet af of daar ­financiële consequenties aan verbonden zijn.

Als je er over twee jaar achter komt dat je vervolg- (of zelfs je huidige) behandeling niet onder gecontracteerde zorg valt loop je het risico dat je achteraf wordt geconfronteerd met een flinke bijbetaling. Dat komt omdat een zogenaamde naturaverzekering wel 100% betaalt als je zorgverlener is gecontracteerd (voor die zorg), maar dat die verzekering meestal maar 75% betaalt van het markttarief. En juist dat zogenaamde markttarief is vaak weer veel lager dan het uitgeknepen tarief wat de zorgverzekeraar met je zorgverlener heeft afgesproken. Realiseer je dat zelfs in een topziekenhuis als het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam niet alle zorg is gecontracteerd!

Een voorbeeld: Je behandeling kost 10.000 euro. Je gecontracteerde zorgverlener vergoedt deze gecontracteerde zorg voor 100%. Je gaat naar een ander ziekenhuis en daar kost die behandeling 12.000 euro, maar die zorgverlener heeft geen contract met je verzekeraar omdat die dat wurgcontract heeft geweigerd. Dan betaalt je naturaverzekering 75% x 10.000 euro = 7.500 euro. Je mag dus achteraf 4.500 euro bijlappen.

Als dat geen enkel probleem voor je is, mag je nu stoppen met lezen. Wil je dit voorkomen, overweeg dan toch eens om iets meer geld per maand uit te geven aan een vrije keuze- of restitutie zorgverzekering.

Uiteraard staan alle zorgverzekeringen op onze eigen vergelijkingssite www.ZorgverzekeringWijzer.nl of loop even binnen bij Geijsel Kroon in Ouderkerk aan de Amstel. Persoonlijk contact is soms nog net iets beter dan een website. De kof­fie staat altijd klaar!

Wilfred Mooij
www.ZorgverzekeringWijzer.nl

 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 08:00

In één oogopslag alle preventieve jeugdhulp

Amstelveen - Woensdagavond 19 juni overhandigden wethouders Jeugd Frank Berkhout (Amstelveen) en Bart Kabout (Aalsmeer) een folder met al het aanbod van preventieve jeugdhulp aan de Huisartsen Coöperatie Amstelland. Ouders, jongeren, huisartsen, scholen en hulpverleners zien in het overzicht welke laagdrempelige en vaak gratis hulp er in de gemeenten beschikbaar is.

Algemeen vandaag 07:27

D66 wil bijsturing op groenambities Amstelveen

Amstelveen - Ruimte is schaars in Amstelveen en er moeten vaak keuzes worden gemaakt tussen zaken zoals woningen, wegen en groen. D66 wil dat groen niet een restpost wordt omdat het ondergeschikt is aan andere ruimtelijke prioriteiten.

Sport gisteren 15:56

Spectaculair topbeachvolleybal in Stadshart: Amstelveense Benthe strijdt mee om titel Queen of the Court

Amstelveen - Het Stadsplein in Stadshart Amstelveen is deze weken omgetoverd tot zandparadijs en dit weekend staat het spectaculaire eredivisie beachvolleybaltoernooi Betcity Queen & King of The Court op het programma. De Amstelveense Benthe Essink is samen met haar partner Lieke Gijsen een van de deelnemers aan dit sterk aan populariteit winnende eredivisie-toernooi en hoopt in haar eigen woonplaats natuurlijk Queen of the Court te worden.

Algemeen gisteren 13:23

Kinderraad viert verschillende culturen met culturenkookboek

Amstelveen - Op woensdag 19 juni overhandigde de kinderraad van Amstelveen het door hen zelf gemaakte culturen kookboek aan wethouder diversiteit Floor Gordon. De kinderraad heeft dit kookboek gemaakt omdat ze het belangrijk vinden dat Amstelveen trots is op alle verschillende culturen in de stad en ze willen dat deze verscheidenheid aan geloven en culturen gevierd wordt. De kinderraad geeft alle bassischolen in Amstelveen het culturenkookboek cadeau.