Gemeente Amstelveen

Wat is er aan de hand met dit monumentale pand in Amstelveen?

Amstelveen – Wat is er aan de hand met het monumentale pand aan de Amstelzijde 63-65, waar momenteel het dak ontbreekt?

Het pand is al enige tijd dakloos en staat in de steigers. Gemeente Amstelveen meldt dat het voormalig woon-winkelpand volledig wordt gerestaureerd. De kapconstructie van het pand verkeerde in zeer slechte conditie door houtrot, houtworm en de vele aanpassingen die aan het dak zijn verricht in de afgelopen decennia. Dit kwam aan het licht tijdens een inspectie van de gemeente.

Bouwstop

Helemaal op rolletjes verliep het project niet, want de gemeente blijkt enkele weken geleden een bouwstop te hebben opgelegd aan de aannemer, omdat de monumentale kap werd afgebroken zonder de benodigde vergunning. Maar inmiddels is de gemeente zover om een nieuwe vergunning af te geven, waarbij het historische straatbeeld in tact blijft. 

Constructie

In de nieuwe vergunningaanvraag is herbouw van de kap met eenzelfde constructie en materiaal meegenomen, maar ook het rechtzetten van de scheefgezakte voorgevel. Hiervoor moet een nieuwe fundering worden aangelegd. Hierbij verdwijnt de historische gevel tijdelijk en wordt deze vervolgens op een nieuwe fundering teruggeplaatst. Daarna wordt de monumentale kap (het dak) originele dakpannen en twee dakkappelletjes in oorspronkelijke vorm opnieuw opgebouwd.

Vernieuwing

‘Hoewel binnen de monumentenzorg het credo ‘behoud gaat voor vernieuwing’ leidend is, moet er in sommige gevallen toch worden gekozen voor gedeeltelijke vernieuwing. De bouwtechnische staat van het pand is dusdanig slecht, dat behoud niet verantwoord is’, meldt de gemeente Er is ook al een omgevingsvergunning verleend voor het realiseren van een forse, onderkelderde, uitbouw aan de achterzijde van het gebouw, achter de historische gevel.

Vertrouwen in aannemer

De gemeente geeft aan alle vertrouwen in het Amstelveense aannemersbedrijf Compier & Zonen te hebben dat de werkzaamheden uitvoert. ‘Zij hebben ook de renovatie verzorgd van andere monumentale panden, zoals Loetje’s Garage aan de Amstelzijde 45 en buitenplaats Wester-Amstel’, aldus de gemeente. ‘In Amstelveen ligt veel historie waar we heel zuinig op zijn’, voegt wethouder Herbert Raat (Monumentenzorg, VVD) toe.

Monumenten

Raat: ‘Amstelveen heeft maar liefst 128 gemeentelijke monumenten, 38 rijksmonumenten, één provinciaal monument, tien gemeentelijke beschermde stads- of dorpsgezichten en één rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht, namelijk de Buurt over Ouderkerk. Bij historische panden is restauratie het uitgangspunt, maar soms is dit niet voldoende om duurzaam behoud en de veiligheid te kunnen waarborgen. Na uitvoering van de werkzaamheden zal het pand aan de Amstelzijde 63-65 er identiek uitzien als voorheen en kunnen we ook in de verre toekomst genieten van dit mooie historische straatbeeld.’


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen 17 apr. 2024 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen 17 apr. 2024 11:28

Koningsnacht en Koningsdag 2024 Amstelveen: alles wat je moet weten

Amstelveen - Op 26 april Koningsnacht en 27 april Koningsdag bruist het weer als vanouds in Amstelveen, met een gezellige mix van vrijmarkten en festiviteiten. In veel wijken in de stad worden activiteiten en vrijmarkten georganiseerd. 

Algemeen 17 apr. 2024 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.