Bedrijfsjurist mr. Hella Vercammen. Katja Mali Fotografie

Wat 'Rechtstaat' is niet krom, stem nooit tegen uzelf

JURIDISCHE COLUMN - DOOR MR. HELLA VERCAMMEN Nog even en dan is het zover, dan mag u weer de stip inkleuren op het stemformulier. Seconden werk maar mogelijk van invloed op ieder uur in uw leven de komende vier jaar. Stem vooral niet tegen uzelf. Ik zie het daarom nu even als mijn taak om u als burger goed te informeren over de rechtstaat, uw persoonlijke belang daarbij en welke partijen de rechtstaat niet respecteren. Even dus geen juridische informatie voor ondernemers maar indirect wel van belang.

Wat is dat, de Rechtstaat?
Een rechtsstaat is een staat waarvan de macht geregeld en beperkt wordt door het geschreven en ongeschreven recht en niet door een of meerdere personen.

Dit principe is ooit ontwikkeld tegen machtsmisbruik door absolute vorsten zoals Lodewijk XIV. Hiermee wordt willekeur en discriminatie voorkomen. U wordt beschermd tegen de macht van politieke leiders. Dit gebeurt door democratische wetten en onafhankelijk benoemde rechters die deze wetten toepassen.

Gevaren van aantasting van de rechtstaat
Als deze principes niet door een regering gerespecteerd worden dan krijgt u daar gegarandeerd ook last van. Neem uw vrijheid van meningsuiting, in– en uitreizen, om een geloof te belijden, het recht om privacy gerespecteerd te zien, recht op lichamelijke integriteit, bescherming tegen onterechte overheidssancties.

Als u enkel stemt voor veiligheid tegen aanslagen dan kiest u mogelijk voor partijen die zonder rechterlijke beoordeling mensen gaan uitsluiten en sanctioneren. Dit op basis van subjectieve meningen en vermoedens. U geeft de overheid de macht om voor eigen rechter te gaan spelen.

Die willekeur zal zich op enig moment tegen u keren als dat bepaalde mensen bij de overheid beter uitkomt.
Niets is zo vera(n)derlijk als politieke machthebbers. Als u dus stemt op partijen die het niet zo nauw nemen met de rechtstaatgedachte dan is de kans groot dat het voorgaande realiteit wordt.

5 Partijen die de rechtstaat aantasten
Er zijn vijf van de dertien onderzochte politieke partijen die wetsvoorstellen gaan indienen die de Rechtstaat aantasten. De commissie van de Nederlandse orde van advocaten heeft dit in een rapport over de huidige verkiezingsprogramma vastgesteld. Dit gevaar is ten opzichte van 2012 met 40% gestegen!

Koploper is de PVV (6 plannen), dan komt VNL (3), de VVD (2) SGP (2) en tot slot de CDA (1). Lichtpunten zijn er ook. Partijen die voorstellen doen die de rechtsstaat juist bevorderen. Dat zijn de ChristenUnie, D66, Denk, GroenLinks, PvdA, PvdD en de SP.
Mijn stem is voor de Rechtstaat, ik zal niet krombuigen voor angst. En u?

Bedrijfsjurist mr. Hella Vercammen

Reageer
Wil je reageren of heb je vragen? Mail dan op hvercammen@thelegalcompany.nl


Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 20:00

Buitensporten enorm in opmars

Amstelveen - Heleen van Ketwich Verschuur heeft als directeur van AmstelveenSport, de organisatie die zich op meerdere vlakken inzet om Amstelveners gezond te laten bewegen, de afgelopen maanden voor nieuwe uitdagingen gestaan. Door de corona-crisis kwamen binnen no-time sportverenigingen, sportaccommodaties en scholen stil te liggen.

Amstelveen van voorheen gisteren 19:50

Amstelveen van voorheen (202)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 202 een foto van de Dorpsstraat in het Oude Dorp zoals deze er vroeger uitzag.

Politiek gisteren 11:55

Actief voor Amstelveen: Burgerparticipatie moet op de schop

Amstelveen - Na grote onvrede bij veel omwonenden rond de startnotitie Alleman Kwartier, het beeldkwaliteitsplan Oude Dorp en verkeerswijzigingen in Bovenkerk, is de lokale politiek partij Actief voor Amstelveen (AVA) helemaal klaar met het huidige participatiebeleid van de gemeente Amstelveen. De partij komt met een initiatiefvoorstel.

Politiek gisteren 11:39

BbA: 'Planprocessen gemeente niet meer van deze tijd'

Amstelveen - Oppositiepartij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) vindt de huidige planprocessen die gemeente Amstelveen hanteert niet meer van deze tijd. Dat laat de lokale partij weten in een persbericht, nadat afgelopen woensdag in de gemeenteraad vernieuwingsplannen in de wijken Bankras/Kostverloren (Allemanskwartier) en het Oude Dop (herinrichting) ondanks veel tegenstand uit de buurt toch akkoord kregen. 'Bewoners en omwonenden maar ook de raad worden keer op keer geconfronteerd met een ‘in beton gegoten’ startnotitie', stelt bbA.

Wonen gisteren 11:24

Allemansbelang: ‘Participatie wijkbewoners een gotspe’

Amstelveen – De Stichting Allemansbelang noemt het participatietraject waarin wijkbewoners zijn betrokken bij het nieuwbouwplan Allemanskwartier een gotspe. Dat meldt de woordvoerder van de stichting in een persbericht, nadat de gemeenteraad afgelopen woensdag met een minieme meerderheid akkoord ging met de startnotitie.

Advertorial Sport gisteren 10:00

GYM VAN TOEN: Bewegen was nog nooit zo leuk

Amstelveen - Trefbal, apenkooien, touwklimmen. Deze woorden nemen ons mee naar die gymzaal waar je als kind heerlijk kon spelen. ‘Het tovert een glimlach op het gezicht van veel mensen als je over de gymlessen van vroeger begint’, zegt Ewoud van Dulken. Hij is initiatiefnemer van GYM VAN TOEN en heeft als missie om deze jeugdherinneringen landelijk weer tot leven te brengen.