Wethouder Marijn van Ballegooijen. [Beeld: Anko Stoffels]

'We willen bereiken dat inburgeraars beter de Nederlandse taal spreken'

Amstelveen - Met nieuwe inburgeringsplannen hoopt gemeente Amstelveen met name het taalniveau van inburgeraars te verbeteren. ‘We willen bereiken dat inburgeraars beter de Nederlandse taal spreken,’ stelt wethouder Marijn van Ballegooijen (Inburgering, PvdA).

De gemeente Amstelveen wordt vanaf 2022 verantwoordelijk voor de inburgering. Nu zijn statushouders nog zelf verantwoordelijk voor hun inburgering.

Taal beheersen

Van Ballegooijen stelt dat inburgeraars makkelijker een baan kunnen vinden die past bij hun interesse en opleiding als ze de Nederlandse taal beheersen. ‘Bovendien is taalbeheersing nodig om verbinding te maken met de Nederlandse samenleving. We zien helaas dat de taalbeheersing vaak een barrière vormt om een passende baan te vinden. Ook vinden statushouders het vaak moeilijk om contact te maken met andere Amstelveners, terwijl ze dat wel zouden willen. Daarom is beter taalonderwijs belangrijk,’ aldus de wethouder.

Leertraject

In de nieuwe inburgeringsplannen is er naast een leertraject gericht op taal, werk en de Nederlandse samenleving een speciale ‘onderwijsroute’ voor het volgen van een opleiding aan MBO, HBO of Universiteit. En er is een ‘zelfredzaamheidroute’ voor inburgeraars die minder zelfredzaam zijn.

Versnelde opleiding, meer maatwerk

Van Ballegooijen stekt dat inburgeraars die heel snel of juist langzaam kunnen leren niet goed uit de verf komen in het huidige systeem: ‘Straks kunnen getalenteerde inburgeraars versneld een opleiding starten. Langzamer lerende inburgeraars, bijvoorbeeld vrouwen die in hun thuisland niet naar school mochten en niet kunnen lezen, krijgen juist intensievere ondersteuning om de taal te leren en zelfredzaam te worden. We gaan meer maatwerk leveren, dat is voor iedereen beter.’

Traumatische ervaringen

Naast aandacht voor taal, werk en maatschappelijke betrokkenheid is er in het inburgeringsplan aandacht voor de traumatische ervaringen die veel vluchtelingen hebben meegemaakt. Een groep van eerder succesvol ingeburgerde Amstelveners gaat de nieuwe inburgeraars als ‘sleutelpersoon’ helpen hun weg te vinden in de Amstelveense samenleving en helpt het college met de verdere uitwerking van de nieuwe inburgeringsplannen.

21 april in de gemeenteraad

Het college van B&W presenteerde op 7 april 2021 de inburgeringsplannen aan de gemeenteraad, die daar op 21 april over zal stemmen.


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen vandaag 19:48

Amstelveen van voorheen (247)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 247 weer eens een foto van Plein 60: een prentbriefkaart uit 1974.

Sport vandaag 13:00

Schermtalent Thomas in Nederlands team

Amstelveen - Schermen doet bij velen van ons denken aan filmscènes zoals die van Pirates of the Caribbean, waar kapitein Jack Sparrow met zijn zwaard tal van avonturen beleeft. En dit is ook één van de redenen waarom kinderen getriggerd worden door de sport. Toch heeft schermen iets mystieks. Het pak, de regels en de subtiele bewegingen. Een interview met de Amstelveense Thomas Dijkstra die de sport al sinds zijn 6e beoefent en inmiddels tot het Nederlands Team behoort. 

Algemeen gisteren 11:38

Amstelveen schudt slaapstad-imago af: trendy & hip

Amstelveen - Amstelveen lijkt het imago van saaie slaapstad behoorlijk te hebben afgeschud. De Telegraaf meldt in een paginagroot lifestyleartikel in de zaterdagkrant dat Amstelveen tegenwoordig als trendy gekwalificeerd kan worden, mede door een eerdere notering in het trendy platform USE-IT EUROPE.

Algemeen gisteren 10:00

Ketting kledingruil nu ook in Amstelveen

Amstelveen - Gratis nieuwe outfits, mensen in de buurt leren kennen én kledingverspilling tegengaan. Dat zijn de ingrediënten van de ‘Ketting Kledingruil’. De 21-jarige Denise Abbel kwam dit initiatief tegen en werd direct enthousiast. ‘Het is echt een win-win-win situatie en tot mijn grote verbazing bestond dit nog niet in Amstelveen.’ Een interview met deze ondernemende jongedame die graag uitlegt hoe je mee kunt doen.