Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Er is inmiddels ook een petitie gestart ‘Breid betaald parkeren zonder draagvlak niet uit’ (zie hier) die tot op heden circa 250 keer is ondertekend.  Onder andere bewoners in de Keizer Karelparkbuurt West en Oost zien niet in waarom er betaald parkeren moet worden ingevoerd in hun buurt.

‘Ook al wordt de schijn gewekt dat we er niet aan zullen ontkomen; wij kunnen parkeren in onze straat, door de week en in het weekend. Zelfs nu er in omliggende buurten betaald parkeren is ingevoerd,’ stelt een van de bewoners. ‘We vragen ons af hoe representatief het onderzoek in onze buurt van de gemeente is geweest. En vragen we ons af in hoeverre de gemeente handelt in óns belang of in een ander belang.’

Diverse bewoners zeggen dus geen behoefte te hebben aan betaald parkeren. ‘Het scheelt de gemeente een hoop geld (borden, parkeerautomaten, handhaving). Of levert het de gemeente toch eigenlijk een hoop geld op?’ is de vraag die onder een aantal inwoners leeft.

Reactie wethouder Raat
Wethouder Herbert Raat (Parkeren, VVD) kan die weerstand goed begrijpen omdat er nu in sommige wijken misschien geen probleem lijkt te zijn, maar hij stelt dat er door de olievlekwerking vroeg of laat niet aan te ontkomen valt. Zodra er nu in een gebied betaald parkeren wordt ingevoerd, gaan mensen in toenemende mate parkeren in de wijken waar nog geen betaald parkeren geldt.
Herbert_Raat_Wethouder_VVD_Amstelveen_straatnaamborden
Wethouder Herbert Raat

Een ge-update gemeentelijk parkeerbeleid moet die problemen in de toekomst voorkomen. Raat stelt dat gemeente ook veel reacties krijgt van inwoners die staan te springen om betaald parkeren, omdat zij hun auto niet (meer) kwijt kunnen door langparkeerders. Dat leidt ook nog wel eens tot haat en nijd tussen buurtbewoners, omdat sommige bewoners meerdere auto's hebben. Raat wil al die problemen voortaan voor zijn: het invoeren van betaald parkeren in heel Amstelveen is daar een oplossing voor.

Melkkoe: wel of niet

De wethouder ontkent met kracht dat de gemeente betaald (vergunning-)parkeren uitbreidt om bakken met geld binnen te harken, ofwel parkeren te gebruiken als de beroemde spreekwoordelijke melkkoe. Diverse gemeenten zien parkeren wel degelijk als welkome extra inkomstenbron, maar Amstelveen heeft altijd gecommuniceerd daar anders in te staan.

‘Mensen denken bij betaald parkeren al snel aan Amsterdam waar de tarieven inmiddels torenhoog zijn. In Amstelveen doen we het zodat mensen hun auto voor de deur kunnen parkeren en de wijk leefbaar blijft, tegen een zeer schappelijk tarief, ook voor bezoekersvergunningen. Wat bewoners in Amstelveen voor een jaarvergunning betalen ben je in sommge delen van Amsterdam al kwijt voor een paar uur parkeren. Dat is echt een wezenlijk verschil,' zegt hij. 

Geef uw mening

Betaald parkeren moet in heel Amstelveen worden ingevoerd

Moet betaald parkeren worden ingevoerd in heel Amstelveen? Breng je stem uit!

Totaal 1251x gestemd

Meer nieuws

Kunst & Cultuur 17 mei 2024 11:59

Schouwburg Amstelveen: voorverkoop seizoen 2024/2025 op 25 mei van start

Amstelveen - Schouwburg Amstelveen start de online voorverkoop voor het seizoen 2024-2025 op zaterdag 25 mei om 10.00 uur. Op het programma staan ruim 250 voorstellingen vol bekende cabaretnamen, vrolijk jeugdtheater, toptoneel, adembenemende dans en grote musicals.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur 17 mei 2024 11:28

Historische route van 13km langs Groenelaan, Waardhuizen, Nes

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is weer een nieuwe historische route rijker. Het is inmiddels de vierde historische route in de gemeente. Deze route combineert de rust en natuur van de Bovenkerkerpolder met het dorpse karakter van Nes en het meer stedelijke landschap van Groenelaan en Waardhuizen; de route voert grotendeels door de polder en langs rivier de Amstel.

112 17 mei 2024 09:49

Zware aanrijding op kruising Legmeerdijk/N201

Amstelveen / Aalsmeer - Op de kruising van de Legmeerdijk met de N201 heeft donderdagavond een ernstig ongeval plaatsgevonden. Twee auto's botsten op elkaar met veel schade tot gevolg.

Verkeer & Vervoer 16 mei 2024 15:53

Brug Ouderkerk na aanpassingen weer volledig in gebruik: ook voor scheepvaart

Amstelveen / Ouderkerk - Na diverse aanpassingen en na meerdere testen, kan Brug Ouderkerk weer volledig bediend worden. Het wegverkeer kon op 14 mei al gebruik maken van de brug na de laatste storing, vandaag (donderdag 16 mei) is ook de stremming voor scheepvaart hoger dan 2.90 meter opgeheven.