Maaike met haar gewonnen prijzen

Wereldkampioen kickboksen Maaike Schulten wint drie keer goud

Amstelveen - Maaike Schulten (18) stond in 2016 als elfjarig meisje in de oktobereditie van AmstelveenZ Magazine. Ze won toentertijd een zilveren medaille tijdens het WK Kickboxing in Dublin en was apetrots op deze prestatie. Maaike had grootse plannen en wilde dolgraag eens wereldkampioen worden. Inmiddels zijn we zeven jaar verder, is de prijzenkast gevuld met meer dan honderd prijzen en heeft ze onlangs drie keer goud gewonnen op de World Kickboxing Championship WAKO in Portugal. Tijd om haar opnieuw te spreken over deze geweldige prestatie.

Karatedō Yōkoso

‘Met zes jaar ben ik begonnen bij karateschool Karatedō Yōkoso in Amstelveen, omdat mijn broers allebei op karate zaten’, begint Maaike. ‘Toen ik vijf jaar was, stond ik al aan de kant te springen, mijn broers aan te moedigen en mee te doen. Ik wilde ook zó graag de mat op, maar was nog te jong om me in te schrijven. Elke les bleef ik het vragen, tot het moment daar was en ik me eindelijk mocht inschrijven bij de karateschool. Mijn broers zijn uiteindelijk gestopt met karate en zijn gaan voetballen; ik ben degene die altijd door is gegaan.’ Met acht jaar mocht Maaike al meedoen met karate en pointfighting op toernooien en sinds haar elfde pakt ze ook andere disciplines van kickboksen erbij.

Disciplines

Bij kickboksen zijn er verschillende disciplines. Maaike houdt zich bezig met disciplines op de Japanse mat (Tatami): Point Fighting (semicontact), Musical Forms (trap- en stoottechnieken van kickboksen demonstreren op het ritme van muziek) en Creative Forms, waarbij de bewegingen worden gedemonstreerd zonder muziek, met en zonder wapens. De eerste categorie staat vooral in het teken van vechten; de andere twee meer op basis van performen.

In november mocht Maaike drie medailles mee naar huis nemen in verschillende categorieën. Zo won ze haar eerste in de discipline Creative Forms Senioren, haar tweede in de discipline Musical Forms Senioren en de derde in de categorie Point Fighting. Het echte karate heeft Maaike vroeger veel gedaan, maar inmiddels focust ze zich geheel op de verschillende disciplines in het kickboksen. ‘Op de grote toernooien focus ik me altijd op die drie disciplines. Op het toernooi, georganiseerd door mijn karateschool, pak ik ook het karate erbij. Het is allemaal gewoon zo leuk!’, vertelt Maaike enthousiast.

‘Het houdt niet op. Het kan altijd beter, het kan altijd meer’

Senioren

‘Het afgelopen WK in Portugal ging echt goed. Natuurlijk hoopte ik dat het goed zou gaan, maar ik had absoluut niet verwacht dat ik op alle drie mijn disciplines wereldkampioen zou worden’, vertelt Maaike trots. ‘Omdat ik net 18 was, was dit mijn eerste Senioren WK waar ik aan meedeed. Ik ging er open minded in en moest het gewoon proberen. Maar het beste dat kon gebeuren, is gebeurd. Naast de drie prijzen, won ik ook nog eens de Best Female Athlete op de tatami. Echt heel bizar was het allemaal.’ Waar houdt het op? ‘Het houdt niet op’, lacht Maaike. ‘Het kan altijd beter, het kan altijd meer.’

maaike schulten 2023 2.jpeg

Een deel van de indrukwekkende prijzencollectie

Trainingen

Dit jaar staan er weer een aantal wedstrijden op het programma, waaronder het EK in Athene. Eerdaags begint Maaike weer met extra trainen. Normaliter traint ze vijf keer per week, maar vlak voor de toernooien doet ze daar een schepje bovenop. ‘Voor een WK, EK of ander groot toernooi train ik soms wel meerdere keren per dag. In de ochtend en avond staan er trainingen op het programma, met tussendoor nog een conditietraining zoals een rondje hardlopen. In het weekend volgt er dan een extra training of een teamtraining. Gelukkig zit de sporthal om de hoek’, lacht ze. Naast alle trainingen studeert ze Geneeskunde aan de VU. ‘Dat is best pittig en altijd puzzelen, maar dankzij de topsportstatus en heel veel mailtjes over en weer, lukt het vaak wel om te plannen en alles te combineren. De ene keer vraagt de studie iets meer tijd, de andere keer de sport. Het is altijd zoeken naar de balans maar omdat ik het allebei heel leuk en belangrijk vind, probeer ik het op de beste manier te regelen.’

‘Mocht je willen beginnen met kickboksen of karate, kom dan gewoon gezellig langs! Het is altijd leuk om nieuwe mensen te verwelkomen. Het is kleinschalig en we hebben goede beginnerslessen waar je gemakkelijk kunt instromen. En als je het leuk vindt, vooral doorgaan. Misschien komen we elkaar dan ooit tegen op een WK!’, sluit Maaike af.

maaike schulten 2023 3.jpeg

Maaike op elfjarige leeftijd in AmstelveenZ

Dit artikel verscheen eerder in de januari/februari editie van AmstelveenZ Magazine, nummer 85.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport 23 apr. 2024 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.