Wethouder blij met Kamermeerderheid voor hoofddoekjes-verbod BOA's: 'Goed nieuws'

Amstelveen - Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat er een verbod moet komen op het dragen van hoofddoekjes door BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren). Amstelveens wethouder Herbert Raat (VVD, Handhaving) noemt dat ‘goed nieuws.’

De Amstelveense wethouder en lijsttrekker verzette zich eerder al fel tegen het plan om handhavers in functie de vrijheid te geven om religieuze hoofddeksels te dragen. De wethouder is van mening dat religieuze symbolen bij het privé-leven horen, maar zeker niet bij een openbare functie zoals boa’s of politie.

De gemeente Utrecht zag dat eerder dit jaar anders en nam een motie aan waarin het dragen van een hoofddoek of keppel bij handhavers in functie juist werd toegestaan. Raat liet toen direct weten dat dat een slecht idee was, omdat dat daarmee volgens hem de scheiding tussen kerk en staat ernstig in het geding komt. Handhavers moeten volgens Raat neutraliteit uitstralen, net zoals dat het geval is bij politieambtenaren.

In de Tweede Kamer dacht de PVV daar net zo over: die stelde in een motie dat de gedragscode lifestyle-neutraliteit voor politie-ambtenaren ook zou moeten gelden voor buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's/handhavers). Een krappe meerderheid van de kamer stemde gisteren met die motie in.

‘Goed nieuws dat een kamermeerderheid deze opvatting steunt,’ stelt Raat.  


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 21:34

Amstelveen van voorheen (311)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 311, precies 6 jaar na de start van deze rubriek, een ansichtkaart van een plek die altijd veel positieve herinneringen oproept bij Amstelveners: Plein 60.