Wethouder Frank Berkhout (D66): Verstandig kiezen in Coronatijd

Amstelveen - Leerlingen die hun basisschoolperiode dit jaar afsluiten staan voor een belangrijke keuze: bij welke school in het Voortgezet Onderwijs willen zij verder en komen ze het beste tot hun recht? Voor het eerst moet die keuzegemaakt worden in coronatijd. Onderwijswethouder Frank Berkhout (D66)adviseert kinderen (en ouders) om zich extra goed te oriënteren en goed na te denken welke school het beste past. ‘Maar gelukkig is het in onze regio zo dat welke school je ook kiest, je altijd weet dat het een goede school is.

Berkhout is met recht trots op de onderwijsvoorzieningen in Amstelveen. De gemeente investeerde de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s in scholenhuisvesting en blijft dat de komende jaren ook doen. Met het net nieuw opgeleverde Hermann Wesselink College, het moderne Amstelveen College en de Panta Rhei en een komende jaren te vernieuwen Keizer Karel College kan de scholenhuisvesting feitelijk als ‘fantastisch’ worden omschreven.

Divers
‘Iedere leerling in Amstelveen kan naar een frisse, goed geventileerde school’, zegt Berkhout – en dat geldt in feite ook voor het basisonderwijs. Met vernieuwing van onder andere de basisschoolgebouwen aan Orion en Landtong staat de onderwijshuisvesting in Amstelveen straks op een ongekend niveau.

Berkhout is ook te spreken over het feit dat het onderwijsaanbod in de Amstelveen-regio zeer divers is. ‘Er zijn veel verschillende smaken: leerlingen kunnen kiezen voor veel extra’s op diverse scholen in het Voortgezet Onderwijs, of dat nu om tweetalig onderwijs gaat of een Technasium: iedere school heeft wel een unieke stroming’, zegt hij. ’Dat is belangrijk, omdat je dan heel goed kan kiezen waar je kracht ligt.’

Groei van de stad
En omdat onze stad blijft groeien, worden nu al verschillende oplossingen onderzocht voor het daarmee groeiende aantal leerlingen. Daarbij wil Berkhout één ding benadrukken – gesteund door de complete gemeenteraad: ‘We willen scholen waarin onze leerlingen gezien worden. Daarom gaan wij niet voor hele grote scholen met duizenden leerlingen. We zijn van mening dat de onderwijskwaliteit daar niet bij gebaad is. Daarom richt ons onderzoek naar deze toekomstige groei in het Voortgezet Onderwijs zich meer op het soort voorzieningen dat we aan het bestaande onderwijslandschap kunnen toevoegen. We onderzoeken bijvoorbeeld de mogelijkheden voor het versterken van het mavo-aanbod, voor een internationaal programma en voor onderwijs aan leerlingen die net wat extra ondersteuning nodig hebben’.

Voor Berkhout kan er eventueel ook een school aan de rand van Amstelveen komen te liggen, bijvoorbeeld in Aalsmeer. ‘We kijken ook naar wat de beste oplossing is voor de regio. We bieden in Amstelveen plaats aan veel leerlingen uit de regio. Misschien is een VO-school in Aalsmeer wel een betere optie, maar dat gaan we de komende tijd verder onderzoeken. Het is ook niet zo dat we acuut een school nodig hebben, maar de huidige leerlingenprognoses laten wel zien dat tussen 2028 en 2030 een extra school noodzakelijk is in deze regio. Een nieuwe school bouwen heeft een doorlooptijd van minimaal 4 of 5 jaar, dus daarom zijn we nu wel aan het voorsorteren.’ Overigens stelt Berkhout dat de leerlingenprognoses continu in de gaten worden gehouden en worden bijgestuurd.

Op het lijf geschreven
Berkhout heeft al sinds 2018 de onderwijsportefeuille in zijn beheer en dat is hem op het lijf geschreven. Hij bezoekt met regelmaat scholen in zowel het basis- als voortgezet onderwijs, praat met leerlingen, leraren en onderwijsbesturen. ‘Zeker als ik in gesprek ben met leerlingen, ga ik daar onbevangen in. En elke keer komt er iets uit waar we echt iets mee kunnen. Daar krijg ik veel energie van,’ zegt Berkhout.

Corona zorgt begin dit jaar voor een bijzonder onderwijslandschap, natuurlijk met heel veel nadelen. Maar Berkhout ziet ook een lichtpuntje. ‘Door de coronacrisis zijn de scholen meer aan de slag gegaan met de mogelijkheden voor individueel en gepersonaliseerd onderwijs. Dat is een ontwikkeling die ik graag stimuleer. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als een havo-leerling die uitblinkt in wiskunde dat vak op gymnasiumniveau kan volgen. Zo kan je de echte talenten van leerlingen ontwikkelen.’

Kwetsbare leerlingen
De wethouder is ook zeer begaan met zogenoemde kwetsbare leerlingen; leerlingen bij wie het bijvoorbeeld thuis niet lekker loopt en die in de knel (dreigen te) raken. Een belangrijke les uit de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020 was dat kwetsbare kinderen echt aandacht en begeleiding nodig hebben als school dreigt weg te vallen.

‘We zitten daar nu veel meer bovenop en zijn ons ook bewuster dat we een belangrijke rol hebben om deze leerlingen op te vangen’, zegt Berkhout. Hij zegt ook dat scholieren in het voortgezet onderwijs wel weten welke leerlingen in de knel zitten, maar dat de drempel of schaamtegrens bij die jongeren vaak te hoog ligt om naar de mentor te stappen. Toch ziet hij dat ook medeleerlingen steeds een helpende hand bieden om samen hulp te zoeken en dat is een belangrijke ontwikkeling.

Future Face
Het is geen geheim dat de wereld de afgelopen tien jaar sterk is veranderd. ‘Tien jaar terug kon je onze jeugd veel op bankjes in parken terugvinden’, zegt Berkhout. ‘Daar stuurden we dan een jongerenwerker op af om te kijken of hij iets voor ze kon organiseren. Maar tegenwoordig is alles veel digitaler. Jongeren communiceren vanuit hun kamer via social media zoals TikTok, maar ook via chatfuncties van games als Fortnite. We moeten de boel op hele andere manieren aanvliegen’, zegt Berkhout.

Dat is de reden voor de inzet van het digitale Future Face-platform waar Amstelveen veel heil inziet. Jongeren kunnen daar ideeën uitwisselen en digitaal verbinding zoeken met de volwassen maatschappij. Jongeren kunnen aangeven wat ze graag willen of vragen voorleggen, de gemeente heeft vervolgens een veel meer faciliterende rol. ‘Je moet ambtenaren niet laten bedenken wat jongeren willen,’ zegt Berkhout. ‘Dat weten ze zelf veel beter.’

Bewegen en sporten
Berkhout laat ook weten dat de gemeente hoog inzet op beweeg- en sportvoorzieningen voor jongeren. Dat is ook de reden dat bij iedere (nieuwe) school sporthallen en sportfaciliteiten worden aangelegd. Naast wethouder Onderwijs is Berkhout ook wethouder Jeugdzorg: die portefeuilles sluiten goed op elkaar aan. ‘‘Wetenschappelijk wordt steeds meer bewezen dat kinderen die goed bewegen ook beter leren, beter in hun vel zitten en een beter zelfbeeld hebben. En dat is waar we het allemaal voor doen; een gezonde en gelukkige Amstelveense jeugd. Met sport zetten we preventief in op een zo laag mogelijke instroom van kinderen in de jeugdzorg. Beweging en sport zorgen voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Zodat ze steviger in hun schoenen staan en kleine problemen niet uitgroeien tot grote.

Tot slot, de schoolkeuze: de coronacrisis maakt het kiezen voor de juist school wellicht moeilijker, omdat de open dagen van scholen voorlopig niet doorgaan. Berkhout vind het wel belangrijk dat kinderen vooral zelf kiezen waar ze het liefst naar toe gaan om hun talenten te ontwikkelen. En niet dat er voor hen wordt bepaald in welk bakje ze terecht gaan komen. Aan kinderen geeft hij dan ook het oprechte advies om zelf goed na te denken wat ze zelf graag willen, want in de regio Amstelveen kan je alle kanten op!


Meer nieuws

Politiek vandaag 21:00

Amstelveen by night (42)

Amstelveen - Tijdens de avondklokperiode deelt AmstelveenZ.nl in de rubriek #amstelveenbynight iedere avond om 21.00 uur een avondfoto uit Amstelveen. Op de 42e dag dat de avondklok geldt, een foto van Molen De Dikkert op de hoek Molenweg/Amsterdamseweg.

Algemeen vandaag 15:54

Amstelveen & KPN sluiten deal: 35.000 huishoudens aan glasvezel

Amstelveen - Zo’n 35.000 huishoudens in Amstelveen krijgen de komende jaren een glasvezelaansluiting voor sneller internet. Wethouder Rob Ellermeijer en Willem Offerhaus van KPN ondertekenden daartoe vrijdag 5 maart 2021 een overeenkomst. 

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur vandaag 15:40

Steeds meer kleur in Amstelveense bermen en gazons

Amstelveen - In diverse Amstelveense bermen en gazons komen de kleurrijke bloemen weer op nu het voorjaar dichterbij komt. Op diverse plaatsen in Amstelveen, zoals aan de Groen van Prinstererlaan en de Burgemeester Haspelslaan, zijn al volop bloemen te zien.

Algemeen vandaag 15:00

Nieuwe editie AmstelveenZ Magazine is uit!

Amstelveen - Vanaf vandaag (5 maart 2021) wordt weer een nieuwe editie van AmstelveenZ Magazine verspreid in Amstelveen en omgeving. In nummer 56 blikken we onder andere terug op oude ingrijpende stadsplannen die uiteindelijk niet werden uitgevoerd.

Verkeer & Vervoer vandaag 12:46

Honderden bewoners Bovenkerk in actie tegen nieuwe bussluis

Amstelveen – Het Actiecomité Veilig Bovenkerk vecht de voorgenomen komst van een bussluis  op de Legmeerdijk/Noorddammerlaan aan omdat het door de gemeente afgenomen draagvlakonderzoek belangrijke informatie miste. Het comite heeft vanmorgen honderden handtekeningen van bezorgde bewoners uit voornamelijk het midden van de wijk overhandigd aan verantwoordelijk wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer, VVD).

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur vandaag 11:44

Wachten op de bloesem

Amstelveen - Het is voorlopig nog even wachten op de bloesem in het Amstelveense Bloesempark in het Amsterdamse bos. Hoewel de 400 kersenbomen in het park behoorlijk in knop staan, is van een bloesemexplosie nog geen sprake.