Wethouder Frank Berkhout (D66): Verstandig kiezen in Coronatijd

Amstelveen - Leerlingen die hun basisschoolperiode dit jaar afsluiten staan voor een belangrijke keuze: bij welke school in het Voortgezet Onderwijs willen zij verder en komen ze het beste tot hun recht? Voor het eerst moet die keuzegemaakt worden in coronatijd. Onderwijswethouder Frank Berkhout (D66)adviseert kinderen (en ouders) om zich extra goed te oriënteren en goed na te denken welke school het beste past. ‘Maar gelukkig is het in onze regio zo dat welke school je ook kiest, je altijd weet dat het een goede school is.

Berkhout is met recht trots op de onderwijsvoorzieningen in Amstelveen. De gemeente investeerde de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s in scholenhuisvesting en blijft dat de komende jaren ook doen. Met het net nieuw opgeleverde Hermann Wesselink College, het moderne Amstelveen College en de Panta Rhei en een komende jaren te vernieuwen Keizer Karel College kan de scholenhuisvesting feitelijk als ‘fantastisch’ worden omschreven.

Divers
‘Iedere leerling in Amstelveen kan naar een frisse, goed geventileerde school’, zegt Berkhout – en dat geldt in feite ook voor het basisonderwijs. Met vernieuwing van onder andere de basisschoolgebouwen aan Orion en Landtong staat de onderwijshuisvesting in Amstelveen straks op een ongekend niveau.

Berkhout is ook te spreken over het feit dat het onderwijsaanbod in de Amstelveen-regio zeer divers is. ‘Er zijn veel verschillende smaken: leerlingen kunnen kiezen voor veel extra’s op diverse scholen in het Voortgezet Onderwijs, of dat nu om tweetalig onderwijs gaat of een Technasium: iedere school heeft wel een unieke stroming’, zegt hij. ’Dat is belangrijk, omdat je dan heel goed kan kiezen waar je kracht ligt.’

Groei van de stad
En omdat onze stad blijft groeien, worden nu al verschillende oplossingen onderzocht voor het daarmee groeiende aantal leerlingen. Daarbij wil Berkhout één ding benadrukken – gesteund door de complete gemeenteraad: ‘We willen scholen waarin onze leerlingen gezien worden. Daarom gaan wij niet voor hele grote scholen met duizenden leerlingen. We zijn van mening dat de onderwijskwaliteit daar niet bij gebaad is. Daarom richt ons onderzoek naar deze toekomstige groei in het Voortgezet Onderwijs zich meer op het soort voorzieningen dat we aan het bestaande onderwijslandschap kunnen toevoegen. We onderzoeken bijvoorbeeld de mogelijkheden voor het versterken van het mavo-aanbod, voor een internationaal programma en voor onderwijs aan leerlingen die net wat extra ondersteuning nodig hebben’.

Voor Berkhout kan er eventueel ook een school aan de rand van Amstelveen komen te liggen, bijvoorbeeld in Aalsmeer. ‘We kijken ook naar wat de beste oplossing is voor de regio. We bieden in Amstelveen plaats aan veel leerlingen uit de regio. Misschien is een VO-school in Aalsmeer wel een betere optie, maar dat gaan we de komende tijd verder onderzoeken. Het is ook niet zo dat we acuut een school nodig hebben, maar de huidige leerlingenprognoses laten wel zien dat tussen 2028 en 2030 een extra school noodzakelijk is in deze regio. Een nieuwe school bouwen heeft een doorlooptijd van minimaal 4 of 5 jaar, dus daarom zijn we nu wel aan het voorsorteren.’ Overigens stelt Berkhout dat de leerlingenprognoses continu in de gaten worden gehouden en worden bijgestuurd.

Op het lijf geschreven
Berkhout heeft al sinds 2018 de onderwijsportefeuille in zijn beheer en dat is hem op het lijf geschreven. Hij bezoekt met regelmaat scholen in zowel het basis- als voortgezet onderwijs, praat met leerlingen, leraren en onderwijsbesturen. ‘Zeker als ik in gesprek ben met leerlingen, ga ik daar onbevangen in. En elke keer komt er iets uit waar we echt iets mee kunnen. Daar krijg ik veel energie van,’ zegt Berkhout.

Corona zorgt begin dit jaar voor een bijzonder onderwijslandschap, natuurlijk met heel veel nadelen. Maar Berkhout ziet ook een lichtpuntje. ‘Door de coronacrisis zijn de scholen meer aan de slag gegaan met de mogelijkheden voor individueel en gepersonaliseerd onderwijs. Dat is een ontwikkeling die ik graag stimuleer. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als een havo-leerling die uitblinkt in wiskunde dat vak op gymnasiumniveau kan volgen. Zo kan je de echte talenten van leerlingen ontwikkelen.’

Kwetsbare leerlingen
De wethouder is ook zeer begaan met zogenoemde kwetsbare leerlingen; leerlingen bij wie het bijvoorbeeld thuis niet lekker loopt en die in de knel (dreigen te) raken. Een belangrijke les uit de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020 was dat kwetsbare kinderen echt aandacht en begeleiding nodig hebben als school dreigt weg te vallen.

‘We zitten daar nu veel meer bovenop en zijn ons ook bewuster dat we een belangrijke rol hebben om deze leerlingen op te vangen’, zegt Berkhout. Hij zegt ook dat scholieren in het voortgezet onderwijs wel weten welke leerlingen in de knel zitten, maar dat de drempel of schaamtegrens bij die jongeren vaak te hoog ligt om naar de mentor te stappen. Toch ziet hij dat ook medeleerlingen steeds een helpende hand bieden om samen hulp te zoeken en dat is een belangrijke ontwikkeling.

Future Face
Het is geen geheim dat de wereld de afgelopen tien jaar sterk is veranderd. ‘Tien jaar terug kon je onze jeugd veel op bankjes in parken terugvinden’, zegt Berkhout. ‘Daar stuurden we dan een jongerenwerker op af om te kijken of hij iets voor ze kon organiseren. Maar tegenwoordig is alles veel digitaler. Jongeren communiceren vanuit hun kamer via social media zoals TikTok, maar ook via chatfuncties van games als Fortnite. We moeten de boel op hele andere manieren aanvliegen’, zegt Berkhout.

Dat is de reden voor de inzet van het digitale Future Face-platform waar Amstelveen veel heil inziet. Jongeren kunnen daar ideeën uitwisselen en digitaal verbinding zoeken met de volwassen maatschappij. Jongeren kunnen aangeven wat ze graag willen of vragen voorleggen, de gemeente heeft vervolgens een veel meer faciliterende rol. ‘Je moet ambtenaren niet laten bedenken wat jongeren willen,’ zegt Berkhout. ‘Dat weten ze zelf veel beter.’

Bewegen en sporten
Berkhout laat ook weten dat de gemeente hoog inzet op beweeg- en sportvoorzieningen voor jongeren. Dat is ook de reden dat bij iedere (nieuwe) school sporthallen en sportfaciliteiten worden aangelegd. Naast wethouder Onderwijs is Berkhout ook wethouder Jeugdzorg: die portefeuilles sluiten goed op elkaar aan. ‘‘Wetenschappelijk wordt steeds meer bewezen dat kinderen die goed bewegen ook beter leren, beter in hun vel zitten en een beter zelfbeeld hebben. En dat is waar we het allemaal voor doen; een gezonde en gelukkige Amstelveense jeugd. Met sport zetten we preventief in op een zo laag mogelijke instroom van kinderen in de jeugdzorg. Beweging en sport zorgen voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Zodat ze steviger in hun schoenen staan en kleine problemen niet uitgroeien tot grote.

Tot slot, de schoolkeuze: de coronacrisis maakt het kiezen voor de juist school wellicht moeilijker, omdat de open dagen van scholen voorlopig niet doorgaan. Berkhout vind het wel belangrijk dat kinderen vooral zelf kiezen waar ze het liefst naar toe gaan om hun talenten te ontwikkelen. En niet dat er voor hen wordt bepaald in welk bakje ze terecht gaan komen. Aan kinderen geeft hij dan ook het oprechte advies om zelf goed na te denken wat ze zelf graag willen, want in de regio Amstelveen kan je alle kanten op!


Meer nieuws

Zakelijk gisteren 18:00

JobZ: Kitchen Trend zoekt personeel

Amstelveen - Op zoek naar een baan in de buurt? Momenteel zijn diverse bedrijven in regio Amstelveen/Aalsmeer op zoek naar personeel, zoals bijvoorbeeld Kitchen Trend.

112 gisteren 12:04

Waarschuwingsborden wegens aanhoudende inbraakgolf Waardhuizen

Amstelveen - Vanwege de aanhoudende inbraakgolf in de wijk Waardhuizen heeft de politie waarschuwingsborden in de wijk geplaatst om bewoners te attenderen dat inbrekers zeer actief zijn. Het inbrekersgilde lijkt de rustige wijk in Amstelveen Zuid als nieuw werkterrein te hebben gekozen.

Zakelijk 3 aug. 2021 17:31

Drie tips om je te helpen bij het beheren van je persoonlijke lening

Bij een verantwoord beheer kan een persoonlijke lening een van de beste manieren zijn om financiële lasten te verlichten en jezelf klaar te stomen voor succes. Het is een gemakkelijke manier om een ​​aanbetaling te dekken, een noodgeval af te handelen of je gezin mee op vakantie te nemen. Een persoonlijke lening kan echter ook een uitdaging zijn om te beheren, vooral als je nog niet bekend bent met leningen en budgettering in het algemeen. Het laatste wat je bij geld lenen op Kizi.nl wilt is dat je een betaling mist natuurlijk. Gelukkig zal dit artikel hierbij helpen, terwijl het ook een goed idee is om te kijken op vergelijkingssite Kizi voor nog meer tips. 

Verkeer & Vervoer 3 aug. 2021 16:19

Amstelveen heeft een Diverging Diamond Interchange (DDI) en dat is even wennen

Amstelveen - Op de Keizer Karelweg nabij Stadshart Amstelveen is afgelopen weekend in recordtempo een speciaal en complex kruispunt aangelegd in verband met de werkzaamheden rond Rijksweg A9. Voor veel weggebruikers is het even wennen, maar de nieuwe (tijdelijke) Diverging Diamond Interchange (afgekort DDI) lijkt vooralsnog goed te werken.

112 3 aug. 2021 12:30

Bekende inbrekerstruc weer in opmars in Amstelveen: takjes tegen de deur

Amstelveen - Een bekende inbrekerstruc is weer in opmars in Amstelveen nu de vakantieperiode is aangebroken. Om erachter te komen of bewoners al dan niet op vakantie zijn, plaatsen inbrekers takjes tegen een deur. Als de takjes langere tijd op hun plaats blijven is het voor inbrekers vaak reden om toe te slaan.