Wethouder Gordon (2e van links) bij de lancering van het ondernemersprogramma Back on Track.

Wethouder Gordon maakt gehakt van kritiek uit hoek van BVNL: 'Die hebben zitten slapen’

Amstelveen – Wethouder Floor Gordon (Economische Zaken) is totaal verrast over de in haar ogen volledig misplaatste kritiek die de nieuwe politieke partij BVNL deze week uitte op het College van B en W. BVNL verweet de Amstelveense burgemeester en wethouders dat zij zich in de coronacrisis niet tot nauwelijks hebben ingezet voor noodlijdende ondernemers, met name richting Den Haag. Ze maakt in een reactie gehakt van die kritiek.

‘BVNL heeft blijkbaar zitten slapen en is duidelijk niet aangesloten op de lokale situatie,’ zegt Gordon in een uitvoerige reactie op de kritische uitingen van BVNL.  Ze legt uit dat het volledige gemeentebestuur tijdens de hele coronacrisis juist heeft laten zien pal voor de ondernemers te staan.

Voortdurend ingezet

‘Samen met onze lokale MKB en ZZP-ondernemers, branche- en ondernemersverenigingen hebben we ons voortdurend ingezet om Amstelveense ondernemers waar mogelijk te ondersteunen en te helpen,’ aldus Gordon. Ze wordt overigens gesterkt door Darshan Sloot, die zich als directeur van de grootste ondernemervereniging in Amstelveen (OA), totaal niet herkend in de BVNL-kritiek. Bij de vereniging zijn veel Amstelveense ondernemers aangesloten.

Haagse lobby

Dat Amstelveen volgens BVNL niet of nauwelijks in Den Haag zou lobbyen voor ondernemers, spreekt Gordon eveneens fel tegen: ‘Amstelveen heeft zich regelmatig in de media over zaken uitgesproken vóór de schermen, en heeft ook continu achter de schermen het Amstelveense ondernemersbelang stevig laten doorklinken in Den Haag. Natuurlijk sturen we daar niet altijd een persbericht over. Wij laten van ons horen via de Vereniging Nederlandse Gemeenten, via bestuurlijke overleggen zoals het Veiligheidsberaad en via de politieke partijlijnen,’ zegt Gordon.  

Amstelveen ook initiatiefnemer brandbrief

Amstelveen zou volgens BVNL ook een voorbeeld moeten nemen aan de burgemeester van Barneveld, die een brandbrief stuurde aan de minister-president. Gordon countert: 'Vorig jaar was Amstelveen samen met de gemeente Bergen de initiatiefnemer voor een brandbrief om aandacht te vragen voor ondernemers die tussen de wal en het schip vielen van de diverse steunpakketten. Deze brief werd uiteindelijk door 32 gemeenten uit Noord-Holland en Utrecht ondertekend. Vandaag nog heeft Amstelveen samen met alle Nederlandse gemeenten, verenigd in de VNG, aandacht gevraagd bij het besluit tot maatregelen voor de sociale, maatschappelijke en economische effecten, naast de aandacht voor de zorg. BVNL realiseert zich blijkbaar niet dat je samen met anderen een stevigere vuist maakt dan als Amstelveen alleen.’

Lobbywerk en toonaangevende steunregelingen

Gordon gaat verder met een lange opsomming van inzet voort ondernemers: ‘Naast ons lobbywerk, hebben we ons volop ingezet om lokale economie te steunen. In Amstelveen hebben we allerlei unieke lokale steunregelingen in het leven geroepen. Een MKB Noodlening voor gezonde ondernemingen die geen bancaire lening kunnen krijgen. Een subsidie MKB Anderhalve Meter Maatregelen, die niet als omzet wordt gezien in de NOW of TVL en die door veel gemeenten is overgenomen.'

Stimuleringsfonds

'Samen met Ondernemersvereniging Amstelveen, Koninklijke Horeca Amstelland, de Vereniging van Amstelveense Detailhandelsorganisaties hebben we gewerkt aan een lokaal herstelplan. Amstelveen heeft daarop een Stimuleringsfonds Lokale Economie van 750.000 euro ingesteld. Daarmee steunen we ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis financieel bij investeringen die bijdragen aan het herstel van de lokale economie. Recent is het hulpprogramma Back on Track, voor alle Amstelveense ondernemers, succesvol van start gegaan.’

Legio voorbeelden

Gordon heeft nog veel meer voorbeelden: 'En dan zijn er nog legio voorbeelden van andere zaken die Amstelveen de afgelopen twee jaar heeft gedaan voor haar ondernemers: van een online Ondernemersloket, een Coronaspreekuur met individuele hulp, uitstel van belastingen, kwijting van huur- en marktgelden, ruimere winkelopeningstijden en laden-lossen, gedoogbeleid terrassen en subsidie duurzame terrasverwarming, het van-werk-naar-werk begeleiden (bijv. horeca naar zorg) tot en met schuldhulpverlening.' 

MKB-vriendelijkste gemeente van NL

Gordon sluit af: ' Ongeacht de uitkomst van de persconferentie morgen blijven wij de belangen van onze ondernemers behartigen. Vorige jaar werd Amstelveen de MKB vriendelijkste gemeente van Noord-Holland, de belangrijkste economische regio van Nederland. Voor coronadienstverlening krijgt Amstelveen een 7,7 wat goed is voor de zesde plek landelijk. Wat heeft BVNL tot nu toe voor de ondernemers bereikt?', vraagt ze zich af.


Meer nieuws

112 gisteren 16:23

Automobiliste raakt te water

Ouder-Amstel - Aan de Ronde Hoep Oost is woensdagmiddag een automobiliste met haar voertuig van de weg geraakt en in het water beland. 

Onderwijs & Educatie gisteren 15:20

Bijzonder hoogleraar Arjen Siegmann treedt in voetsporen Jan Peter Balkenende

Amstelveen - De Amstelveense econoom Arjen Siegmann is in de voetsporen getreden van Jan Peter Balkenende nu hij door de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) is benoemd tot bijzonder hoogleraar op dezelfde leerstoel die de  oud-premier jarenlang bekleedde. Ook vervult Siegmann - net als Balkenende vroeger - een belangrijke rol binnen het CDA Amstelveen. Wordt Siegmann straks misschien de nieuwe premier van Nederland?