Wethouder Rob Ellermeijer met leden van het comité Nationale Sportherdenking, Heleen van Ketwich Verschuur (AmstelveenSport) en Ugur Pekdemir (Directeur Rabobank) [Beeld: Orhan Sahin]

Wethouder legt krans voor omgekomen sporters Tweede Wereldoorlog

Amstelveen - Wethouder Rob Ellermeijer (Sport, VVD) heeft dinsdag 4 mei 2021 een krans gelegd voor de sporters die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. De herdenking vond plaats bij het Olympisch Stadion in Amsterdam en wordt sinds 2005 georganiseerd.

Ellermeijer legde de krans samen met de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim. 

Omgekomen sporters

Op 4 mei worden allen – burgers en militairen – herdacht, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. “Veel mensen weten niet dat er ook sporters zijn omgekomen tijdens de oorlog of dat er een monument voor hen is bij het Olympisch Stadion”, zegt Ellermeijer. “Daarom is het belangrijk om hierbij stil te staan.”

Thema

Het thema van de Nationale Sportherdenking is dit jaar de maatschappelijke rol van sport na een oorlog. “Een belangrijk thema”, zegt directeur van AmstelveenSport Heleen van Ketwich Veschuur, tevens lid van het comité Nationale Sportherdenking.

De Tweede Wereldoorlog is namelijk verantwoordelijk geweest voor de internationale doorbraak van gehandicaptensport. Met behulp van sport en lichaamsbeweging werden zwaargewonde oorlogsslachtoffers begeleid bij hun terugkeer in de maatschappij. “Uiteindelijk zijn hieruit de Paralympische Spelen ontstaan,” zegt Van Ketwich Verschuur.

Vanwege corona konden er maar dertig mensen op de besloten herdenking komen. Belangstellenden konden de ceremonie volgen via een livestream.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer gisteren 17:08

Reminder: morgen zijn de flitspalen actief op kruising N201/N231

Amstelveen - Met het gegeven dat twee nieuwe flitspalen op de kruising N201/N231 tussen Amstelveen en Aalsmeer op vrijdag 7 mei 2021 actief worden, attendeert het regionale verkeershandhavingsteam van de politie weggebruikers er nog maar eens op goed op de snelheid en op de kleur van het verkeerslicht te letten.

112 gisteren 14:54

Forse toename van binnenbranden in Amstelveen

Amstelveen - Het aantal binnenbranden waarbij de brandweer in Amstelveen in actie moest komen, is vorig jaar ten opzichte van een jaar eerder behoorlijk gestegen. In 'coronajaar' 2020 rukte de brandweer liefst 38 keer uit voor een binnenbrand.

Algemeen gisteren 11:56

Bevrijdingsvuurloop Amstelveen mogelijk nieuwe traditie

Amstelveen - Om het bevrijdingsvuur in deze bijzondere tijd brandend te houden organiseerde Stichting Amstelveen Oranje gisteren in samenwerking met Amstelveen Sport en AV Startbaan een (sterk aangepaste) Bevrijdingsvuurloop.

Politiek gisteren 11:30

D66 Amstelveen: wachttijd in het AZC maximaal benutten voor inburgering

Amstelveen - Asielzoekers met een verblijfsvergunning (statushouders) moeten zoveel als mogelijk op het AZC al starten met inburgeringstrajecten, in plaats van pas als zij in Amstelveen wonen. Dit heeft D66 Amstelveen met unanieme steun van de gemeenteraad verankerd in het Amstelveens inburgeringsbeleid. 

Algemeen gisteren 10:13

Verhalenwedstrijd Begraafplaats Zorgvlied: ‘Vol Liefde’

Amstelveen - In het kader van het Weekend van de Begraafplaats van vrijdag 28 tot en met en zondag 30 mei 2021 organiseert de Amstelveense begraafplaats Zorgvlied een verhalenwedstrijd onder de noemer 'Vol Liefde'.