De komst van veel politie in Middenhoven is geen uitzondering. Archief VLN Nieuws

Wethouder richting overlastgevende jongeren Middenhoven: ‘Maak wat van je leven’

Amstelveen - In de Amstelveense wijk Middenhoven is het dit jaar opmerkelijk onrustig. Met name jongeren zorgen er voor terugkerende overlast. Politie en gemeente gaan na nieuwe incidenten  nog intensiever handhaven en controleren. Wethouder Herbert Raat (Handhaving, VVD) betreurt de aanhoudende overlast in de wijk en heeft een boodschap voor de jongeren: ‘Maak wat van je leven’

Na een ogenschijnlijk vredige Sint Maarten optocht afgelopen vrijdagavond 11 november had er in Middenhoven een ernstig geweldsincident plaats. Dat blijkt uit een publicatie van NH Nieuws, waarin de omroep spreekt van een nieuw dieptepunt van jeugdterreur in de wijk. 

De politie heeft over het incident weinig gedeeld, maar er is wel een getuigenoproep gedaan naar aanleiding van openlijke geweldpleging en mishandeling in de omgeving van Orion rond 22.00 uur die bewuste vrijdagavond.

Een dag later, zaterdag 12 november was het overigens ook bal, zo weten buurtbewoners te melden. In de omgeving van het winkelcentrum was een flink legertje agenten op de been, nadat er overlastmeldingen binnen waren gekomen, onder andere door afsteken van (zwaar) vuurwerk door jongeren. De forse inzet van de politie was nodig om de rust te doen terugkeren.

Geen reclame voor de wijk

Buurtbewoners, die anoniem willen blijven uit angst voor wraakacties, stellen dat het met name een vaste groep jongeren is die de boel steevast verstiert met zinloos gedrag, zoals  het veroorzaken van (geluids-)overlast, het plegen van vernielingen en het intimideren van bewoners. De reeks incidenten in Middenhoven is inmiddels fors: geregeld is de politie er met veel manschappen ter plaatse. Overigens zijn niet bij alle incidenten jongeren betrokken, maar de steeds terugkerende onrust en politie-inzet is bepaald geen reclame voor de wijk.

Wethouder Raat is op de hoogte van de steeds weer oplaaiende overlast in Middenhoven.. ‘Het is een wijk waar om de zoveel jaar dit soort zaken sterk opspelen,’ zegt hij. Volgens Raat is de omgeving van het winkelcentrum en het scholencomplex ook een plek waar jongeren uit diverse Amstelveense wijken geregeld samenkomen, omdat het centraal ligt.

Huisbezoeken

Handhavers zijn er al enkele maanden extra actief en ook de politie is met extra (opvallende en onopvallende) surveillances aanwezig sinds dat de overlast een vlucht heeft genomen. Ook worden huisbezoeken afgelegd, waarbij jeugd in bijzijn van ouders/verzorgers worden aangesproken, zo laat een gemeentewoordvoerder weten.

handhaving_corona_raat_scooter.jpg
Wethouder Herbert Raat (VVD), gaat geregeld mee op pad met handhaving.

Er worden volgens Raat geregeld waarschuwingen en bekeuringen uitgedeeld, maar volgens Raat is dat uiteindelijk niet de oplossing. Ook een jongerencentrum gaat volgens Raat niet helpen tegen deze vorm van overlast. Hij doet vooral een beroep op ouders om hun verantwoordelijk te nemen en roept daarbij met name ook de jongeren  op om wat van hun leven te maken. 'Net als de andere 98 procent van de Amstelveense jongeren die het wel goed doen'

Raat: ‘Amstelveen heeft prima voorzieningen. En ook Amsterdam, waar je zo bent, heeft ontzettend veel te bieden en er is van alles te doen.  In plaats van rond te hangen bij het winkelcentrum of het scholencomplex, kunnen ze beter bij de Albert Heijn gaan werken om te sparen om leuke dingen te doen. Ik zou zeggen: maak wat van je leven.’


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.