De komst van veel politie in Middenhoven is geen uitzondering. Archief VLN Nieuws

Wethouder richting overlastgevende jongeren Middenhoven: ‘Maak wat van je leven’

Amstelveen - In de Amstelveense wijk Middenhoven is het dit jaar opmerkelijk onrustig. Met name jongeren zorgen er voor terugkerende overlast. Politie en gemeente gaan na nieuwe incidenten  nog intensiever handhaven en controleren. Wethouder Herbert Raat (Handhaving, VVD) betreurt de aanhoudende overlast in de wijk en heeft een boodschap voor de jongeren: ‘Maak wat van je leven’

Na een ogenschijnlijk vredige Sint Maarten optocht afgelopen vrijdagavond 11 november had er in Middenhoven een ernstig geweldsincident plaats. Dat blijkt uit een publicatie van NH Nieuws, waarin de omroep spreekt van een nieuw dieptepunt van jeugdterreur in de wijk. 

De politie heeft over het incident weinig gedeeld, maar er is wel een getuigenoproep gedaan naar aanleiding van openlijke geweldpleging en mishandeling in de omgeving van Orion rond 22.00 uur die bewuste vrijdagavond.

Een dag later, zaterdag 12 november was het overigens ook bal, zo weten buurtbewoners te melden. In de omgeving van het winkelcentrum was een flink legertje agenten op de been, nadat er overlastmeldingen binnen waren gekomen, onder andere door afsteken van (zwaar) vuurwerk door jongeren. De forse inzet van de politie was nodig om de rust te doen terugkeren.

Geen reclame voor de wijk

Buurtbewoners, die anoniem willen blijven uit angst voor wraakacties, stellen dat het met name een vaste groep jongeren is die de boel steevast verstiert met zinloos gedrag, zoals  het veroorzaken van (geluids-)overlast, het plegen van vernielingen en het intimideren van bewoners. De reeks incidenten in Middenhoven is inmiddels fors: geregeld is de politie er met veel manschappen ter plaatse. Overigens zijn niet bij alle incidenten jongeren betrokken, maar de steeds terugkerende onrust en politie-inzet is bepaald geen reclame voor de wijk.

Wethouder Raat is op de hoogte van de steeds weer oplaaiende overlast in Middenhoven.. ‘Het is een wijk waar om de zoveel jaar dit soort zaken sterk opspelen,’ zegt hij. Volgens Raat is de omgeving van het winkelcentrum en het scholencomplex ook een plek waar jongeren uit diverse Amstelveense wijken geregeld samenkomen, omdat het centraal ligt.

Huisbezoeken

Handhavers zijn er al enkele maanden extra actief en ook de politie is met extra (opvallende en onopvallende) surveillances aanwezig sinds dat de overlast een vlucht heeft genomen. Ook worden huisbezoeken afgelegd, waarbij jeugd in bijzijn van ouders/verzorgers worden aangesproken, zo laat een gemeentewoordvoerder weten.

handhaving_corona_raat_scooter.jpg
Wethouder Herbert Raat (VVD), gaat geregeld mee op pad met handhaving.

Er worden volgens Raat geregeld waarschuwingen en bekeuringen uitgedeeld, maar volgens Raat is dat uiteindelijk niet de oplossing. Ook een jongerencentrum gaat volgens Raat niet helpen tegen deze vorm van overlast. Hij doet vooral een beroep op ouders om hun verantwoordelijk te nemen en roept daarbij met name ook de jongeren  op om wat van hun leven te maken. 'Net als de andere 98 procent van de Amstelveense jongeren die het wel goed doen'

Raat: ‘Amstelveen heeft prima voorzieningen. En ook Amsterdam, waar je zo bent, heeft ontzettend veel te bieden en er is van alles te doen.  In plaats van rond te hangen bij het winkelcentrum of het scholencomplex, kunnen ze beter bij de Albert Heijn gaan werken om te sparen om leuke dingen te doen. Ik zou zeggen: maak wat van je leven.’


Meer nieuws

112 gisteren 15:30

Ernstig ongeval op kruising Binderij/Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de kruising van de Bovenkerkerweg met de Binderij nabij bedrijventerrein Bovenkerk in Amstelveen heeft maandagmiddag een ernstig ongeval plaatsgevonden. Een traumateam werd opgeroepen.

Sport gisteren 12:00

Nederlandse toptennissers strijden om titel op NK Tennis in NTC Amstelveen

Amstelveen - Niet vaak komt toptennis zo dichtbij als nu! Van 11 tot en met 18 december is het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen (NTC) gastheer van de Nationale Kampioenschappen Tennis. Het evenement waar de Nederlandse (rolstoel)tennistop het jaar afsluit. Op de indoorbanen komen de beste Nederlandse tennissers in actie in de strijd om de nationale titels in het enkel- en dubbelspel met deelname van o.a. Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor, Suzan Lamens en Golden Slam winnares Diede de Groot.

Algemeen gisteren 09:23

Culinair auteurs op 11 december bij Libris Venstra

Amstelveen - Op zondag 11 december a.s. zijn culinair auteurs Joris en Wouter Bijdendijk, Jigal Krant en Mari Maris bij Libris Venstra aan het Stadsplein. Zij worden geinterviews door Foodies Magazine en aansluitend is er ruimte voor het stellen van vragen en het signeren van boeken.

Politiek gisteren 09:00

Financieel in de knel? Gemeente Amstelveen helpt!

Amstelveen - Een groeiend aantal Amstelveners kan de eindjes niet meer aan elkaar knopen door de sterk gestegen (energie-)prijzen. Toch is er een groot aantal inwoners dat de hulpstap naar de gemeente niet zet: uit onwetendheid, trots of misschien wel angst. Wethouder Marijn van Ballegooijen benadrukt dat de gemeente iedereen die financieel in de knel zit wil en vaak ook kan helpen.

Amstelveen van voorheen 4 dec. 2022 20:20

Amstelveen van voorheen (328)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 328 een oude prentbriefkaart uit 1962.