Wethouder Herbert Raat (VVD).

Wethouder: 'Strenge eisen aan plannen Jagershuis'

AMSTELVEEN - De vastgoedontwikkelaar van het aan de Amstelzijde gelegen Jagershuis krijgt te maken met strenge eisen. Het historische pand aan de Amstelzijde in Amstelveen dreigt tegen de vlakte te gaan ten faveure van de ontwikkelingen van 7 luxe woningen.

Het voornemen tot een mogelijke sloop van het gebouw leverde woedende en verbijsterde reacties op, onder meer op de Facebookpagina van AmstelveenZ.

Wethouder
Ook wethouder Herbert Raat (VVD) mengt zich nu in de kwestie, nadat D66 gisteren al stevige kritiek uitte op de plannen. De gemeente heeft ondertussen ook ter kennisgeving aangenomen dat de eigenaar van het moederbedrijf van het Jagershuis afgelopen week in Italië is opgepakt. (Zie: Volkskrant, Quote)

Grote waarde 
Raat stelt in een vanmiddag uitgebracht persbericht over 't Jagershuis dat hij samen met zijn collega Peter Bot van Ruimtelijke Ontwikkeling streng zal sturen op welstand en kaders binnen het bestemmingsplan. 'De gemeente hecht grote waarde aan het aanzien van het Jagershuis als onderdeel van het Rijksbeschermd Dorpsgezicht', benadrukt hij.



't Jagershuis aan de Amstelzijde. 

Verdienmodel niet leidend
Daaraan voegt hij toe dat 'het verdienmodel van een vastgoedeigenaar niet leidend is voor de gemeente. Veel belangrijker is of een plan past in de omgeving. Oftewel: dat de uitstraling past bij het cultuurhistorisch waardevolle straatgezicht.'

Nog geen formele procedures
Hoewel er nog geen formele aanvragen of vergunningsprocedures zijn ingediend, zal de gemeente erop toezien dat de plannen passen binnen het Rijksbeschermd Dorpsgezicht.

Eigenaar pand opgepakt in Italië
De gemeente meldt verder: 'Aemstel Monuments B.V. is eigenaar van het pand. De gemeente heeft uit de media vernomen dat de eigenaar van het moederbedrijf van het Jagershuis, een topman van vastgoedfirma Breevast, afgelopen week op het Italiaanse eiland Capri is opgepakt. Dit wordt voor kennisgeving aangenomen. Wel zijn de wethouders Raat en Bot voornemens om met de burgemeester te bespreken of een nader onderzoek noodzakelijk is'.

Afvoeringsprocedure van Rijksmonumentenlijst in gang
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft de afvoeringsprocedure begin dit jaar ingezet. Leidend in dit besluit was het bouwhistorisch onderzoek waaruit bleek dat het gebouw niet uit de 18e eeuw stamt, zoals eerder gedacht, maar in de jaren zestig is herbouwd.

 


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.