Wethouder Marijn van Ballegooijen houdt een toespraak tijdens de opening van de foto-expositie van samensteller Jan van Breda in de Keizer Karel Galerie. [AmstelveenZ]

Wethouders vragen aandacht voor app ‘Meld Discriminatie NU!’

Amstelveen - De wethouders Floor Gordon en Marijn van Ballegooijen hebben op Coming out day aandacht gevraagd voor de app Meld Discriminatie NU! Dankzij de app kan in kaart worden gebracht hoe het staat met de discriminatie van LHBTI’ers in Amstelveen.

De wethouders brachten de app afgelopen donderdag onder de aandacht tijdens de opening van de door fotograaf Jan van Breda samengestelde foto-expositie van portretten van mensen die uitkomen voor hun geaardheid. De expositie in de Keizer Karel Galerie onder de A9 staat in het teken van vrijheid om te zijn wie je bent en de rechten van LHBTI’ers.

Vanzelfsprekend

Deze vrijheid lijkt vanzelfsprekend, maar is dat volgens een persbericht van de gemeente Amstelveen niet. Dat blijkt onder meer uit het feit dat deze groep nog altijd vaak wordt uitgescholden of ongelijk behandeld.

Het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen in een situatie, is discriminatie. Dit is volgens Artikel 1 van de Grondwet verboden. Maar toch gebeurt het, ook in Amstelveen.

Klachten

Vorig jaar ontving het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) 1036 klachten of meldingen van discriminatie waarvan 34 uit Amstelveen. “Vaak weten mensen niet hoe je een melding kan maken van discriminatie”, zegt Van Ballegooijen. “Of ze denken dat melden een hoop gedoe is, zeker als het gaat om een relatief klein vergrijp zoals spugen of schelden. We vragen graag aandacht voor de app Meld Discriminatie NU! want het is belangrijk dat mensen grensoverschrijdend gedrag melden én dat er vervolgens ook iets mee gebeurt. Deze app helpt daarbij. Want als we niet weten wat er gebeurt dan kunnen wij er ook niets mee doen.”

Het maken van een melding kan eenvoudig via de app. De melding komt vervolgens bij het juiste meldpunt terecht. Voor Amstelveense meldingen is dat het MDRA. Het meldpunt geeft kosteloos advies en kan helpen bij eventuele vervolgstappen. Anoniem melden of voor iemand anders melden is ook mogelijk.

Gratis

De gratis app Meld Discriminatie NU! is beschikbaar in de App Store en via Google Play. Een melding kan eveneens via www.discriminatie.nl worden gedaan. Ook dat kan anoniem.


Meer nieuws

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.

Evenementen & Activiteiten 22 apr. 2024 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.