Wie stopt de teloorgang van De Poel?

AMSTELVEEN - Zonder druk vanuit de lokale bevolking zal er nooit werkelijk iets veranderen aan de belabberde kwaliteit van de Amstelveense Poel. Dat stelt actievoerder Hans van Ommen die hoopt dat Amstelveners spoedig in actie komen om de teloorgang van de Amstelveense veenplas te stoppen.

Volgens hem is snel ingrijpen dringend gewenst, maar is het eigenlijk al vijf óver twaalf. ‘De overheden en instanties hebben de afgelopen 50 jaar maximaal bezuinigd op het onderhoud van deze parel van Amstelveen,’ stelt hij.

Filmbeelden
Van Ommen liet filmbeelden uit vroeger jaren, toen De Poel volgens hem nog een centrum was van tal van activiteiten, digitaliseren en zette deze recent op YouTube (zie film onderaan dit artikel). Volgens van Ommen is het nu een dooie boel geworden op De Poel.

Blauwalg
‘Nu is er geen roei- of zeilboot meer te huur, zijn de jachthavens in praktische zin gesloten en heeft blauwalg toegeslagen,’ meldt de oud-Amstelvener, die inmiddels in Huizen woont, maar het lot van De Poel gaat hem aan het hart.

Onderhoud
De staat van onderhoud van de oevers en van de vaarweg van en naar de Nieuwemeer is volgens Van Ommen zo slecht, dat snel ingrijpen noodzakelijk is. ‘Nu zijn de vaarwegen dicht geslibd, zijn de oevers vervallen en blokkeren omgevallen bomen een veilige doorvaart.'

Doorvaart
'Overal is de 80 jaar oude beschoeiing verrot, met als gevolg dat de grond van de oevers is weggespoeld. De wortels van de bomen hebben geen houvast meer en her en der vallen de bomen in het water. Alleen de koppen van de stokoude palen steken nog boven het water uit.’

Plan van aanpak
Van Ommen heeft zelfs een plan van aanpak bedacht en zijn bevindingen gedeeld met de gemeenteraad, het Hoogheemraadschap Rijnland en de beheerders van het Amsterdamse Bos. ‘Omdat de bevoegdheden zo zijn versnipperd, kan er geen sprake zijn van een beleidsmatige aanpak van de problemen. En dat moet dus als eerste worden aangepakt,’ zegt Van Ommen.

Denk mee
Amstelveners die een constructieve bijdrage willen leveren aan de discussie of die beschikken over foto’s of materiaal dat kan dienen ter onderbouwing van het pleidooi van Van Ommen, worden van harte uitgenodigd om dat toe te zenden aan het email adres: mail@hansvanommen.nl


Meer nieuws

Algemeen gisteren 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.