Bedrijfsjurist mr. Hella Vercammen. Katja Mali Fotografie

Wiebes, de horrorclown voor ZZP'ers

Halloween is achter de rug, maar ik ben nog steeds druk om vermomde enge rechtsfiguren (van foute opdrachtovereenkomsten) met mijn geestelijke juristenkracht op de juiste plek terug te duwen in de fles van het Burgerlijk Wetboek.

Tegenwoordig moeten we ook als ghostbuster aan de slag met een DBA-powercheck om alle Belasting en UWV-spoken én vooral Wiebes de horrorclown (ziet u het voor zich?) weg te jagen. Doodeng voor freelancers en intermediairs.

Dit terwijl het eigenlijk allemaal gaat om de meest zuivere vorm van overeenkomst, te weten die van ‘de overeenkomst van opdracht’ uit boek 7 artikel 400 van het Burgerlijk wetboek. Het vormt de basis voor bijna alle afspraken tussen bedrijven onderling, maar ook tussen bedrijven en freelancers (ZZP'ers).

Of je nou een ander bedrijf of freelancer inhuurt voor het schoonmaken van je bedrijfspand, het vervoeren van je inboedel bij verhuizing, de PR, voor het implementeren van je nieuwe IT systeem, of voor het bouwen van een nieuwe kas voor je tuinbouw bedrijf. Het is allemaal gebaseerd op de overeenkomst van opdracht.

Door de heksenjacht van Wiebes op schijnzelfstandigen, om de echte ZZP'er te laten opstaan, ook helaas de meest ingewikkelde vorm. Wiebes heeft door zijn ongenuanceerde wetgeving ervoor gezorgd dat u als ‘leek’ en niet-jurist de ingewikkelde keuze moet maken tussen de schijnzelfstandige of de echte zelfstandige opdrachtnemer. Dit moet u doen alvorens u de overeenkomst van opdracht (modelovereenkomst) selecteert en mag sluiten.

Dit leidt nogal af van het opstellen van de juiste inhoud van deze mooie overeenkomst en de wettelijke regelingen die daaromtrent in het wetboek voorhanden zijn. Die overeenkomst is hierdoor nog ingewikkelder geworden terwijl het wetboek het eigenlijk best overzichtelijk en goed heeft geregeld. Wist u dat het BW wel zo’n 5 soorten overeenkomsten van opdracht wettelijk geregeld heeft:


  • De gewone overeenkomst van opdracht;

  • De lastgeving;

  • De bemiddelingsovereenkomst;

  • De agentuur (dit komt vaker voor dan je denkt);

  • De geneeskundige behandeling.


Deze vormen zijn vaker van toepassing dan u zich realiseert. Daarnaast is het belangrijk dat u niet vergeet, dat als u een tastbaar fysiek werk laat maken door een ander bedrijf of freelancer, dit geen overeenkomst van opdracht is maar die van aanneming van werk en ook apart wettelijk geregeld is in boek 7 BW!

DBA Masterclass
Leren om veilig te werken met overeenkomsten van opdracht onder de DBA? Join our DBA Masterclass op 17 en 24 november 2016 in Amstelveen. Zie voor info http://thelegalcompany.nl/trainingen/ of mail naar info@thelegalcompany.nl


Hella Vercammen, The legal Company


Meer nieuws

112 gisteren 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen 27 mrt. 2024 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.