Winnaar Libris Literatuur Prijs ontmoet lezers in Amstelveen

Winnaar Libris Literatuur Prijs ontmoet lezers in Amstelveen Foto: Rob van Essen heeft met zijn boek De goede zoon de Libris Literatuur Prijs gewonnen. [Annaleen Louwes]

Amstelveen – De winnaar van de Libris Literatuur Prijs is komende zondag bij boekhandel Libris Venstra in het Stadshart. De geboren Amstelvener Rob van Essen zal gaan vertellen over zijn prijswinnende boek De goede zoon.

Afgelopen maandag werd de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2019 bekendgemaakt. Van Essen wordt gezien als een verrassende winnaar.

Geprezen

De romans en verhalen van de in 1963 geboren Van Essen worden volgens een persbericht van Libris Venstra alom geprezen. Zijn werk stond eerder al op shortlists van verschillende prestigieuze prijzen.

Zijn laatste bundel Hier wonen ook mensen werd zelfs bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs. Van Essen is zijn cultstatus ontgroeid en behoort volgens Libris Venstra tot de beste schrijvers van het Nederlands taalgebied. “Hij is een meester in het verdraaien van de werkelijkheid met als gevolg dat we ons bestaan scherper waarnemen”, schrijft de boekhandel.

Verlossing

In De goede zoon reizen twee mannen in een wereld waar invoering van het basisinkomen heeft gezorgd voor lethargie en stijgend museumbezoek af naar het zuiden omdat er problemen zijn gerezen bij een geheim project waaraan ze jaren geleden hebben meegewerkt. De een kent het echte doel van de reis. De ander heeft net zijn moeder begraven. Samen gaan ze op zoek naar verlossing en vergetelheid, bijgestaan door ironische robots en praatgrage zelfrijdende auto’s.

Het boek betreft een verslag van een tocht door een labyrint vol vreemde gebeurtenissen, maar ook een autobiografische roman over een zoon die de balans opmaakt na de dood van zijn moeder. De jury van de Libris Literatuur Prijs is lovend over het boek. ‘De goede zoon is een sprankelend werk van literaire verbeelding’, staat er in het juryrapport. ‘De roman confronteert ons op schitterende wijze met de tekortkomingen en uitdagingen van ons eigen leven.’

Interview

Komende zondag komt Van Essen om 15.30 uur naar Libris Venstra toe om lezers te ontmoeten en tijdens een kort interview te vertellen over zijn boek.

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties