Ewa Petiet (bbA)

WMO-vervoerder in Amstelveen gooit bijltje erbij neer, bbA uit zorgen

Amstelveen - De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) heeft woensdagavond haar zorgen geuit over het WMO-vervoer in Amstelveen, nu is gebleken dat de pas per 1 januari 2022 actieve vervoerder Maasstad Regie Centraal, het bijltje erbij neer gooit per 1 november 2022.

WMO-vervoer is, op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, bedoeld voor mensen die niet zelfstandig gebruik kunnen maken van het normale Openbaar Vervoer. In juni van dit jaar had bbA al bij monde van raadsleden Ewa Petiet en Kitty Huisman kritische vragen op het College van B en W afgevuurd, waarin zij hun twijfels en zorgen uitten over de geleverde kwaliteit van de vervoerder. Er kwamen veel klachten bij de partij binnen.

Verrassing

Die klachten bereikten uiteraard ook de gemeente. Wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA) liet weten dat het bedrijf bezig was met een verbeterslag. Dit nadat het WMO-vervoer vanaf het begin van dit jaar tamelijk hopeloos verliep. De klachten hadden onder meer betrekking op basiszaken zoals te laat komen en een matige telefonische helpdesk. Dat het bedrijf nu helemaal stopt, kwam voor Van Ballegooijen als verrassing.

De wethouder liet weten dat het bedrijf in veel meer steden stopt met het WMO-vervoer en dus niet alleen in Amstelveen (en Aalsmeer), maar dat de beweegredenen van de aandeelhouders voor het stopzetten van de activiteiten bij de gemeente niet duidelijk zijn. In ieder geval  is wel duidelijk dat het bedrijf de grootste moeite had om zich aan de gemaakte afspraken met gemeente Amstelveen te houden.

Dubbeltje op eerste rij

bbA-raadslid Ewa Petiet had sterk het gevoel dat het College van B en W 'voor een dubbeltje op de eerste rij' had willen zitten met de aanbesteding in 2021 en simpelweg voor de goedkoopste aanbieder heeft gekozen, in plaats van naar de kwaliteit van de dienstverlener te kijken. Daarvoor wordt als het ware nu de rekening betaald.

Van Ballegooijen ontkent dat ten stelligste en stelt dat de gemeente juist vooral naar kwaliteit heeft gekeken bij de aanbesteding. 'Hele goede dienstverlening' stond voor het College van B en W voorop bij de aanbesteding, zo stelde Van Ballegooijen. Volgens de PvdA-wethouder is niet alleen gekeken naar zaken als 'op tijd komen' en de telefonische service, maar ook naar andere facetten, zoals de mate van elektrisch vervoer en bijvoorbeeld naar een keurmerk goed werkgeverschap dat het bedrijf bezit.

Het bedrijf kon echter geenszins aan de verwachtingen voldoen en is er klaar mee. Door abrupt te stoppen (op 5 oktober kreeg de gemeente het bericht dat MRC per 1 november stopt) is de gemeente met een probleem opgezadeld en is het pijlsnel in onderhandeling gegaan met een andere vervoerder, die mogelijk de chauffeurs van MRC kan overnemen. De chauffeurs werden volgens Van Ballegooijen ook laat geïnformeerd over het stoppen van de activiteiten.

De beantwoording van de vragen van Burgerbelangen hebben Ewa Petiet nog niet gerust gesteld; de partij blijft een vinger aan de pols houden als het op WMO-vervoer aankomt.


Meer nieuws

Wonen vandaag 14:38

Scholen en zorginstellingen Amstelveen zien geen ruimte voor dienstwoningen op eigen terrein

Amstelveen - Zowel scholen als zorginstellingen in Amstelveen zien - door gebrek aan ruimte en financiële middelen - geen mogelijkheden om dienstwoningen voor personeel te realiseren op eigen terrein. De gemeenteraad had het College van B en W gevraagd die mogelijkheid te onderzoeken, omdat personeel moeilijk betaalbare huisvesting kan vinden en daardoor meer dan eens uit de gemeente vertrekt om elders dichtbij huis te kunnen werken.

Sport vandaag 13:46

Najaarseditie 11 Parkentocht van start

Amstelveen - AmstelveenSport organiseert ook dit najaar de 11 Parkentocht. Van 3 oktober tot en met 7 november kun je elke dinsdag- en vrijdagochtend om 10.00 uur starten met wandelingen vanaf 11 verschillende plekken in Amstelveen. Samen met andere wandelaars en professionele begeleiding kun je op een laagdrempelige en gezellige manier aan je vitaliteit werken.

Algemeen vandaag 13:00

Amstelveense leerlingen Bomenschool verplanten 100 bomen tijdens Nationale Boomfeestdag

Amstelveen - Op de Amstelveense Bomenschool zijn in de afgelopen drie jaar al ruim 1500 bomen geplant en verzorgd door enthousiaste leerlingen van verschillende basisscholen in Amstelveen. Nu een deel van deze jonge bomen zich in recordtempo ontwikkelt, gaan kinderen dit najaar 100 bomen verplanten tijdens de landelijke viering van de Nationale Boomfeestdag 2023. Wethouder Floor Gordon bracht onlangs een bezoek aan de Bomenschool aan Langs de Akker.  

Algemeen vandaag 12:00

Bezoek verschillende workshops tijdens de ‘Doe-het-duurzaam markt’ op 7 oktober

Amstelveen - Tijdens de Doe-het-duurzaam markt op zaterdag 7 oktober 2023 in het Noorddamcentrum zijn er diverse marktkramen met leveranciers van zonnepanelen, groene daken, hybride warmtepompen en een doe-het-zelf markt met energiebesparende materialen. Naast de markt worden er gedurende de dag verschillende presentaties en workshops gegeven.