Ewa Petiet (bbA)

WMO-vervoerder in Amstelveen gooit bijltje erbij neer, bbA uit zorgen

Amstelveen - De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) heeft woensdagavond haar zorgen geuit over het WMO-vervoer in Amstelveen, nu is gebleken dat de pas per 1 januari 2022 actieve vervoerder Maasstad Regie Centraal, het bijltje erbij neer gooit per 1 november 2022.

WMO-vervoer is, op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, bedoeld voor mensen die niet zelfstandig gebruik kunnen maken van het normale Openbaar Vervoer. In juni van dit jaar had bbA al bij monde van raadsleden Ewa Petiet en Kitty Huisman kritische vragen op het College van B en W afgevuurd, waarin zij hun twijfels en zorgen uitten over de geleverde kwaliteit van de vervoerder. Er kwamen veel klachten bij de partij binnen.

Verrassing

Die klachten bereikten uiteraard ook de gemeente. Wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA) liet weten dat het bedrijf bezig was met een verbeterslag. Dit nadat het WMO-vervoer vanaf het begin van dit jaar tamelijk hopeloos verliep. De klachten hadden onder meer betrekking op basiszaken zoals te laat komen en een matige telefonische helpdesk. Dat het bedrijf nu helemaal stopt, kwam voor Van Ballegooijen als verrassing.

De wethouder liet weten dat het bedrijf in veel meer steden stopt met het WMO-vervoer en dus niet alleen in Amstelveen (en Aalsmeer), maar dat de beweegredenen van de aandeelhouders voor het stopzetten van de activiteiten bij de gemeente niet duidelijk zijn. In ieder geval  is wel duidelijk dat het bedrijf de grootste moeite had om zich aan de gemaakte afspraken met gemeente Amstelveen te houden.

Dubbeltje op eerste rij

bbA-raadslid Ewa Petiet had sterk het gevoel dat het College van B en W 'voor een dubbeltje op de eerste rij' had willen zitten met de aanbesteding in 2021 en simpelweg voor de goedkoopste aanbieder heeft gekozen, in plaats van naar de kwaliteit van de dienstverlener te kijken. Daarvoor wordt als het ware nu de rekening betaald.

Van Ballegooijen ontkent dat ten stelligste en stelt dat de gemeente juist vooral naar kwaliteit heeft gekeken bij de aanbesteding. 'Hele goede dienstverlening' stond voor het College van B en W voorop bij de aanbesteding, zo stelde Van Ballegooijen. Volgens de PvdA-wethouder is niet alleen gekeken naar zaken als 'op tijd komen' en de telefonische service, maar ook naar andere facetten, zoals de mate van elektrisch vervoer en bijvoorbeeld naar een keurmerk goed werkgeverschap dat het bedrijf bezit.

Het bedrijf kon echter geenszins aan de verwachtingen voldoen en is er klaar mee. Door abrupt te stoppen (op 5 oktober kreeg de gemeente het bericht dat MRC per 1 november stopt) is de gemeente met een probleem opgezadeld en is het pijlsnel in onderhandeling gegaan met een andere vervoerder, die mogelijk de chauffeurs van MRC kan overnemen. De chauffeurs werden volgens Van Ballegooijen ook laat geïnformeerd over het stoppen van de activiteiten.

De beantwoording van de vragen van Burgerbelangen hebben Ewa Petiet nog niet gerust gesteld; de partij blijft een vinger aan de pols houden als het op WMO-vervoer aankomt.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 12:56

Slot op twee illegale bordeelwoningen in Amstelveen

Amstelveen – In de wijken Keizer Karelpark en Westwijk zijn op last van burgemeester Tjapko Poppens twee woningen gesloten omdat ze werden gebruikt voor illegale prostitutie. De gemeente en de politie kwamen de adressen op het spoor na meldingen van inwoners

Politiek vandaag 10:54

Nieuwbouw of renovatie zwembad De Meerkamp? Duidelijkheid in 2025

Amstelveen – Er komt in het voorjaar van 2025 duidelijkheid of het verouderde en energieslurpende zwembad De Meerkamp gerenoveerd wordt, of dat er een nieuw zwembad wordt gebouwd. Het College van B en W was van plan rond 2028 met een uitwerking van plannen voor De Meerkamp te komen, maar op initiatief van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en D66 wordt de beslissing over de toekomst van het zwembad naar voren gehaald.

Amstelveen van voorheen gisteren 21:00

Amstelveen van voorheen (412)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 412 een oude prentbriefkaart uit 1935 van het Oude Dorp met (links) de eerste Albert Heijn van Amstelveen. Het filiaal opende in 1924 de deuren, Albert Heijn zit dus inmiddels 100 jaar in Amstelveen.

Verkeer & Vervoer gisteren 08:00

Vandaag is de dag dat Tram 25 officieel naar Uithoorn rijdt

Amstelveen / Uithoorn - Tram 25 doet vanaf vandaag, zondag 21 juli, officieel ook Uithoorn aan. Het project Uithoornlijn is daarmee afgerond en de tramverbinding Amsterdam Zuid - Amstelveen - Uithoorn is een feit.