Ewa Petiet (bbA)

WMO-vervoerder in Amstelveen gooit bijltje erbij neer, bbA uit zorgen

Amstelveen - De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) heeft woensdagavond haar zorgen geuit over het WMO-vervoer in Amstelveen, nu is gebleken dat de pas per 1 januari 2022 actieve vervoerder Maasstad Regie Centraal, het bijltje erbij neer gooit per 1 november 2022.

WMO-vervoer is, op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, bedoeld voor mensen die niet zelfstandig gebruik kunnen maken van het normale Openbaar Vervoer. In juni van dit jaar had bbA al bij monde van raadsleden Ewa Petiet en Kitty Huisman kritische vragen op het College van B en W afgevuurd, waarin zij hun twijfels en zorgen uitten over de geleverde kwaliteit van de vervoerder. Er kwamen veel klachten bij de partij binnen.

Verrassing

Die klachten bereikten uiteraard ook de gemeente. Wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA) liet weten dat het bedrijf bezig was met een verbeterslag. Dit nadat het WMO-vervoer vanaf het begin van dit jaar tamelijk hopeloos verliep. De klachten hadden onder meer betrekking op basiszaken zoals te laat komen en een matige telefonische helpdesk. Dat het bedrijf nu helemaal stopt, kwam voor Van Ballegooijen als verrassing.

De wethouder liet weten dat het bedrijf in veel meer steden stopt met het WMO-vervoer en dus niet alleen in Amstelveen (en Aalsmeer), maar dat de beweegredenen van de aandeelhouders voor het stopzetten van de activiteiten bij de gemeente niet duidelijk zijn. In ieder geval  is wel duidelijk dat het bedrijf de grootste moeite had om zich aan de gemaakte afspraken met gemeente Amstelveen te houden.

Dubbeltje op eerste rij

bbA-raadslid Ewa Petiet had sterk het gevoel dat het College van B en W 'voor een dubbeltje op de eerste rij' had willen zitten met de aanbesteding in 2021 en simpelweg voor de goedkoopste aanbieder heeft gekozen, in plaats van naar de kwaliteit van de dienstverlener te kijken. Daarvoor wordt als het ware nu de rekening betaald.

Van Ballegooijen ontkent dat ten stelligste en stelt dat de gemeente juist vooral naar kwaliteit heeft gekeken bij de aanbesteding. 'Hele goede dienstverlening' stond voor het College van B en W voorop bij de aanbesteding, zo stelde Van Ballegooijen. Volgens de PvdA-wethouder is niet alleen gekeken naar zaken als 'op tijd komen' en de telefonische service, maar ook naar andere facetten, zoals de mate van elektrisch vervoer en bijvoorbeeld naar een keurmerk goed werkgeverschap dat het bedrijf bezit.

Het bedrijf kon echter geenszins aan de verwachtingen voldoen en is er klaar mee. Door abrupt te stoppen (op 5 oktober kreeg de gemeente het bericht dat MRC per 1 november stopt) is de gemeente met een probleem opgezadeld en is het pijlsnel in onderhandeling gegaan met een andere vervoerder, die mogelijk de chauffeurs van MRC kan overnemen. De chauffeurs werden volgens Van Ballegooijen ook laat geïnformeerd over het stoppen van de activiteiten.

De beantwoording van de vragen van Burgerbelangen hebben Ewa Petiet nog niet gerust gesteld; de partij blijft een vinger aan de pols houden als het op WMO-vervoer aankomt.


Meer nieuws

112 gisteren 15:30

Ernstig ongeval op kruising Binderij/Bovenkerkerweg

Amstelveen - Op de kruising van de Bovenkerkerweg met de Binderij nabij bedrijventerrein Bovenkerk in Amstelveen heeft maandagmiddag een ernstig ongeval plaatsgevonden. Een traumateam werd opgeroepen.

Sport gisteren 12:00

Nederlandse toptennissers strijden om titel op NK Tennis in NTC Amstelveen

Amstelveen - Niet vaak komt toptennis zo dichtbij als nu! Van 11 tot en met 18 december is het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen (NTC) gastheer van de Nationale Kampioenschappen Tennis. Het evenement waar de Nederlandse (rolstoel)tennistop het jaar afsluit. Op de indoorbanen komen de beste Nederlandse tennissers in actie in de strijd om de nationale titels in het enkel- en dubbelspel met deelname van o.a. Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor, Suzan Lamens en Golden Slam winnares Diede de Groot.

Algemeen gisteren 09:23

Culinair auteurs op 11 december bij Libris Venstra

Amstelveen - Op zondag 11 december a.s. zijn culinair auteurs Joris en Wouter Bijdendijk, Jigal Krant en Mari Maris bij Libris Venstra aan het Stadsplein. Zij worden geinterviews door Foodies Magazine en aansluitend is er ruimte voor het stellen van vragen en het signeren van boeken.

Politiek gisteren 09:00

Financieel in de knel? Gemeente Amstelveen helpt!

Amstelveen - Een groeiend aantal Amstelveners kan de eindjes niet meer aan elkaar knopen door de sterk gestegen (energie-)prijzen. Toch is er een groot aantal inwoners dat de hulpstap naar de gemeente niet zet: uit onwetendheid, trots of misschien wel angst. Wethouder Marijn van Ballegooijen benadrukt dat de gemeente iedereen die financieel in de knel zit wil en vaak ook kan helpen.

Amstelveen van voorheen 4 dec. 2022 20:20

Amstelveen van voorheen (328)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 328 een oude prentbriefkaart uit 1962.