Artistiek impressie, gemeente Amstelveen

Woningbouwplan bij Heilige Geestkerk levert stroom aan bezwaren op

Amstelveen – De gemeente heeft meer dan vijftig schriftelijke reacties van omwonenden gekregen op de plannen om bij de Heilige Geestkerk woningen te realiseren. De bezwaren gaan met name over parkeerplaatsen, verkeersdruk, mogelijke schaduw op omliggende woningen en groen.

Op de locatie bestaat het plan om 57 appartementen te realiseren op de plek van de dagkerk en de pastorie aan de Haagbeuklaan, waarbij de monumentale Heilige Geestkerk en klokkentoren blijven staan.

Meer parkeerplaatsen
Naar aanleiding van de reacties (52 in totaal) stelt de gemeente in ieder geval de parkeernorm naar boven bij; de ontwikkelaar kan zes parkeerplekken meer aanleggen. Ook is extra onderzoek gedaan naar mogelijke schaduwwerking op gevels van huizen aan de Haagbeuklaan.

Gemeenteraad aan zet
Het college van B en W zegt de aangepaste startnotitie van het plan en de reacties met antwoorden naar de gemeenteraad te sturen. ‘We begrijpen dat veranderingen in de directe leefomgeving door omwonenden kritisch worden gevolgd. We willen ons woningaanbod vergroten én rekening houden met de omgeving. Dat is passen en meten”, zegt wethouder Floor Gordon (ruimtelijke ordening, D66).

Uitwerking
Indien de gemeenteraad de aangepaste startnotitie vaststelt, kan het plan worden uitgewerkt en de procedure starten om de monumentenstatus van de dagkerk en de pastorie op te heffen. De Heilige Geestkerk en de klokkentoren blijven een gemeentelijk monument. De glas-in-lood ramen van de dagkerk krijgen een nieuwe plek in het kerkgebouw of het appartementencomplex.

Groen
Ze stelt ook dat een mogelijk nieuwe maatschappelijke functie van het leegstaande kerkgebouw kan bijdragen aan een verbtering van de sociale samenhang in de wijk. En op groengebied zorgt volgens de wethouder ' nieuwe aanplant van heesters en bomen voor behoud van groene kwaliteit', aldus de wethouder.

Zorgen
Omwonenden uitten naar aanleiding van schetsen van het plan hun zorg dat er alleen gras langs de sloot komt. Later bleek volgens de gemeente ‘ dat de schets geen recht deed aan de waarheid. Er komt gevarieerde beplanting in wisselende hoogten. Zo houdt de ontwikkelaar rekening met het uitzicht van de bewoners aan het Zomerlindepad en ook met het uitzicht van toekomstige bewoners.’

Parkeerdruk
De ontwikkelaar heeft met de gewijzigde parkeernorm dus es extra parkeerplaatsen aan het plan toegevoegd. In totaal zijn er straks 66 parkeerplaatsen beschikbaar voor de nieuwe bewoners en voor de Heilige Geestkerk die een andere bestemming krijgt. Uit een parkeerdrukmeting blijkt volgens het Collge van B en W dat de algemene parkeerdruk kan worden opgevangen.

Middensegment
Het college stelt blij te zijn met de bescherming van de Heilige Geestkerk: een waardevol gemeentelijk monument. Het plan op de locatie van de dagkerk en de pastorie past bij haar ambitie om duurzame woningen van goede kwaliteit in het middensegment te laten bouwen. De koopappartementen mét zelfbewoningsplicht dragen bij aan een betere woonbalans in Keizer Karelpark.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport 23 apr. 2024 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.