Luchtfoto van bedrijventerrein Legmeer [Gemeente Amstelveen]

Woningbouwplannen op bedrijventerrein Legmeer Amstelveen verder onder druk

Amstelveen - De voorgenomen ontwikkeling van bedrijventerrein Legmeer in Amstelveen Zuid tot de nieuwe woon-werkwijk Nieuw Legmeer zorgt voor grote hoofdbrekers bij gemeente Amstelveen. Het oorspronkelijke plan - de versnelde realisatie van betaalbare woningen en een verplaatsing van het afvalbrengstation en de gemeentewerf - staat op losse schroeven door de energiecrisis, de mondiale logistieke problemen, hogere bouwkosten, gestegen inflatie en toegenomen rentelasten.

Amstelveen kreeg voor de transformatiewijk Nieuw Legmeer (zie hier) een Rijkssubsidie van meer dan 9 miljoen euro toegekend, uit de Haagse Woningbouwimpuls-pot. Met die rijksbijdrage moest de bestaande gemeentewerf en het afvalbrengstation worden verplaatst, waardoor er (milieu)ruimte ontstaat voor de realisatie van woningen.

Maar door de veranderende marktomstandigheden zijn de kosten van de verplaatsing van de gemeentewerf en het afvalbrengstation zo gestegen dat die verhuizing op losse schroeven staat - en daarmee ook de Rijkssubsidie. Een voorwaarde van de toegekende Rijkssubsidie is dat de eerste paal voor de eerste serie woningen begin  februari 2024 de grond in moet en dat er voor 2030 zo'n 2000 woningen gebouwd moeten worden. Als de startdatum niet gehaald wordt kan Amstelveen mogelijk fluiten naar de miljoenensubsidie en wordt het financiële risico nog veel groter. De gemeente wil er echter alles aan doen om de subsidie te behouden en het project door te zetten.

Nog niet opgeven

Eerder (al voor de huidige mondiale ontwikkelingen) bleek dat de transformatie van het bedrijventerrein het meest risicovolle en ingewikkelde woningbouwproject ooit is voor Amstelveen. Dat blijkt nu een eens te meer.

De gemeente wil nog niet opgeven en geeft aan het bedrijventerrein nog steeds te willen transformeren, maar zegt samen met marktpartijen voor een extra grote opgave te staan. Het uitgangspunt blijft dat Nieuw Legmeer een levendige, duurzame, kwalitatief hoogwaardige, unieke en toekomstbestendige wijk moet worden. Maar daarvoor moeten de plannen wel worden aangepast.

Mogelijk meer woningen, bovengronds parkeren

Het ligt nu in de lijn om een plan te onderzoeken, waarbij het aantal woningen wordt verhoogd van 3.000 naar 3.600 en de verdeling woningen sociaal, middenduur en duur wijzigt van 20-45-35 naar 20-40-40. En ook aan het plan om volledig ondergronds te parkeren wordt gemorreld: dat wijzigt in 50% ondergronds en 50% bovengronds. Verder wordt gekeken of de transformatie nog meer gefaseerd plaats kan vinden, in (veel) kleinere clusters. 

Door met voorbereiding

'Voor zowel de integrale gebiedsontwikkeling van Nieuw Legmeer als de verplaatsing van de werf en het afvalbrengstation gaan we door met de voorbereidingen, waarbij onder andere in overleg met de eigenaren een set van uitgangspunten voor de (woningbouw)ontwikkeling wordt opgesteld die leidt tot een ruimtelijk en financieel haalbaar plan,' meldt het College aan de gemeenteraad. Het plan zal vervolgens ter besluitvorming worden voorgeled. 'Bij vaststelling kan op basis daarvan een ruimtelijk en financieel haalbaar plan voor Legmeer worden opgesteld.'


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.