Pixabay.com (ter illustratie)

Woningweigeraars maken geen kans meer op woning via speciale regeling voor 28-34-jarigen

Amstelveen - Amstelveen gaat net als in 2019 en 2020 ook dit jaar, buiten WoningNet om, twintig  woningen van Eigen Haard beschikbaar stellen aan Amstelveense woningzoekenden in de leeftijd tussen 28 en 34 jaar via een speciale maatwerkregeling. Er blijken de afgelopen twee jaar diverse woningzoekers te zijn geweest die een via de regeling aangeboden woning weigerden.

De groep 28-34-jarigen valt in Amstelveen tussen wal en schip omdat zij na hun 27e niet (meer) in aanmerking komen voor een jongerenwoning en daardoor nog minder kans maken op een woning: de situatie is voor hen veelal uitzichtloos. Daarvoor werd de speciale regeling in het leven geroepen om toch een aantal woningzoekenden uit die groep een (eigen) dak boven het hoofd te kunnen bieden.

Weigeraars of geen reactie

In 2019 en 2020 zijn daarom elk jaar 20 woningen via deze zogenoemde ‘maatwerkregeling’ toegewezen aan Amstelveense woningzoekenden in de genoemde leeftijdscategorie. Opmerkelijk daarbij is dat in de afgelopen twee jaar door zes woningzoekenden die via de speciale regeling een woning kregen aangeboden die felbegeerde woning vervolgens werd geweigerd, omdat de woning kennelijk niet voldeed aan de wensen/eisen.

Ook kwam het drie keer voor dat er ondanks herhaaldelijke verzoeken helemaal niet werd gereageerd op een aangeboden woning. Wethouder Rob Ellermeijer (wonen, VVD) noemde het eerder al eens opmerkelijk dat woningen via de regeling werden geweigerd door woningzoekenden. De woningen zijn naar de volgende op de lijst gegaan.

Van de lijst geschrapt

Wel blijkt dat er in 2020 maar 1 weigeraar was, tegenover 5 in 2019. Mensen die weigeren maken verder geen kans meer op een woning via de speciale regeling en worden definitief van de lijst geschrapt. Het kwam overigens ook zes keer voor dat mensen eigenhandig een woning vonden nadat zij zich al hadden ingeschreven voor de speciale regeling en daardoor van de lijst werden gehaald.

Criteria

Nu de regeling in 2021 wordt voortgezet roept wethouder Rob Ellermeijer (Wonen, VVD) kandidaten op zich te melden als ze denken dat ze aan de criteria voldoen.

Om in aanmerking te komen voor de regeling geldt een aantal criteria

  • Woningzoekende is in de leeftijd van 28 tot en met 34 jaar
  • Woningzoekende is ten minste zes jaar onafgebroken ingezetene dan wel gedurende de voorafgaande tien jaar ten minste zes jaar onafgebroken ingezetene geweest van de gemeente Amstelveen
  • Woningzoekende zoekt ten minste zes jaar naar een woning via WoningNet waarbij de laatste zes maanden tenminste drie keer is gereageerd op een woning
  • Kandidaten mogen in 2019 en 2020 geen aangeboden woning hebben geweigerd
  • Maatwerk Wonen 2020 is er alleen voor woningzoekenden die nog geen zelfstandige woonruimte hebben

Aanmelden

Amstelveners die denken in aanmerking te komen op basis van de gestelde criteria kunnen zich vanaf 10 maart tot 1 mei 2021 melden op www.amstelveen.nl/maatwerkwonen

De maatwerkregeling kan volgens de gemeente gezien worden als een succes. Meerdere gemeentes binnen de metropoolregio Amsterdam tonen interesse in de regeling en Eigen Haard is ook enthousiast.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport 23 apr. 2024 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.