Young Rebels Amstelveen stelen de show bij lancering nieuwe Cultuurvisie
Amstelveen - De Young Rebels, bestaande uit diverse jongeren van 14 tot 23 jaar die samen evenementen creëren en de stad cultureel in beweging zetten, hebben gisteren tijdens de presentatie van de nieuwe Cultuurvisie Amstelveen 2025-2028 de show gestolen.
De Young Rebels gaven in de Zonnesteinzaal van Platform C een modeshow in zelf ontworpen kleding en stijlen, begeleid door zelfgeproduceerde dj-muziek. Ook luisterde ‘stand-up filosoof’ Laura van Dolron de bijeenkomst op met een filosofisch inkijkje in de veelzijdigheid van het Amstelveense culturele aanbod. De twee acts weerspiegelden de nieuwe cultuurvisie, die volop ruimte geeft aan cultuur in de breedste zin van het woord.
Wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD) lanceerde tijdens het event samen met directeur Madeleine Heijligers van Platform C de nieuwe Cultuurvisie van Amstelveen, onder aanwezigheid van vertegenwoordigers van de vele cultuurpartners in de gemeente.
De stad als podium
Raat: “De Cultuurvisie Amstelveen ‘De stad als podium - Ruimte voor cultuur’ bouwt voort op de rijke culturele infrastructuur die we hebben opgebouwd en zet nieuwe stappen om kunst en cultuur nog zichtbaarder en toegankelijker te maken voor iedereen. We streven naar een stad waar cultuur een integraal onderdeel is van het dagelijks leven, waar ruimte is voor experiment en vernieuwing, en waar iedereen de kans krijgt om mee te doen en te genieten.'
De wethouder vervolgt: 'We vinden het dan ook belangrijk dat alle kinderen in Amstelveen al van jongs af aan toegang hebben tot cultuur. Het is goed om onze visie en ambities te delen met onze cultuursector, want samen maken we van Amstelveen een stad waar cultuur bloeit en inspireert.'
Vernieuwing
Met deze cultuurvisie bouwt de gemeente voort op vorige successen en biedt tegelijkertijd nieuwe mogelijkheden voor inwoners en bezoekers. Kunst en cultuur voor iedereen en zichtbaarheid van de culturele sector zijn twee ambities die voortgezet worden. Nieuwe ambities zijn ‘verbinding maken tussen de domeinen sport, welzijn, kunst en cultuur’ en ‘ruimte creëren voor makers en innovatie stimuleren’.
Voor het realiseren van de vier geformuleerde ambities zijn mensen en middelen nodig. In de periode tot 2040 worden naar verwachting 10.000 woningen gebouwd in Amstelveen, waardoor het inwonersaantal zal groeien tot ruim 110.000. Het is de wens van het college om culturele voorzieningen in fysieke zin, maar ook de programmering mee te laten groeien.
Rijk cultuuraanbod
De samenwerking tussen de verschillende culturele instellingen heeft de culturele sector sterker gemaakt, met elkaar verbonden. Naast de professionele instellingen kent Amstelveen ook vele amateurverenigingen, ateliers, festivals, de ANNA kerk en bijzondere plekken, zoals de openluchttheaters in het Amsterdamse Bos en Elsrijk. Samen vormen al deze organisaties het culturele ecosysteem en bieden ze een rijk cultuuraanbod dat door de gemeente wordt ondersteund via subsidies en andere vormen van financiering.
De Cultuurvisie Amstelveen ‘De stad als podium - Ruimte voor cultuur’ is op te vragen door een mail te sturen naar kunstencultuur@amstelveen.nl.