Ziekenhuis Amstelland kijkt uit naar een rookvrije generatie

Vanaf 1 januari 2020 is het ook op het terrein van Ziekenhuis Amstelland niet meer toegestaan te roken. Het gebouw is al sinds 1996 rookvrij. Roken kan dan alleen nog op de openbare weg. Ziekenhuis Amstelland draagt hiermee bij aan het verlagen van gezondheidsrisico’s voor patiënten, medewerkers en bezoekers.

Ziekenhuis Amstelland sluit hiermee aan bij het Nationaal preventieakkoord dat in 2025 een 100% rookvrije kindomgeving en in 2040 een rookvrije generatie voor ogen heeft. Als ziekenhuis geven we hiermee het goede voorbeeld en dragen we zo bij aan een cultuur waarin niet-roken de norm is.

Zien roken doet roken

Als vijftiger kan je terugdenken aan de Sinterklaastijden in de jaren 60. Toen er, weliswaar van chocolade, maar toch echt uitziende sigaretten in onze schoenen zaten. Daarmee konden we onze ouders na doen door een diepe trek te nemen, te inhaleren en de fictieve rook er langzaam weer uit te blazen. In de bioscoop genoten we van mooi gefilmde sigarettenreclames van onder andere Camel en Marlboro. De figuranten in die reclames zijn al lange tijd geleden op relatief jonge leeftijd gestorven aan de gevolgen van longemfyseem of longkanker.

Wat vinden onze specialisten?

‘Rookreclames in de bioscoop zijn al lange tijd verboden en sigarettenfabrikanten hebben hun uiterste best gedaan om de roker op een andere manier aan zich te binden door er allerlei verslavende stoffen in te doen’, vertelt longarts Sabine de Haan, die de gevolgen van roken dagelijks in haar praktijk ziet. 'Als longarts zien wij elke dag patiënten die lijden aan ernstige gevolgen van roken: ernstig COPD, waarbij je continue benauwd bent, met verminderde mobiliteit, gewichtsverlies en arbeidsongeschiktheid. Daarnaast behandelen wij een grote groep patiënten met longkanker, een vaak ongeneeslijke en slopende ziekte. Daarom staan wij als longartsen achter een rookvrij ziekenhuis als een stap in de richting van een rookvrij Nederland.’

Rookcabines verdwijnen eind december

De longartsen staan niet alleen in hun strijd tegen het roken. Ook andere specialisten in Ziekenhuis Amstelland staan achter het instellen van een rookvrij ziekenhuisterrein. Want ook zij zien gezondheidsproblemen in hun praktijk als gevolg van het roken. KNO-arts Anne Marijn Kreeft is blij met het verdwijnen van de rookcabines: ‘Eén van de rookcabines staat voor onze spreekkamers en als ik mijn raam open doe ruikt het alsof er binnen tien asbakken staan. Naast dit lokale probleem, vind ik het niet passend dat mensen hier behandeld of gediagnosticeerd worden met rookgerelateerde problemen. Als zij daarna naar buiten lopen en dan mensen zien roken in de rookcabine kunnen zij zo weer in de verleiding komen om te roken!’

Stoppen heeft altijd zin

Velen zijn positief over een rookvrije omgeving, maar we begrijpen heel goed dat het voor de rokers moeilijk is. Stoppen kan een optie zijn. Medewerkers in Ziekenhuis Amstelland krijgen de mogelijkheid om via een effectieve groepstraining door SineFuma te stoppen met roken. De effecten na het stoppen zijn al na 24 uur merkbaar: na 24 uur is alle koolmonoxide uit je lichaam omdat je longen direct beginnen met de grote schoonmaak. Na 48 uur is alle nicotine uit je lichaam. Je ruikt en proeft dan al wat beter. Na 72 uur heb je meer energie en gaat het ademen makkelijker. Na 2-12 weken zijn de longfunctie en de bloedsomloop verbeterd. Na 1 maand is je conditie beter geworden en beweeg je gemakkelijker. Als je een rokershoestje had verdwijnt dit. Na 1 jaar is het risico op hart- en vaatziekten gehalveerd. Je risico op allerlei andere ziekten neemt de jaren daarop steeds verder af. Na 5-15 jaar is het risico op een beroerte gelijk aan dat van een niet-roker. Na 10 jaar is het verhoogde risico op longkanker gehalveerd en het risico op andere kankersoorten verminderd. Kortom, stoppen heeft altijd zin.

Vergoeding rookstopkosten

Als u rookt en overweegt te stoppen, ga dan naar uw huisarts. Daar ligt het startpunt voor een mogelijk succesvolle stop. De zorgverzekeraar vergoedt vanaf 1 januari 2020 alle rookstopkosten, zonder aanspraak te hoeven doen op uw eigen risico. De feestdagen staan voor de deur en we nemen dan doorgaans even de tijd om stil te staan bij onze goede voornemens. Ziekenhuis Amstelland ziet uit naar een rookvrije generatie en wenst u een mooi nieuw jaar in goede gezondheid.

[Dit artikel is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine, December 2019]


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport 23 apr. 2024 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.