Ziekenhuis Amstelland organiseert informatieavond osteoporose/fractuurpreventie
Amstelveen - Osteoporose is een veelvoorkomende aandoening waarbij de dichtheid en kwaliteit van het bot verminderen. Hierdoor worden de botten broos en kwetsbaar, wat het risico op botbreuken verhoogt. Het wordt ook wel ‘botontkalking’ genoemd. Vanaf het dertigste jaar worden de botten langzaam steeds brozer. Dat geldt voor iedereen. Dat is een natuurlijk proces. Maar bij osteoporose worden de botten sneller broos. Hierdoor loop je meer kans om een bot te breken, wat ernstige gevolgen kan hebben.
Chronische aandoening
Osteoporose is een chronische aandoening. Het is wel mogelijk om de botdichtheid te verbeteren. Daarmee worden de botten dus minder broos. Dat moet gebeuren door een goede behandeling en door aanpassingen in de leefstijl.
Vrouwen hebben meer kans op osteoporose. Tijdens de overgang verloopt de afname van botsterkte sneller dan bij mannen van dezelfde leeftijd. Maar, er spelen meer zaken mee. We noemen enkele voorbeelden:
Roken
Alcohol
Weinig beweging
Eetpatroon: te weinig calcium, eiwitten en vitaminen
Langdurig gebruik ontstekingsremmers als prednisolon
Hoe merk je dat je osteoporose hebt
Van osteoporose zelf merk je niks, het doet bijvoorbeeld geen pijn. Soms kom je ongelukkig ten val doordat je ergens over struikelt. Wanneer dit een botbreuk in een pols, arm of heup/been tot gevolg heeft, is het belangrijk om te kijken hoe het met de botdichtheid is gesteld. Ongeveer één op de vier vrouwen boven de 50 jaar en één op de twaalf mannen blijkt namelijk osteoporose te hebben.
Welke behandeling is mogelijk?
De behandeling van osteoporose bestaat uit een uitgekiende combinatie van bewegen, voeding en medicijnen. Door goed te bewegen gaat het lichaam direct aan de slag om de botten te versterken. Daarvoor moeten in het lichaam dan wel de juiste bouwstoffen aanwezig zijn. Eet daarom dagelijks gevarieerde voeding met verse producten. Zorg er ook voor dat er voldoende calcium en vitamine D binnenkomt. Op dit moment is het advies om per dag 1000-1200 mg calcium (optelsom van calcium uit voeding en eventuele supplementen) en 20 microgram vitamine D (ofwel 800 eenheden) in te nemen. Ook als je (nog) geen osteoporosemedicijnen nodig hebt.
Voorlichtingsavond
Wil je meer weten over osteoporose, het zorgpad en de behandelmogelijkheden? Kom dan naar onze voorlichtingsavond op 21 november a.s. in Ziekenhuis Amstelland. Onze internist, verpleeg-kundig specialist en orthopeed vertellen dan uitgebreid over osteoporose. Er is ruim gelegenheid voor het stellen van vragen. Iedereen is van harte welkom!
Programma
18.30 uur: Inloop
19.00 uur: Dr. J.Y. Chen, internist-endocrinoloog: wat is osteoporose en hoe ontstaat het?
19.30 uur: MsC. K. Lens, verpleegkundig specialist: wat kun je doen om het te voorkomen?
20.00 uur: Drs. K.A. Nouta, orthopeed: wat als je een breuk oploopt en naar de SEH gaat? Informatie over het zorgpad en de mogelijk verdere gevolgen
20.30 uur: Drs. N.M. Begeman, radioloog: Dexa scan
21.00 uur: Afsluiting
Locatie: Ziekenhuis Amstelland, ontmoetingsruimte
Ziekenhuis Amstelland
Laan van de Helende Meesters 8
1186 AM Amstelveen
www.ziekenhuisamstelland.nl
Dit artikel verscheen eerder in de november-editie van AmstelveenZ Magazine, nummer 93.